“Τέλος” στην παραφιλολογία γύρω από την ειδίκευση στο Διαβήτη βάζει με ανακοίνωσή του το ΚΕΣΥ, με αφορμή την “κόντρα” Παθολόγων και Ενδοκρινολόγων για τα επιστημονικά κι επαγγελματικά τους δικαιώματα και τη σύγχυση που έχει προκληθεί στους ασθενείς.
Το ΚΕΣΥ κάνει λόγο για μια πλήρως άναρχη κατάσταση στο Διαβήτη κατά τα προηγούμενα χρόνια, όπου ο τίτλος του «Διαβητολόγου», τόσο στο ΕΣΥ όσο και στην ιδιωτική ιατρική, χρησιμοποιείτο κατά το δοκούν. “Η ανεπαρκής θεσμική θωράκιση και η «αγορά» ρύθμιζε κάθε δραστηριότητα (κλινική, εκπαιδευτική, ερευνητική)” αναφέρει σχετικά.
“Η ιατρική εκπαίδευση, η κλινική εφαρμογή και η έρευνα δεν περιχαρακώνεται από στεγανά συντεχνιακού χαρακτήρα, αλλά ορίζεται με γνώμονα την εξέλιξη της επιστήμης, τις αναπτυσσόμενες ανάγκες των ασθενών και τις νέες τεχνολογίες” ξεκαθαρίζει περαιτέρω και υπεραμύνεται των δύο πρόσφατων ΥΑ για τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης των ειδικευομένων και εξειδικευομένων γιατρών.
Στη βάση των προαναφερόμενων, το θεσμικό πλαίσιο τροποποιείται ως εξής:
Το “φορτίο” της νόσου στην Ελλάδα
Το ΚΕΣΥ αποδίδει την εξειδικευμένη συνδρομή των Παθολόγων/Παιδιάτρων για την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση του Διαβήτη σε τρεις κυρίως λόγους: στην πολυσυστηματικότητα της νόσου, το μεγάλο αριθμό των ατόμων με Διαβήτη και στις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της χώρας.
Ειδικότερα, κάνει λόγο για μια χρόνια εξελισσόμενη αγγειακή κυρίως (και όχι μόνο) νόσο, που έχει πολυσυστηματικές συνέπειες με μακροχρόνιες επιπλοκές, η κλινική αντιμετώπιση της οποίας αγγίζει τα 1.300 ευρώ ετησίως για κάθε ασθενή χωρίς επιπλοκές και τα 3.500 ευρώ για κάθε ασθενή με επιπλοκές. Επισημαίνει, παράλληλα, πως η συχνότητα του ΣΔ τύπου 2 εντοπίζεται πλέον σε ποσοστό 12% του πληθυσμού (περίπου 1.200.000 άτομα), και ταυτόχρονα παρατηρείται αύξηση της συχνότητας του λεγόμενου νεανικού Διαβήτη.
“Είναι προφανές ότι ο αριθμός των ενεργών ενδοκρινολόγων που ασχολούνται με την διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου, που κυμαίνεται από 600-800 ανά τη χώρα, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις παραπάνω απαιτήσεις” καταλήγει το ΚΕΣΥ.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Και τι σχέση έχει η παθολογία με τον διαβήτη? Τότε να συνταγογραφούν αντιδιαβητικά και οι Νεφρολόγοι, οι Ρευματολόγοι, οι Καρδιολόγοι και όσοι έχουν κάνει παθολογία. Μα σοβαρολογείτε?
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ