Skip to content

«Φάντασμα» η Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr
- Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business

Σοβαρά αναχώματα στην εύρυθμη λειτουργία του χώρου της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στη χώρα μας και στις προσπάθειες συνανθρώπων μας να τεκνοποιήσουν προκαλούνται από την ανυπαρξία της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΙΥΑ).
Η εν λόγω αρχή, ιδρύθηκε με νόμο το 2005, μετά από δεκαετίες προσπαθειών νομοθετικής ρύθμισης του χώρου στην Ελλάδα με στόχο να αποτελέσει το κεντρικό όργανο παρακολούθησης της εφαρμογής της νομοθεσίας διαθέτοντας αποφασιστικές, εποπτικές, γνωμοδοτικές και ελεγκτικές αρμοδιότητες. Μεταξύ αυτών η επιθεώρηση των Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΜΙΥΑ) και των Τραπεζών Κρυοσυντήρησης, για την αδειοδότηση τους, αλλά και ο διαρκής έλεγχος της λειτουργίας τους, η επιβολή κυρώσεων, η έγκριση πρωτοκόλλων για τη διενέργεια έρευνας σε ανθρώπινο γεννητικό υλικό, η έκδοση κανονιστικών πράξεων για τη ρύθμιση τεχνικών θεμάτων και η εθνική καταγραφή και δημοσίευση των αποτελεσμάτων της ΙΥΑ στην Ελλάδα. Η εν λόγω επιτροπή καταργήθηκε, 5 χρόνια μετά, για να την ενεργοποιήσει τον περασμένο Μάρτιο, ο Άδωνις Γεωργιάδης, με Υπουργική Απόφαση ( επισυνάπτεται), ορίζοντας νέα μέλη. Αλλά και αυτή η προσπάθεια έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική, αφού η Αρχή παραμένει «φάντασμα», ενώ συνοδεύτηκε και από μια έντονη συζήτηση για το διορισμό στην αρχή, στενής συνεργάτριας του κ. Γεωργιάδη.
Όπως επισημαίνουν σήμερα επιστήμονες του χώρου, τα εμπόδια δεν έχουν ξεπεραστεί και η επιτροπή συνεχίζει να μη τελεί το έργο της. Έτσι, ο επιστημονικός έλεγχος στα κέντρα αναπαραγωγής είναι μηδαμινός, ενώ άλυτες παραμένουν ιδιαίτερες υποθέσεις γύρω από την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, με νομικές προεκτάσεις.
ΥΑ Διορισμός Μελών Εθνικής Αρχής ΙΥΑ

Άδωνις ΓεωργιάδηςΑρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης ΑναπαραγωγήςΥποβοηθούμενη Αναπαραγωγή

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Genzyme: Έγκριση της ελιγλουστάτης από τον FDA
Ευρωπαϊκή Ημέρα Ναυτιλίας

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top