Πού επικεντρώνεται η επιστημονική έρευνα.
Μετά από δεκαετίες απογοητευτικών αποτελεσμάτων, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι βρήκαν τον τρόπο να κάνουν τα αντικαρκινικά εμβόλια αποτελεσματικά. Οι εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Ανοσο-Ογκολογία (ESMO) που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Γενεύη της Ελβετίας.
Τα πρώτα αντικαρκινικά εμβόλια, τα οποία ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990, βασίστηκαν σε κοινά αντιγόνα των όγκων και απέτυχαν να προκαλέσουν ισχυρή ανοσοαπόκριση. Το ενδιαφέρον για αυτά σήμερα έχει αναθερμανθεί λόγω της επιστημονικής προόδου στον τομέα, η οποία σχετίζεται με νέες τεχνολογίες και αλγόριθμους πρόβλεψης για την εξατομίκευση των εμβολίων και την εισαγωγή αναστολέων σημείων ελέγχου για τη συνδυαστική θεραπεία.
“Πλέον μπορούμε να προσαρμόσουμε τα αντικαρκινικά εμβόλια για κάθε ασθενή βάσει των γονιδιωματικών πληροφοριών στον όγκο τους” δήλωσε ο Dr. Michal Bassani-Sternberg, Group Leader, Immunopeptidomics, Hi-TIDe Laboratory, Department of Oncology, University of Lausanne, Switzerland, and the Ludwig Institute for Cancer Research in Lausanne, χαρακτηρίζοντας ελπιδοφόρα τα πρώιμα αποτελέσματα.
Η εξατομίκευση έγινε δυνατή με την ανάλυση αλληλουχίας επόμενης γενιάς υψηλής απόδοσης. Αυτή η τεχνολογία εντοπίζει μεταλλάξεις που είναι μοναδικές για τον όγκο ενός ασθενούς και οι οποίες δεν βρίσκονται αλλού στο σώμα, πράγμα που σημαίνει ότι ένα εμβόλιο τοποθετεί μια ανοσοαπόκριση ειδικά για τον καρκίνο. Οι αλγόριθμοι μπορούν να προβλέψουν ποια νεοαντιγόνα πρέπει να στοχεύσουν στον εμβολιασμό.
Τα αποτελέσματα από τις πρώιμες δοκιμές των σύγχρονων αντικακρινικών εμβολίων δημοσιεύθηκαν το 2017 και έδειξαν ότι οι επιλεγμένοι στόχοι ήταν ανοσογονικοί, κάτι που σημαίνει ότι ο εμβολιασμός προκάλεσε ανοσοαποκρίσεις ή ενίσχυσε τις υπάρχουσες ανοσολογικές αντιδράσεις έναντι αυτών των νεοαντιγόνων. Επιπλέον, τα εμβόλια λειτουργούσαν καλά με τους αναστολείς των σημείων ελέγχου. Σύμφωνα με τον Bassani, αυτό που προσπαθούν να μάθουν τώρα οι ερευνητές είναι εάν ο εμβολιασμός κατά των νεοαντιγόνων οδηγεί σε παλινδρόμηση του όγκου σε μια μεγαλύτερη ομάδα ασθενών.
Τα νεοαντιγόνα διερευνήθηκαν σε μια ειδική συνεδρία στο ESMO και συζητήθηκαν στη σύνοδο για τα σύγχρονα αντικαρκινικά εμβόλια, τα οποία περιγράφουν επίσης το ρόλο άλλων στόχων εμβολίου. Αυτές περιλαμβάνουν ογκογόνες πρωτεΐνες όπως η HER2, παθογόνα όπως ο ιός ανθρώπινου θηλώματος (HPV) και αντιγόνα ειδικά για τον προστάτη. Αυτά τα κοινά αντιγόνα δοκιμάζονται επίσης σε συνδυασμό με αναστολείς σημείων ελέγχου.
Όπως ανέφερε ο Bassani, ο συνδυασμός των σύγχρονων αντικαρκινικών εμβολίων και των αναστολέων σημείων ελέγχου φαίνεται να παράγει την πιο αποτελεσματική ανοσοαπόκριση. “Τα εμβόλια μπορούν να προκαλέσουν νέες αποκρίσεις σε ασθενείς με «κρύους όγκους» που δεν διαθέτουν ανοσιακά κύτταρα, καθιστώντας έτσι το περιβάλλον δεκτικό στους αναστολείς των σημείων ελέγχου” διευκρίνισε.
Αν και πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό ασθενών, αυτός φαίνεται εφικτός.
“Βασιζόμαστε σε νέες τεχνολογίες που έχουν ωριμάσει τώρα. Η αλληλουχία της επόμενης γενιάς έχει καταστήσει τον προσδιορισμό των στόχων εμβολιασμού πιο αποτελεσματικό, αξιόπιστο και φθηνότερο. Οι αλγόριθμοι για την ερμηνεία αυτών των δεδομένων αξιολογούνται και επικυρώνονται για την πρόβλεψη των στόχων πιθανόν να είναι ανοσογόνοι. Οι τεχνολογίες ακολουθίας θα πάνε μόνο καλύτερα και τα εργαλεία πρόβλεψης θα γίνουν ακόμη πιο ακριβή” ανέφερε σχετικά ο Bassani.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι από τα νέα αντικαρκινικά εμβόλια θα μπορούσαν να ωφεληθούν οι περισσότεροι ασθενείς, αφού όλοι σχεδόν οι όγκοι έχουν στόχους που θα μπορούσαν να εμβολιαστούν.
Πηγή: worldpharmanews.gr
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ