Μονοψήφιοι ρυθμοί ανάπτυξης καταγράφονται για 10η συνεχή χρονιά στον κλάδο της ιατρικής τεχνολογίας (medtech), παρά το ιστορικά υψηλό επίπεδο στο οποίο έφτασαν τα συνολικά έσοδα του κλάδου.
Σοβαρή απειλή για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του κλάδου ιατρικής τεχνολογίας (medtech), αποδεικνύεται ο ανταγωνισμός από τις εταιρείες τεχνολογίας. “Φρένο” στις προοπτικές του κλάδου βάζει, επίσης, το χαμηλό επίπεδο επενδύσεων στην ψηφιακή τεχνολογία και αυξανόμενη ανάγκη για την επίδειξη βελτιωμένων αποτελεσμάτων.
Όπως προκύπτει από έρευνα της Ernst&Young, τα συνολικά έσοδα του κλάδου το 2017 έφθασαν σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, χάρη σε αιφνίδιες συμφωνίες και στρατηγικές βελτιστοποίησης του χαρτοφυλακίου. Ωστόσο, η αύξηση των εσόδων περιορίστηκε σε μόλις 4%, φτάνοντας τα 379 δις δολάρια την περίοδο 2017-2018. Πρόκειται, μάλιστα, για τη 10η συνεχή χρονιά που καταγράφονται μονοψήφιοι ρυθμοί ανάπτυξης, σε αντίθεση με το μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 15% που είχε επιτευχθεί μεταξύ 2000 και 2007.
Η έκθεση επισημαίνει ακόμη ότι οι επενδύσεις σε Έρευνα & Ανάπτυξη (R&D) παρέμειναν αμετάβλητες, ενώ διαπιστώνει υπερβολική επικέντρωση στη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη στη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη, ειδικά από τις ηγέτιδες εταιρίες του κλάδου. Χαρακτηριστικό είναι ότι, ενώ οι εταιρείες medtech το 2017 επένδυσαν 15,9 δις δολάρια σε δραστηριότητες R&D, επέστρεψαν στους επενδυτές υπό τη μορφή μερισμάτων και επαναγορών 16,4 δις δολάρια.
Στον αντίποδα, εταιρείες τεχνολογίας που διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία σε data analytics, την επαφή με τους πελάτες και την εξατομίκευση των υπηρεσιών που απαιτείται για την ικανοποίηση των πελατών, επενδύουν όλο και περισσότερο σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες υγείας. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται πλατφόρμες πλούσιες σε δεδομένα, που διευκολύνουν την προληπτική ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ καταναλωτών και παρόχων για την αποφυγή αρνητικών εξελίξεων στην υγεία των πελατών και τη βελτιστοποίηση της ατομικής περίθαλψης. Επιπλέον, οι εταιρείες τεχνολογίας και λιανικού εμπορίου έχουν τη δυνατότητα να διαταράξουν σημαντικά τον κλάδο μέσω εξαγορών ή εταιρικών συνεργασιών.
“Οι 10 μεγαλύτερες επιχειρήσεις που σήμερα αναδιατάσσουν την αγορά, μερικές από τις οποίες έχουν ήδη εισέλθει στην αγορά ιατρικών συσκευών ή την αγορά υγείας, διαθέτουν σχεδόν τη 2πλάσια δύναμη για την επίτευξη συμφωνιών από ολόκληρο τον κλάδο ιατρικής τεχνολογίας των ΗΠΑ και της Ευρώπης (1,9 τρις δολάρια έναντι 990 δις δολαρίων)” προειδοποιούν οι αναλυτές της EY.
Όπως διαπιστώνουν περαιτέρω, αντί να προωθήσουν τις ψηφιακές δυνατότητές τους το 2017-18, οι εταιρείες ιατρικής τεχνολογίας επικεντρώθηκαν στη δημιουργία οικονομιών κλίμακος μέσω εξαγορών αξίας από ένα έως και 10 δις δολάρια σε θεραπευτικούς τομείς, όπου η παρουσία τους κρίνεται απαραίτητη. Μετά από πολλά χρόνια μετασχηματιστικών Συγχωνεύσεων & Εξαγορών (Σ&Ε), δεν υπήρξαν μεγάλες συμφωνίες (megadeals αξίας άνω των 10 δις δολαρίων) κατά το 12μηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2018. Επιπλέον, σε σύγκριση με το 2016-17, η συνολική αξία των Σ&Ε μειώθηκε κατά 56% στα 44 δις δολάρια ΗΠΑ, ενώ ο συνολικός αριθμός των συμφωνιών περιορίστηκε στις 101, καταγράφοντας μείωση κατά 42%.
Άλλα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης: 1. Η χρηματοδότηση ενισχύεται από το θετικό κλίμα στην αγορά venture capital και τις διαγνωστικές συσκευές: Η χρηματοδότηση του τομέα της ιατρικής τεχνολογίας έφτασε τα 37 δις δολάρια, η τρίτη καλύτερη επίδοση από τότε που η EY άρχισε να δημοσιεύει αυτήν την έκθεση το 2006. Τα κεφάλαια καινοτομίας (αυτά, δηλαδή, που συγκεντρώνουν εταιρείες με πωλήσεις που δεν ξεπερνούν τα 500 εκατ. δολάρια) έφτασαν στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 22 δις δολαρίων, καθώς το θετικό κλίμα ως προς τα δημόσια. αλλά και τα ιδιωτικά κεφάλαια παραμένει. 2. Εκτίναξη των δημοσίων εγγραφών: Οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες medtech έχουν συγκεντρώσει 9,1 δις δολάρια μέσω δημοσίων εγγραφών από τον Ιούλιο του 2016, ποσό που ξεπερνά τα συνολικά κεφάλαια που αντλήθηκαν μέσω δημοσίων εγγραφών τα προηγούμενα 10 χρόνια. Συνολικά ολοκληρώθηκαν 28 δημόσιες εγγραφές το 2017-18, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης δημόσιας εγγραφής στην ιστορία εταιρειών ιατρικής τεχνολογίας αξίας 5,2 δις δολαρίων, για μια εταιρεία που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και big data σε προϊόντα απεικόνισης και διάγνωσης. 3. Αυξάνεται εντυπωσιακά η κεφαλαιοποίηση του κλάδου: Ο κλάδος της ιατρικής τεχνολογίας κατέγραψε τις υψηλότερες επιδόσεις μεταξύ όλων των σχετικών κλάδων.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ