Στη σκιά άλλων αγαθών υγείας και κυρίως του φαρμάκου παραμένουν τα Ιατροτεχνολογικά και τα in vitro διαγνωστικά προϊόντα, υπογράμμισε από το βήμα του 13ου Συνεδρίου Healtheworld του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), Π. Αρναούτης.
Οι επενδύσεις της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, για την ανάπτυξη νέων προϊόντων, κυμαίνονται από 7% έως 12% ετησίως. «Η καινοτομία είναι το κύριο γνώρισμα αυτής της αγοράς καθόσον το 2012 είχαν καταχωρηθεί πάνω 10 χιλιάδες ευρεσιτεχνίες Ιατροτεχνολογικών προϊόντων, σε αντιδιαστολή με την τεχνολογία των ηλεκτρολογικών υλικών και τις επικοινωνίες για τις οποίες είχαν καταχωρηθεί πολύ λιγότερες», ανέφερε ο κ. Αρναούτης.
Τη λύση στην «εξίσωση» της εποχής μας, που επιχειρεί να συνδυάσει την προσφορά ποιοτικών αγαθών υγείας στους πολίτες, αλλά με χαμηλότερες δαπάνες, μπορεί να προσφέρει η Ιατροτεχνολογία. Σύμφωνα με έγκυρες επιστημονικές μελέτες σαν αυτή του Ινστιτούτου Milken με τίτλο “Healthy Savings: Medical Technology and the Economic Burden of Disease”, αποδεικνύουν ότι η μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση κόστους είναι πολύ μεγαλύτερη από την άμεση καταβαλλόμενη σήμερα δαπάνη, όπως ανέφερε ο κ. Αρναούτης. Η μελέτη της Milken αφορούσε 4 ασθένειες, το διαβήτη, τις καρδιακές και τις μυοσκελετικές παθήσεις και τον καρκίνο του παχέος εντέρου, λαμβάνοντας υπόψη την τεχνολογία που απαιτήθηκε για την θεραπεία και την διαχείρισή τους όπως οι αντλίες ινσουλίνης, οι βηματοδότες, τα κολονοσκόπια αλλά και τα υλικά αρθροπλαστικών επεμβάσεων..
Όπως ανέφερε ο κ. Αρναούτης, με συντηρητικούς υπολογισμούς διαπιστώθηκε ότι το ετήσιο καθαρό όφελος για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των Ηνωμένων Πολιτειών, από την θεραπεία και σωστή διαχείριση αυτών των τεσσάρων μόνο ασθενειών, ανήλθε σε 23,6 δισ. δολάρια. Εντυπωσιακά είναι όμως τα στοιχεία για τις μελλοντικές προοπτικές. Αν εντείνονταν οι προσπάθειες βελτίωσης της Ιατροτεχνολογίας, τα οφέλη έως το 2035 θα άγγιζαν τα 214 δισ. δολάρια, ενώ μειώνονταν οι επενδυτικές προσπάθειες οι συνολικές απώλειες θα έφθαναν τα 469 δισ. δολάρια. «Όσον αφορά τα μακροχρόνια αθροιστικά οφέλη, αν εντείνουμε τις επενδύσεις σύμφωνα πάντα με την ίδια έκθεση θα υπάρχει ένα συνολικό αθροιστικό όφελος, στις δαπάνες, στο ΑΕΠ, κτλ 1,4 τρις εκατομμύρια δολάρια ενώ στην δεύτερη περίπτωση, αν δηλαδή μειώσουμε τις επενδύσεις, οι αθροιστικές απώλειες θα είναι 3,4 τρις εκατομμύρια», υπογράμμισε ο κ. πρόεδρος του ΣΕΙΒ.
«Διατιμητήριο» Επιτροπής Προμηθειών Υγείας
Οι ετήσιες δαπάνες για αυτά τα προϊόντα , αυτές καθαυτές, αποτελούν ένα μοχλό ανάπτυξης, ιδιαίτερα στο κομμάτι της απασχόλησης, αφού στις ευρωπαϊκές εταιρείες Ιατρικής Τεχνολογίας απασχολούνται πάνω από μισό εκατομμύριο άτομα, στην πλειονότητά τους υψηλής επιστημονικής κατάρτισης.«Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα όλα αυτά τα ξεπερνάμε, θεωρούμε ότι με το περίφημο Παρατηρητήριο Τιμών –βλέπε διατιμητήριο- της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας , θα περιορίσουμε τις δαπάνες Υγείας», υπογράμμισε ο κ. Αρναούτης, υπογραμμίζοντας πως τελικά το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η προσφορά υλικών αμφιβόλου ποιότητας, χωρίς τεχνική αξιολόγηση, εκ πρώτης όψεως φθηνά , που μακροπρόθεσμα όμως εκτινάσσουν τις συνολικές δαπάνες Υγείας, διότι τα περιστατικά παραμένουν αδιάγνωστα, δεν γίνεται πρόληψη και η θεραπεία στο τέλος βεβαίως, στοιχίζει πολύ περισσότερο.
Σύμφωνα με τον Π. Αρναούτη, το σημερινό Παρατηρητήριο, επειδή δεν αξιολογεί τα προϊόντα και εξισώνει όλες τις τιμές προς τα κάτω, οδηγεί σε στρέβλωση, «καθώς τα μεν ποιοτικά προϊόντα πλέον δεν παρέχονται, αφού η πώληση τους ζημιώνει τον κατασκευαστή ή τον διανομέα, το δε μη ποιοτικό, φθηνό προϊόν, δίνει υπερκέρδη. Και στις δύο περιπτώσεις, ζημιωμένο βγαίνει το σύστημα περίθαλψης και ο Έλληνας φορολογούμενος».
«Χρησιμοποιώντας ως «άλλοθι» το Παρατηρητήριο τιμών της ΕΠΥ τα Δημόσια Νοσοκομεία, αγνοώντας όλες τις νομοθετικές διατάξεις που σχετίζονται με τις προμήθειες του ευρύτερου δημόσιο τομέα, ψωνίζουν με απευθείας αναθέσεις χωρίς να προκηρύσσουν διαγωνισμούς εδώ και χρόνια», υπογράμμισε.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ