Μέχρι σήμερα, υπήρχαν έρευνες που είχαν δείξει ότι η απώλεια βάρους βοηθά να μειωθούν τα συμπτώματα σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή. Για πρώτη φορά, μία νέα έρευνα δείχνει ότι η απώλεια βάρους μπορεί να αναστρέψει το πρόβλημα!
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ομάδα Αυστραλών ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Αδελαϊδας, με επικεφαλής τη Δρ. Melissa Middeldorp και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Europace.
Στην έρευνα πήραν μέρος 355 ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή και παχυσαρκία και διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι από εκείνους που έχασαν τουλάχιστον το 10% του βάρους τους παρουσίασαν πρόοδο της κολπικής μαρμαρυγής μετά από τέσσερα χρόνια, σε σύγκριση με αυτούς που έχασαν λιγότερο από το 3% του βάρους τους.
Μάλιστα, το 88% εκείνων που έχασαν τουλάχιστον το 10% του βάρους τους δεν είχαν κολπική μαρμαρυγή στο τελευταίο έτος της μελέτης ή είχαν μεταβεί από επίμονη κολπική μαρμαρυγή σε παροξυσμικά επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής.
Το γεγονός ότι μόλις 10% απώλεια βάρους είχε ως αποτέλεσμα μια τέτοια δραματική αλλαγή είναι εντυπωσιακό και επομένως, η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει στην αντίστροφη πρόοδο μιας κοινής καρδιακής αρρυθμίας, όπως η κολπική μαρμαρυγή σε παχύσαρκους ενήλικες.
Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρδιακής αρρυθμίας στην κλινική πράξη και μία από τις κύριες αιτίες των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Το «κακό» είναι ότι το 40% των ατόμων, που έχουν κολπική μαρμαρυγή, δεν έχουν κανένα σύμπτωμα και έτσι δεν απευθύνονται στο γιατρό και δεν λαμβάνουν θεραπεία.
Όταν υπάρχει κολπική μαρμαρυγή, το αίμα δεν εξωθείται πλήρως από τους καρδιακούς κόλπους και μπορεί να λιμνάσει σχηματίζοντας θρόμβους. Εάν σχηματισθεί θρόμβος στον κόλπο της καρδιάς, μπορεί να εξέλθει από την καρδιά και να φράξει κάποια από τις αρτηρίες του εγκεφάλου, προκαλώντας αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Μάλιστα, περίπου το 15-20% του συνόλου των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων οφείλεται στην κολπική μαρμαρυγή.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ