Σε θλιβερές κι επικίνδυνες καταστάσεις οδηγεί η απουσία εξειδικευμένων δομών για τη φιλοξενία ατόμων με αυτισμό ή νοητική υστέρηση.
Η εισαγωγή το καλοκαίρι ενός ασθενή με αυτισμό στο ΨΝΑ Δρομοκαϊτειο, μετά από εισαγγελική εντολή και παρά τις επιφυλάξεις και τους προβληματισμούς που εκφράστηκαν από το νοσηλευτικό προσωπικό, είναι ενδεικτική. Ο ασθενής νωρίτερα νοσηλεύονταν σε δομή ΜΚΟ για άτομα με αυτισμό, η οποία – κάτω από άγνωστες συνθήκες- αρνήθηκε εγγράφως να παρατείνει τη φιλοξενία του.
Στο μεταξύ, με πρωτοβουλία της νοσηλεύτριας προϊσταμένης του Δρομοκαϊτείου, παραχωρήθηκε στον ασθενή μονόκλινο δωμάτιο κι επετράπη από τους γιατρούς η παραμονή των γονέων κοντά στον ασθενή για όσο το επιθυμούν. Κριτήριο για την απόφαση αυτή υπήρξε η γνώση των αναγκών και των ιδιαιτεροτήτων ενός ασθενή με αυτισμό κι αφετέρου, με δεδομένη την καταστρατήγηση του ήδη επιβαρυμένου θεραπευτικού περιβάλλοντος σε βάρος των υπολοίπων ασθενών.
“Παρόμοια περιστατικά νοσηλεύονται κατά διαστήματα, τόσο στο ίδιο νοσηλευτικό τμήμα όσο και σε άλλες ψυχιατρικές κλινικές των ΨΝΑ Δαφνί και Δρομοκαΐτειο” αναφέρει σχετικά Σύλλογος Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ΕΣΥ Ν. Αττικής,τονίζοντας πως τα ψυχιατρικά τμήματα είναι άκρως ακατάλληλα για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε νοσηλεία και θεραπεία.
Άλλο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η κατεπείγουσα μεταφορά από το ψυχιατρικό τμήμα του ΓΝΑ Γ. Γεννηματάς δύο (2) ασθενών με αυτισμό, στο ΨΝΑ Δαφνί.
“Ο χώρος, ο τρόπος λειτουργίας των ψυχιατρικών κλινικών, οι υποδομές και η εκπαίδευση του προσωπικού, δεν πληρούν τις προδιαγραφές, ώστε να παρέχουν την κατάλληλη φροντίδα και θεραπεία στους συγκεκριμένους ασθενείς” διευκρινίζει ο Σύλλογος.
“Επισημαίνουμε δε, ότι η μεικτή νοσηλεία ασθενών με αυτισμό, με ψυχιατρικούς ασθενείς (ακούσιες – εκούσιες νοσηλείες, ψυχιατροδικαστικοί ασθενείς), δυναμιτίζει το ήδη βεβαρημένο θεραπευτικό περιβάλλον (υπερπληρότητα κλινών, υποστελέχωση), προκαλώντας ιδιαίτερες δυσχέρειες και προβλήματα στο συνεχές της θεραπείας του συνόλου των ασθενών, ενώ παράλληλα, ελλοχεύει ο κίνδυνος εκδήλωσης αυτοκαταστροφικών και ετεροκαταστροφικών συμπεριφορών προς το σύνολο των ασθενών, των πολιτών (επισκεπτήριο) και των επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Από το θεραπευτικό σκέλος δε, η παραμονή των αυτιστικών ασθενών σε ψυχιατρικό τμήμα δεν έχει κανένα θεραπευτικό αποτέλεσμα τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα, διότι απαιτείται συγκεκριμένο θεραπευτικό περιβάλλον, για τη θεραπεία τους” καταλήγει.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ