Κάθετα αντίθετοι με τη θέσπιση αριθμητικού ορίου για κάθε ιατρική ειδικότητα, συνταγογραφούμενων εξετάσεων ανά παραπεμπτικό σε κάθε κατηγορία ιατρικών πράξεων, όπως περιλαμβάνεται στη σχετική ΥΑ, δηλώνουν οι Γενικοί Γιατροί.
Όπως αναφέρει η Ελληνική Εταιρεία Γενικής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ) και η Ελληνική Ένωσης Γενικής Ιατρικής, «κάθε ασθενής είναι ξεχωριστός και τέτοιες είναι και οι ανάγκες του και σε εργαστηριακές εξετάσεις». Ιδιαίτερα ασθενείς με πολλαπλή συνοσηρότητα χρειάζονται πολλαπλάσιες εξετάσεις από τα όρια που έχουν τεθεί και είναι, όπως τονίζουν οι Γενικοί Γιατροί, μη αποδεκτό ιατρικά και κοινωνικά να στερείται ο ασφαλισμένος εξετάσεων που έχει ανάγκη ή να μεταφέρεται σε αυτόν το κόστος τους. «Έτσι, η συνταγματικότητα της απόφασης αμφισβητείται», σημειώνουν.
Στην επιστολή, που επισυνάπτεται, οι Γενικοί Ιατροί παραθέτουν χαρακτηριστικό παράδειγμα στον Υπουργό Υγείας, προκειμένου να του καταστεί σαφές πως απαιτείται τροποποίηση του πλαισίου εφαρμογής του πλαφόν.
Έτσι, η παρακολούθηση μιας ασθενούς με μεταστατικό καρκίνο μαστού που υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία απαιτεί, σύμφωνα με τους Γιατρούς, παρακολούθηση 3 καρκινικών δεικτών και όχι ενός, που επιτρέπεται από την απόφαση και διενέργεια 3 αξονικών και όχι μιας. «Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει η ασθενής να επισκεφτεί τον γιατρό της 3 διαδοχικές φορές ανά πέντε ημέρες (το οριζόμενο αριθμητικό όριο εξετάσεων ανά παραπεμπτικό ισχύει για όλα τα παραπεμπτικά που θα εκδοθούν την ίδια ημερομηνία, στον ίδιο ΑΜΚΑ και μέχρι 4 ημερολογιακές ημέρες μετά…) για να λάβει το ολοκληρωμένο πακέτο των εξετάσεων που χρειάζεται», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Κατά τους Γενικούς Ιατρούς είναι σαφές πως ο έλεγχος πρέπει να αφορά, όχι τον αριθμό των εξετάσεων, αλλά αποκλειστικά και μόνο την αναγκαιότητα τους.
Μονόδρομος προκειμένου ο ασφαλισμένος να υποβάλλεται στις εξετάσεις που έχει ανάγκη ο ίδιος και μόνο αυτές είναι κατά τους Γιατρούς τα διαγνωστικά πρωτόκολλα και οι κατευθυντήριες οδηγίες που προτείνουν οι επιστημονικές εταιρείες, σε συνδυασμό με τη δημιουργία ηλεκτρονικών φακέλων ασθενών, αλλά και ο κλινικός έλεγχος των παραπομπών για την αναγκαιότητα τους.
«Σε ένα μεταβατικό στάδιο και μέχρι τα παραπάνω να είναι εφικτά, δυνατόν να αντικατασταθεί η παραπάνω απόφαση από τη θέσπιση ενός μηνιαίου πλαφόν κόστους εργαστηριακών εξετάσεων, ανά επίσκεψη ασφαλισμένων, ανά ειδικότητα, στα πρότυπα του τρέχοντος πλαφόν για τη φαρμακευτική δαπάνη, ώστε να μπορεί ο γιατρός να προσαρμόζει τις παραπομπές του για εργαστηριακές εξετάσεις, ανάλογα με τον ασθενή που έχει απέναντι του και τις ανάγκες αυτού», καταλήγουν.
Επιστολή Γενικών Ιατρών στο Μ. Βορίδη
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ