Αν κάποιος έχει παραπάνω ή και λιγότερο βάρος από το φυσιολογικό, τότε μπορεί να ζήσει έως και 4 χρόνια λιγότερο!
Αυτό έδειξε μία από τις μεγαλύτερες του είδους της μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet και αφορούσε περίπου 2.000.000 άτομα.
Διεθνώς, ο δείκτης που χρησιμοποιείται είναι ο λεγόμενος Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Αυτός υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος ενός ενήλικα με το τετράγωνο του ύψους του. Ένα “υγιές” σκορ κυμαίνεται από 18,5 έως 25.
Η νέα μελέτη λοιπόν έδειξε ότι από την ηλικία των 40 ετών, οι άνθρωποι στο ανώτερο άκρο του προαναφερόμενοι ορίου είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από ασθένειες.
Ακόμη, βρέθηκε ότι το προσδόκιμο ζωής για τους παχύσαρκους άνδρες και τις γυναίκες ήταν 4,2 και 3,5 χρόνια μικρότερο. Η διαφορά για τους ανθρώπους με χαμηλό βάρος ήταν 4,3 (άνδρες) και 4,5 (γυναίκες) χρόνια.
Ο ΔΜΣ συσχετίζεται με όλες τις αιτίες θανάτου – εκτός από τα ατυχήματα – συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των καρδιαγγειακών παθήσεων και των αναπνευστικών ασθενειών.
Μπορούμε όμως να εμπιστευτούμε τον ΔΜΣ για τη μέτρηση της παχυσαρκίας; Μερικοί εμπειρογνώμονες έχουν αμφισβητήσει αν ο ΔΜΣ είναι ένας ακριβής τρόπος ανάλυσης της υγείας ενός ατόμου. Η νέα μελέτη δείχνει ότι την πλειοψηφία των ανθρώπων, ο ΔΜΣ είναι ένα καλό μέτρο.
Σύμφωνα πάντως με τον επικεφαλής τον ερευνητών, Δρ. Krishnan Bhaskaran, «δεν είναι όλοι στην υγιή κατηγορία, που βρίσκονται στο χαμηλότερο κίνδυνο. Σε άτομα με ΔΜΣ κάτω του 21 παρατηρήσαμε περισσότερους θανάτους».
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ