Πρώτη αιτία θανάτου διεθνώς, πάνω και από τον καρκίνο, οι καρδιαγγειακές παθήσεις παραμένουν και μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις.
«Σιωπηρή» αιτία πρόκλησης καρδιαγγειακών νοσημάτων αποτελεί η υψηλή LDL-χοληστερόλη, γνωστή και ως «κακή χοληστερόλη». Σιωπηρή γιατί, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, δεν συνοδεύεται από εμφανή συμπτώματα, όχι έως ότου να είναι αργά.
Η υψηλή LDL-χοληστερόλη μπορεί να αποβεί μοιραία, καθώς είναι ένας από τους σημαντικότερους, αν και ευτυχώς τροποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Περισσότεροι από 32 εκατομμύρια άνθρωποι παθαίνουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε χρόνο. Από αυτούς που πάσχουν από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, ένας στους τρεις θα υποστεί κάποια στιγμή στο μέλλον και άλλο ένα συμβάν. Ακόμη και για εκείνους που λαμβάνουν θεραπεία με στατίνη ή παραδοσιακή θεραπεία μείωσης λιπιδίων, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος μπορεί να παραμείνει πραγματική απειλή.
Αλλά και στην Ελλάδα, η καρδιαγγειακή νόσος παραμένει η No 1 αιτία θνησιμότητας, με το 50% των θανάτων να οφείλεται σε αυτή. Την ίδια στιγμή, στη χώρα μας, περίπου 3 εκατ. άνθρωποι έχουν υπερχοληστερολαιμία, ενώ το 2,1% του πληθυσμού (περίπου 220.000 άτομα), ηλικίας 15 ετών και άνω, έχει υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου, ποσοστό αυξημένο κατά 50% σε σχέση με το ποσοστό που καταγράφηκε το 2009. Άλλο ένα 2,1% του πληθυσμού, ηλικίας 15 ετών και άνω, έχει υποστεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή υφίσταται τις χρόνιες συνέπειες παλαιού εγκεφαλικού.
Μάλιστα, εντός του 1ου έτους, 1 στους 10 όσων έχουν υποστεί έμφραγμα ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο θα υποστούν ακόμη ένα συμβάν. Όπως ανέφερε σε συνέντευξη τύπου με αφορμή την έναρξη εκστρατείας ενημέρωσης κατά της υψηλής LDL-χοληστερόλης, δρ. Ευάγγελος Λυμπερόπουλος, εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, 3 στους 4 ασθενείς με Στεφανιαία Νόσο βρίσκονται εκτός στόχου θεραπείας, ενώ νέο συμβάν στεφανιαίας νόσου συμβαίνει κάθε 9 δευτερόλεπτα. Το 13,3% των θανάτων στην Ελλάδα οφείλεται σε στεφανιαία νόσο και το 17,5% σε εγκεφαλικά.
Στη ρίζα του προβλήματος βρίσκεται κυρίως η στάση πολλών ανθρώπων, με υψηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης, οι οποίοι είτε αγνοούν είτε υποεκτιμούν τις επιπτώσεις της κατάστασης αυτής. Σε μια προσπάθεια ενημέρωσης του ελληνικού κοινού σχετικά με την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη σωστή αντιμετώπιση της υψηλής LDL-χοληστερόλης η εταιρεία Amgen ξεκίνησε την εκστρατεία «LDL Alert», με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης και του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών και Φίλων Πασχόντων από Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία.
Η εκστρατεία καλεί τους ασθενείς, τις οικογένειές τους, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να συνεργαστούν για να επανεξετάσουν τις τρέχουσες επιλογές της θεραπείας τους για την LDL-χοληστερόλη και να διασφαλίσουν ότι οι ασθενείς υψηλού κινδύνου λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα προκειμένου να αποφύγουν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Στόχος η μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων στους ασθενείς, υπογραμμίζοντας ότι η υψηλή LDL-χοληστερόλη δεν θα πρέπει να οδηγήσει τον ασθενή στα επείγοντα με τη σωστή θεραπεία. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο www.ldlalert.gr.
«Η σωστή αντιμετώπιση της υψηλής LDL-χοληστερόλης αποτελεί προτεραιότητα, αφού η νόσος τις περισσότερες φορές δεν παρουσιάζει κάποιο σύμπτωμα πριν να εκδηλωθεί ξαφνικά, προκαλώντας σοβαρά καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια», ανέφερε ο κ. Λυμπερόπουλος.
«Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τη δημιουργία αυτής της καμπάνιας, με σκοπό την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση του κοινού σχετικά με την αντιμετώπιση της υψηλής LDL-χοληστερόλης. Στην Amgen κάνουμε πράξη το όραμα μας για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, ωθώντας την επιστήμη στα όρια της, προάγουμε τη σύγχρονη ιατρική και ταυτόχρονα νοιαζόμαστε για τον ασθενή και βρίσκουμε τρόπους για να δείχνουμε έμπρακτα την υποστήριξη μας για την πρόληψη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του», δηλωσε από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Τσαμπαρλής, Value, Access & Policy Director της Amgen Hellas.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ