Παχυσαρκία και κάπνισμα είναι οι κυριότεροι εχθροί του καρδιαγγειακού μας συστήματος, προειδοποιούν οι γιατροί με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς (29 Σεπτεμβρίου). Παράλληλα, όμως, χιλιάδες ασθενείς στην Ελλάδα «πέφτουν θύμα» της Κρίσης και του μειωμένου εισοδήματος τους, που σε συνδυασμό με τις αυξημένες συμμετοχές στη θεραπεία τους «οδηγούν», δυστυχώς, στην αποχή ή τον περιορισμό από τη φαρμακευτική τους αγωγή. Αυτό δήλωσε και ο ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ), Στ. Φούσας, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου με αφορμή τις δράσεις της ΕΚΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς. Ωστόσο, όπως υποστήριξε, ακόμη και πριν την πρόβλεψη για ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων, οι γιατροί δεν έδιωχναν ασθενείς. Μάλιστα, η ΕΚΕ ήδη έχει Κοινωνικό Ιατρείο, εξετάζει δύο φορές την εβδομάδα δωρεάν τους ανασφάλιστους, ενώ φροντίζει και για την πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα.
Βέβαια, οι «κλασσικοί» παράγοντες κινδύνου συνεχίζουν να συμβάλλουν στην εξάπλωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, τα οποία ενοχοποιούνται για 17.3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως στις ανεπτυγμένες χώρες.
Όμως, ελπίδες γεννούν νεότερες εξελίξεις γύρω από τις θεραπείες των αντιπηκτικών που χρησιμοποιούνται ενάντια στην Φλεβική Θρομβοεμβολή, οι οποίες παρουσιάστηκαν στο φετινό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC 2014).
Έτσι, οι αντιπηκτικές θεραπείες που χορηγούνται από το στόμα έχουν συγκρίσιμη αποτελεσματικότητα συγκριτικά με την καθιερωμένη θεραπεία, με παράλληλη ελάττωση της συχνότητας αιμορραγίας, ενώ αναμένεται να βοηθήσουν και στη συμμόρφωση των ασθενών, όπως σημείωσε και ο πρόεδρος της ΕΚΕ, Ι. Καλλικάζαρος, βάσει των πρόσφατων επιστημονικών δεδομένων.
Με Φλεβική Θρομβοεμβολή διαγιγνώσκονται πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι στην Ευρώπη κάθε χρόνο, ενώ εκτιμάται ότι 543,454 θάνατοι σχετίζονται με την «εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση», τη μια εκ των δύο μορφών της νόσου.
«Ενδεικτικά, η απιξαμπάνη, που πολύ πρόσφατα έλαβε ένδειξη για τη θεραπεία της φλεβικής θρομβοεμβολής μείωσε κατά 69% τον κίνδυνο αιμορραγίας σε σχέση με τη χορήγηση ενοξαπαρίνης και ανταγωνιστών της βιταμίνης Κ», ανέφερε ο κ. Καλλικάζαρος, τονίζοντας ωστόσο πως σε κάθε περίπτωση, οι νεότερες θεραπείες αποτελούν σημαντικό εργαλείο για τους γιατρούς κυρίως για τη ρύθμιση ασθενών που δεν καλύπτονται ικανοποιητικά από το παρόν φαρμακευτικό σχήμα που λαμβάνουν.
Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς
Σειράς ενημερωτικών δράσεων για την ευαισθητοποίηση του κοινού, έχει προγραμματίσει η ΕΚΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς.
Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου: Τοποθέτηση περιπτέρου, με υγειονομικό εξοπλισμό για καρδιολογικό screening (εξέταση) κοινού στην οδό Βουκουρεστίου στο City Link. Θα συμμετέχουν Εθελοντές Καρδιολόγοι για να προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες στο κοινό και θα δοθεί ενημερωτικό υλικό στο κοινόΚυριακή 28 Σεπτεμβρίου: Ποδηλατάδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας για την προώθηση της τακτικής άσκησης ως σημαντικό παράγοντα για την υγεία της καρδιάς. Οι ποδηλάτες θα συγκεντρωθούν στο Ζάππειο στις 17.00.Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014: Συνδιοργάνωση Αγώνα Δρόμου “CARDIORUN” και σύνθημα “Τρέξε με την καρδιά σου για την καρδιά σου” με την Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής και του Συλλόγου Ολυμπιονικών, αφιερωμένος στην Υγεία της Καρδιάς. Στον αγώνα θα συμμετέχουν γυναίκες και άνδρες μέλη γυμναστηρίων και φίλοι του δρομικού κινήματος.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ