Η ηλικία κατά την οποία τα αγόρια μπαίνουν στην εφηβεία συνδέεται με το πότε άρχισε η έμμηνος ρύση στη μητέρα τους, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Human Reproduction και ανέλυσε δεδομένα από σχεδόν 16.000 μητέρες και παιδιά στη Δανία. Το βασικό εύρημα ήταν ότι σε γυναίκες, που είχαν νωρίς έμμηνο ρύση, οι γιοί τους είχαν νωρίτερα (2-2,5 μήνες) σημάδια της εφηβείας (τρίχες στη μασχάλη και αλλαγές στη φωνή). Επίσης, οι κόρες ανέπτυξαν στήθη 6 μήνες νωρίτερα.
Ο Δρ. Nis Brix, από το πανεπιστήμιο του Aarhus της Δανίας δήλωσε πως «γνωρίζουμε τη σχέση μεταξύ της εφηβικής ηλικίας της μητέρας και της εφηβικής ηλικίας του γιου, αλλά τώρα για πρώτη φορά τα δεδομένα μας από μια μεγάλη μελέτη το επιβεβαιώνουν».
Γενικότερα, σε όλο τον κόσμο, μειώνεται σταδιακά η ηλικία έναρξης της εφηβείας σε αγόρια και κορίτσια. Η τρέχουσα μέση ηλικία είναι τα 11 έτη για τα κορίτσια και τα 12 έτη για τα αγόρια.
Μία πιθανή εξήγηση είναι η βελτίωση της υγείας και της διατροφής, αλλά μελέτες έχουν επίσης δείξει μια σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και της πρώιμης έναρξης της εφηβείας.
Το 2015, μια μελέτη έδειξε πρόωρη ή καθυστερημένη έναρξη της εφηβείας συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη, παχυσαρκία, πρώιμη εμμηνόπαυση και καρδιαγγειακή νόσο.
Στα κορίτσια, η πρώιμη εφηβεία ορίστηκε στις ηλικίες μεταξύ 8 και 11 ετών, ενώ η καθυστερημένη εφηβεία μεταξύ 15 και 19. Στα αγόρια, μια κανονική εφηβεία ορίστηκε μεταξύ 9 και 14 ετών.
Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο βρήκε ότι η πρώιμη εφηβεία στα κορίτσια συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα προβλημάτων ψυχικής υγείας κατά την εφηβεία και την ενηλικίωση.
«Τόσο γενετικοί όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν αναμφισβήτητα το χρόνο έναρξης της εφηβείας», δήλωσε η Δρ. Christine Wohlfahrt-Veje, από το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, που έχει ασχοληθεί με το θέμα. «Τα αγόρια και τα κορίτσια κληρονομούν τόσο από τη μητέρα όσο και από τον πατέρα τους, αλλά οι πρώιμοι εφηβικοί δείκτες – η εμφάνιση στήθους και ηβική τρίχα στα κορίτσια – εξαρτώνται λιγότερο από τη γενετική και περισσότερο από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες».
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ