Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα μίας νέας βιολογικής θεραπείας για την ψωρίαση, που είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα εδώ και λίγους μήνες.
Πρόκειται για το φάρμακο Kyntheum (brodalumab), το οποίο – σύμφωνα με τους ειδικούς – προσφέρει πλήρη κάθαρση του δέρματος στο 40% των ασθενών με σοβαρή ψωρίαση, έπειτα από 12 εβδομάδες θεραπείας.
Η δερματική κάθαρση μετράται με τον Δείκτη Έκτασης και Σοβαρότητας Ψωρίασης (PASI) και οι δείκτες PASI 90 ή 100 να υποδηλώνουν «σχεδόν καθαρό» ή «πλήρως καθαρό» δέρμα. Οι μελέτες με το νέο φάρμακο έδειξαν ότι 4 στους 10 ασθενείς που λάμβαναν το brodalumab πέτυχαν πλήρη δερματική κάθαρση (PASI 100), διπλάσιο ποσοστό από αυτούς που λάμβαναν το Stelara (ustekinumab).
Το φάρμακο χορηγείται με υποδόρια ένεση αρχικά με δύο δόσεις (μία ανά εβδομάδα) και στη συνέχεια με μία δόση κάθε δύο εβδομάδες. Η θεραπεία καλύπτεται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ και το κόστος ανέρχεται σε περίπου 10.000 ευρώ το χρόνο.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας κ. Δημήτρη Ρηγόπουλο, «οι νέες θεραπείες, όπως το brodalumab, δίνουν τη δυνατότητα τόσο στον ασθενή όσο και τον γιατρό να ανεβάσουν τον πήχη των θεραπευτικών προσδοκιών και καθιστούν πλέον ρεαλιστικό θεραπευτικό στόχο, την απόλυτη δερματική κάθαρση».
Ο κ. Παντελής Παναγάκης, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ στο νοσοκομείο «Α. Συγγρός», σημειώνει ότι «το brodalumab αποτελεί τον πρώτο και μοναδικό βιολογικό παράγοντα που στοχεύει επιλεκτικά στην υπομονάδα Α του υποδοχέα της ιντερλευκίνης IL-17, ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στην παθογένεση της ψωρίασης. Τα πλεονεκτήματά του είναι ότι δρα πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα που διαρκεί, ενώ διαθέτει ένα αντίστοιχα καλό προφίλ ασφάλειας». Παράλληλα, o κ. Παναγάκης υπογράμμισε ότι «η θεραπεία παρουσιάζει υψηλή αποτελεσματικότητα ακόμα και στους ασθενείς, που έχουν αποτύχει σε κάποια προηγούμενη βιολογική θεραπεία».
Η δραστική ουσία που περιέχεται στο Kyntheum, το brodalumab, είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, δηλαδή μια πρωτεΐνη που έχει σχεδιαστεί για την αναστολή της δραστηριότητας ορισμένων ουσιών που ονομάζονται ιντερλευκίνες 17 (A, F και A/F), οι οποίες διαβιβάζουν μηνύματα στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού (φυσικές άμυνες του οργανισμού). Οι ιντερλευκίνες 17 εμπλέκονται στη διαδικασία φλεγμονής που προκαλεί την ψωρίαση. Αναστέλλοντας τη δράση των ουσιών που περιέχουν ιντερλευκίνη 17, το brodalumab μειώνει τη φλεγμονή και τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη νόσο.
Από την πλευρά της, η κα Μαρίνα Παπουτσάκη, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Επιμελήτρια Α’ στο ίδιο νοσοκομείο ανέφερε ότι «με τις περισσότερες πρόσφατες μελέτες να επιβεβαιώνουν πως περίπου ένας στους δύο ασθενείς με μέτρια ή σοβαρή ψωρίαση, αισθάνεται συχνά ή διαρκώς ψυχολογική επιβάρυνση, η πλήρης δερματική κάθαρση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ποιότητα της ζωής τους».
Οι μελέτες που αφορούν το brodalumab έχουν δείξει πως μέσα σε μόλις 12 εβδομάδες, οκτώ στους δέκα ασθενείς ανέφεραν ότι η ψωρίαση δεν είχε πλέον καμία επίδραση στην ποιότητα ζωής τους. Πιο συγκεκριμένα, το 55% των ασθενών που πέτυχε βελτίωση από 75 έως και 100%, ανέφερε ότι η ψωρίαση δεν είχε πλέον καμία επίδραση στην ποιότητα της ζωής του!
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ