Η αιμοδοσία του Λαϊκού νοσοκομείου – για μία ακόμη φορά – αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των συστηματικά μεταγγιζόμενων πασχόντων.
Αντιμέτωποι με τις σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους βρίσκονται για πολλοστή φορά σχεδόν 100 χρόνιοι ασθενείς του Λαϊκού νοσοκομείου, που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία.
Η Μεσογειακή Αναιμία (ή Θαλασσαιμία) είναι γενετικό, βαρύτατης μορφής και δυσίατο νόσημα. Η θεραπευτική του αντιμετώπιση βασίζεται σε τακτικές μεταγγίσεις αίματος (χρονικά διαστήματα 2-3 εβδομάδων ανάλογα με τον ασθενή), έτσι ώστε η αιμοσφαιρίνη (Hb) πριν την μετάγγιση να μην είναι κάτω από 9 – 10 gr/dl ή 11 – 12 gr/dl, αν υπάρχει καρδιοπάθεια.
Καθώς οι ανάγκες του κάθε ασθενή σε ποσότητα αίματος είναι γνωστές (με μικρές παρεκκλίσεις), αναφέρονται στην παραγγελία του κλινικού γιατρού, ο οποίος με το τέλος της μίας μετάγγισης προγραμματίζει το χρόνο πραγματοποίησης της επομένης. Σε περίπτωση που η μετάγγιση δεν πραγματοποιηθεί στον προγραμματισμένο χρόνο ή χορηγηθεί μικρότερη ποσότητα αίματος από την προβλεπόμενη, αυτό έχει συνέπειες στην ποιότητα ζωής του ασθενούς ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να κινδυνέψει ακόμη και η υγεία του.
Την αγωνία αυτή βιώνουν αυτές τις ημέρες οι θαλασσαιμικοί του “Λαϊκού”. Όπως καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ), 80 από τους 100 ασθενείς που εξυπηρετεί το νοσοκομείο υπομεταγγίζονται ή δεν μεταγγίζονται για άγνωστο χρονικό διάστημα λόγω έλλειψης αίματος.
Ελλείψεις οι οποίες έχουν οδηγήσει σε αναβολές μεταγγίσεων καταγράφονται και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, όπως της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων, της Πάτρας. Το μέγεθος του προβλήματος, όμως, δεν συγκρίνεται με εκείνο που αντιμετωπίζει το “Λαϊκό” όπως σημειώνουν, μιλώντας στο Virus, εκπρόσωποι των ασθενών.
Όπως εξηγούν, η αιμοσφαιρίνη των θαλασσαιμικών στο “Λαϊκό” αγγίζει επικίνδυνα όρια (μέχρι και από 5 – 6 gr/dl) προκαλώντας καρδιολογικές επιπλεκές (αρρυθμίες, ταχυκαρδίες, κολπική μαρμαρυγή ή και ανακοπή), εστίες εξωμυελικής αιμοποίησης, οστεοπόρωση, παραμορφωτικές σκελετικές ανωμαλίες, ενδοκρινικές διαταραχές και ισχαιμία των οργάνων. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, πραγματοποιείται και εισαγωγή τους στο νοσοκομείο προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπλοκές τους, αλλά χωρίς νόημα, αφού η θεραπεία της μετάγγισης για τη νόσο είναι αναντικατάστατη.
Το φαινόμενο αυτό στο εν λόγω νοσηλευτικό ίδρυμα έχει μείζονα και διαχρονικό χαρακτήρα, όπως υπογραμμίζουν οι εκπρόσωποι των ασθενών.
Θα μπορούσε, βεβαίως, να επικαλεστεί κανείς πολλούς λόγους για τους οποίους μπορεί να παρουσιαστεί έλλειψη αίματος. Εκτός από τις διαπιστώσεις, όμως, ίσως θα έπρεπε κάποια στιγμή να αποδοθούν ευθύνες και να αναληφθούν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση εξομάλυνσης του φαινομένου, που είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Τωρινούς και προηγούμενους.
Δεδομένης δε της διαχρονικής διάστασης του προβλήματος, μόνο εντύπωση προκαλεί η αίτηση που έχει καταθέσει – όπως μαθαίνουμε – το Λαϊκό νοσοκομείο προκειμένου η Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου να αναγνωριστεί ως Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης στον τομέα…
Έκτακτη πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία
Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, την τελευταία χρονική περίοδο παρατηρήθηκε μειωμένη συλλογή αίματος, εξαιτίας της έντονης κακοκαιρίας αλλά και της αύξησης των κρουσμάτων ιώσεων που είχαν ως αποτέλεσμα την μείωση της προσέλευσης των εθελοντών αιμοδοτών, προκαλώντας πρόβλημα στην ισορροπία των αποθεμάτων αίματος.
Για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της περιόδου που διανύουμε, το ΕΚΕΑ απευθύνει πρόσκληση σε έκτακτη Εθελοντική Αιμοδοσία την Κυριακή 20 και τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μετρό Συντάγματος.
“Στις ιδιαίτερες αυτές συνθήκες, οι ανάγκες των ασθενών και ιδιαίτερα των ατόμων που πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία και περιμένουν να μεταγγιστούν εξακολουθούν να παραμένουν αυξημένες , δημιουργώντας πίεση για τη θεραπεία τους” τονίζει.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ