Ομαδικές αποχωρήσεις παιδιάτρων καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσηλευτικό ίδρυμα.
Εξελίξεις που εγκυμονούν κινδύνους για τον πληθυσμό της Ζακύνθου και ειδικά για τα παιδιά, φέρνει στο φως το Σωματείο Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο του νησιού.
Κυρίαρχο πρόβλημα, όπως αναφέρει, είναι οι αλλεπάλληλες αποχωρήσεις γιατρών που στελεχώνουν την παιδιατρική κλινική. Το τελευταίο διάστημα έχουν παρατηθεί συνολικά 4 παιδίατροι. Μεταξύ αυτών και ο διευθυντής, με αποτέλεσμα η κλινική να είναι ταυτόχρονα υποστελεχωμένη και ακέφαλη.
“Άραγε δεν θα πρέπει να ασχοληθεί κάποιος με τα αίτια των ομαδικών παραιτήσεων;” αναρωτιέται το Σωματείο, το οποίο κι εξήγγειλε κινητοποιήσεις για την υποστελέχωση του νοσοκομείου με αφορμή τον κίνδυνο που προδιαγράφεται για την παιδιατρική κλινική, σε περίπτωση που δεν βρεθεί άμεσα λύση.
Η μοναδική λύση που φαίνεται πάντως στον ορίζοντα, είναι η πλήρωση της μίας και μοναδικής θέσης που προκήρυξε η Διοίκηση του νοσοκομείου για ιδιώτη παιδίατρο. Στον ιστότοπο του ΓΝ Ζακύνθου διαβάζουμε πιο συγκεκριμένα:
«Το Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου για την κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό του Παιδιατρικού Τμήματος, ενδιαφέρεται για συνεργασία με ένα ιατρό ειδικότητας Παιδιατρικής με καθεστώς έκδοσης δελτίου απόδειξης παροχής υπηρεσιών για χρονικό διάστημα δώδεκα μηνών».
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την προαναφερόμενη θέση, που είχε την ένδειξη επείγον, έληξε πριν από λίγες ημέρες. Δεν θα ήταν αξιοπερίεργο, ωστόσο, εάν δεν εκδηλώνονταν ενδιαφέρον από κάποιο παιδίατρο αφού οι όροι παροχής υπηρεσιών λειτουργούν ως αντικίνητρο.
Όπως αναφέρει η προκήρυξη, ο παιδίατρος θα πρέπει να καλύπτει τις εφημερίες του Τμήματος (κλινική και επείγοντα) από τις 3 μ.μ. μέχρι τις 8 π.μ. Είναι υποχρεωμένος, ακόμα, να εργάζεται καθ’ όλο το 24ωρο στις αργίες και τα Σαββατοκύριακα. Επίσης, στη διάρκεια της εφημερίας του θα πρέπει να παρέχει επιστημονική συνδρομή σε περιστατικά άλλων κλινικών του νοσοκομείου που χρειάζονται παιδιατρική εκτίμηση. “Οι εφημερίες θα αποζημιώνονται σύμφωνα με το ισχύον μισθολόγιο Επιμελητή Β΄” συμπληρώνει η ανακοίνωση.
Σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων, οι ελλείψεις είναι σημαντικές και σε άλλες ιατρικές ειδικότητες (χειρουργοί, καρδιολόγοι, δερματολόγοι), και στο νοσηλευτικό προσωπικό, λόγω αποχωρήσεων και συνταξιοδοτήσεων. Την ίδια ώρα, διαπιστώνεται έλλειψη ενδιαφέροντος για τις λίγες μόνιμες ή επικουρικές θέσεις που προέκυψαν τους τελευταίους μήνες. Χαρακτηριστικά, αναφέρει την κατάσταση που επικρατεί στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) η οποία από τη σύστασή της (18 χρόνια) δεν έχει αναπτυχθεί. “Παραμένει με μόνο (2) δύο Νεφρολόγους, παρόλο που λειτουργώντας στο μέγιστο των δυνατοτήτων της, διπλασίασε τα τελευταία τρία χρόνια τον αριθμό των αιμοκαθαρούμενων, σε διπλές βάρδιες, ενώ αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται τέτοια υποστήριξη” σημειώνει.
“Πλήγμα” για το νοσηλευτικό ίδρυμα αποτελεί ταυτόχρονα η εξαφάνιση των ειδικευόμενων γιατρών τα τελευταία χρόνια. Φαινόμενο το οποίο είναι γενικευμένο και σχετίζεται με το λεγόμενο brain-drain των νέων επιστημόνων.
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν, τέλος, μετακινήσεις κονδυλίων από το επικουρικό προσωπικό σε προμήθειες υγειονομικού υλικού και όχι μόνο, λόγω υποχρηματοδότησης του ΓΝ Ζακύνθου. “Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου χαμηλότερος και από τα επίπεδα του παλιού νοσοκομείου, δεν επαρκεί πια ακόμα και για πετρέλαιο, οξυγόνο και αντιδραστήρια” αναφέρει.
Καταλήγοντας στην ανακοίνωση με την οποία ζητούν συμπαράσταση από τους κατοίκους του παραμεθόριου νησιού στις κινητοποιήσεις τους, οι εργαζόμενοι ζητούν άμεση γενναία χρηματοδότηση του νοσοκομείου, με προκήρυξη ικανού αριθμού θέσεων ιατρικού, νοσηλευτικού, και παραϊατρικού προσωπικού, με επιπλέον κίνητρα για τους εργαζόμενους τους προερχόμενους εκτός Ζακύνθου.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ