Εκπλήσσουν περίεργα οι «νεωτερισμοί», ως προς την προοδευτικότητα τους, που έχουν εφαρμοστεί το τελευταίο διάστημα στο προσωπικό του ΟΚΑΝΑ.
Της Ρούλας Σουλούνια, δημοσιογράφου στην Ελευθεροτυπία, μέλους ΕΣΗΕΑ rsoulounia@gmail.com
Συγκεκριμένα ο Οργανισμός μέσω της ιστοσελίδας του (11/10/18) μας ενημερώνει, ότι από τον Μάρτιο του 2018 έχουν ξεκινήσει αθλητικά προγράμματα, που απευθύνονται στους εργαζόμενους. Ποιο συγκεκριμένα αναφέρεται,
«Η ιδέα του αθλητισμού στο χώρο εργασίας αγκαλιάστηκε αρχικά από τους επαγγελματίες των Κεντρικών Υπηρεσιών του Οργανισμού και μάλιστα τον περασμένο Σεπτέμβριο τα προγράμματα αυξηθήκαν για να καλύψουν τη ζήτηση που υπήρξε και από άλλες δομές της Αθήνας.
Πλέον, εκτός της ομάδας «yoga-mindfulness» στις Κεντρικές Υπηρεσίες, λειτουργούν προγράμματα και για τους εργαζόμενους στο Σταθμό Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων στην Σοφοκλέους.
Συνολικά τα αθλητικά προγράμματα απαριθμούν 40 εργαζόμενους σε εβδομαδιαίες συναντήσεις δύο φορές την εβδομάδα και στοχεύουν στη βελτίωση και στη διατήρηση μιας καλής σωματικής, πνευματικής και συναισθηματικής κατάστασης, ενώ συμβάλλουν στην προαγωγή μιας υγιούς στάσης ζωής τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο».
Δεν αναφέρεται βέβαια αν οι συναντήσεις αυτές, που γίνονται δύο φορές την εβδομάδα καταγράφονται σαν ώρες εργασίας…..
Τον περασμένο Απρίλιο ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ δημοσίευσε την παρακάτω ανακοίνωση: “Με μεγάλη χαρά πληροφορηθήκαμε την έναρξη μαθημάτων yoga στους συναδέλφους των Κεντρικών Υπηρεσιών στη διάρκεια του διαλείμματος. Διάλλειμα το οποίο επίσης για ανεξήγητους λόγους μέχρι στιγμής απαγορεύεται στις μονάδες υποκατάστασης, όπου χρειάζεται περισσότερο λόγω της φύσης της εργασίας. Εξ αιτίας της άρνησης της Διοίκησης να συναντηθεί με τους εκπροσώπους του Συλλόγου δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το σκεπτικό της έναρξης των μαθημάτων αυτών. Υποθέτουμε όμως ότι αποτελούν το πρώτο έμπρακτο βήμα αναγνώρισης της ανάγκης στήριξης των εργαζομένων. Παρά τους κινδύνους που ελλοχεύουν να παρεξηγηθεί η εν λόγω κίνηση από τους γνωστούς κακεντρεχείς που κατά καιρούς επιτίθενται στον ΟΚΑΝΑ και τις κατακτήσεις των εργαζομένων του, χαιρετίζουμε το απρόσμενο είναι αλήθεια ενδιαφέρον της Διοίκησης και ελπίζουμε σύντομα να σταθεί δυνατόν τα μαθήματα yoga να επεκταθούν και να συμπεριλάβουν και τους υπόλοιπους εργαζόμενους.
Με την ευκαιρία οφείλουμε να επισημάνουμε ότι ως Σύλλογος Εργαζομένων υιοθετούμε μια ριζικά διαφορετική ιεράρχηση των αναγκών μας για προστασία και φροντίδα από τη μακροχρόνια κακοποίηση, που έχουμε υποστεί: σεβασμός των δικαιωμάτων των εργαζομένων, προστασία από τη συστηματική κακοποίηση στο χώρο της εργασίας (mobbying), απαγόρευση των παρεμβάσεων διοικητικών στελεχών στο θεραπευτικό έργο, θεσμοθέτηση εξωτερικής εποπτείας για τη στήριξη του θεραπευτικού έργου και άλλα τέτοια καθόλου μοντέρνα και εναλλακτικά. Αυτονόητα είναι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους επαφή με τη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ οι συνάδελφοι, που εργάζονται στις Κεντρικές Υπηρεσίες τα οποία, όμως, δεν λύνονται”.
Η καινοτόμα πρωτοβουλία του ΟΚΑΝΑ θα άξιζε να αξιολογηθεί προκειμένου, να προταθεί στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά, στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και στην Επιτροπή για τα Ναρκωτικά των Η.Ε… σαν μια προληπτική παρέμβαση στους εργαζόμενους των Οργανισμών, που ασχολούνται με τα ναρκωτικά για την «προαγωγή μιας υγιούς στάσης ζωής».
Ίσως φαίνονται αισιόδοξα όλα αυτά, αλλά εάν κοιτάξουμε και τις άλλες ανακοινώσεις του Οργανισμού με τίτλο: “Ο ΟΚΑΝΑ σε αριθμούς” θα προβληματισθούμε σημαντικά:
Τι άραγε συμβαίνει και παρατηρείται αυτή η σταθερή και σταδιακή μείωση των θεραπευομένων, όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα που δημοσίευσε ο ίδιος ο ΟΚΑΝΑ τον Ιούνιο;
Μήπως αποθεραπεύτηκαν; Αν πράγματι συνέβη αυτό, είναι πολύ σημαντικό και θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διεθνούς ανακοίνωσης.
Μήπως διέκοψαν; Αν πράγματι συνέβη αυτό, σημαίνει ότι δημιουργήθηκαν κενές θέσεις θεραπείας κάτι που δεν συμβαδίζει με την συνεχώς αυξανόμενη λίστα αναμονής ακριβώς την ίδια περίοδο.
Μήπως έχει συμβεί κάτι άλλο, που συνδέεται με τα πρόσφατα γεγονότα που απασχολούν τη δημοσιότητα και αφορούν τις αντιδράσεις πολιτών και φορέων για τις συχνές εικόνες δημόσιας όχλησης, εξαιτίας των οποίων διακυβεύεται ο περαιτέρω στιγματισμός των χρηστών.
Αν και η πολιτική, για τα αθλητικά προγράμματα φαίνεται σωστή καθώς προσφέρει ευεξία στους εργαζόμενους του Οργανισμού, αλλά από την άλλη η διοίκηση θα όφειλε να είναι πιο ενεργητική και να προστατεύει περισσότερο τον ευαίσθητο πληθυσμό των χρηστών για να μην δημιουργούνται παράπλευρες απώλειες! Αναρωτιέται κανείς πως είναι δυνατόν από το 2014 , που έκλεισε η τόσο επιτυχημένη Μονάδα Εποπτευόμενης Χρήσης «Οδυσσέας» να μην την έχει λειτουργήσει ακόμη το υπουργείο υγείας! Καλή η γιόγκα, αλλά οι χρήστες είναι αυτοί που χρειάζονται την μεγαλύτερη υποστήριξη.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Είναι γνωστό σε όλους το τι συμβαίνει, καθώς κάθε μήνα εκδίδονται στοιχεία για τις κινήσεις. Οι μονάδες απομακρύνουν, συνήθως προσωρινά (για τρεις μήνες) όσους εξυπηρετούμενους παραβαίνουν τους κανόνες του Πλαισίου Λειτουργίας του ΟΚΑΝΑ, οι οποίοι είναι οι λιγότερο αυστηροί σε σχέση με των άλλων προγραμμάτων, του ΚΕΘΕΑ και του 18 Άνω και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ακόμη λιγότερο αυστηροί. Ωστόσο βία, εμπόριο ναρκωτικών, υποκλοπή του φαρμάκου δεν επιτρέπονται στον ΟΚΑΝΑ. Θα ήταν ενδιαφέρον να μαθαίναμε και τα αντίστοιχα στοιχεία των στεγνών προγραμμάτων.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ