Δύο νομοσχέδια ετοιμάζει η Αριστοτέλους, με στόχο να κλείσει εκκρεμότητες έως τα τέλη Απριλίου. Που θα “στριμωχθούν” οι αλλαγές στη Φαρμακευτική Πολιτική, ενώ ο χρόνος μετράει αντίστροφα;
Έτος εκλογών το 2019 και το Υπουργείο Υγείας σπεύδει να κλείσει τις “νομοθετικές” τρύπες που έχουν μείνει ανοικτές και δεν είναι λίγες. Το πρώτο νομοθέτημα που αναμένεται να φέρει στη Βουλή η Αριστοτέλους αφορά στο μετασχηματισμένο ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο ΕΟΔΥ, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, είναι ένα από τα κεντρικά συστατικά της κυβέρνησης προς την “εξυγείανση” του Συστήματος Υγείας. Η διαδικασίες ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2016, ενώ ο σχεδιασμός των νομοθετικών αλλαγών είχε ξεκινήσει το περασμένο καλοκαίρι.
Στο ίδιο νομοσχέδιο αναμένεται να ενταχθούν και οι αλλαγές στις ιδιωτικές κλινικές, το οποίο είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση επίσης το καλοκαίρι του 2018. Το σχέδιο νόμου αυτό περιελάμβανε μερικά ακανθώδη σημεία, που προβλημάτιζαν ιδιαιτέρως τους εκπροσώπους της αγοράς. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα όσα ανέφερε ο Υπουργός Υγείας στο περιθώριο της εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας της ΠΕΦ, στόχος της Αριστοτέλους είναι το νομοθέτημα για ΚΕΛΠΝΟΟ και ιδιωτικές κλινικές πρόκειται να φθάσει στη Βουλή έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Μάλιστα, ήδη βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Το δεύτερο νομοσχέδιο θα αφορά στις αλλαγές του ΕΣΥ, με την τροποποίηση των Οργανισμών των Δημόσιων Νοσοκομείων και την αύξηση του αριθμού των ΔΥΠΕ σε εννέα. Σε αυτή την περίπτωση, η Αριστοτέλους θέλει να έχει στείλει το σχέδιο νόμου στη Βουλή έως το Πάσχα, δηλαδή τα τέλη Απριλίου. Πολλοί, ωστόσο, είναι εκείνοι που εκφράζουν αμφιβολίες κατά πόσο το Υπουργείο Υγείας θα προλάβει τις προθεσμίες που η ίδια έχει θέσει. Θυμιζουμε ότι, μεταξύ άλλων εκκρεμουν τόσο η νομοθετική ρύθμιση για τον Οργανισμό HTA όσο και οι διατάξεις για τις αλλαγές στην τιμολόγηση και αποζημίωση των φαρμάκων.
Ειδικά, σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική η πίεση για θεμσοθέτηση τους είναι ασφυκτική, καθώς είναι απαραίτητες αν πρόκειται να γίνει η πρώτη γενική ανατιμολόγηση έως το Μάιο. Πως θα εισαχθούν, όμως, για ψηφίση οι ρυθμίσεις είναι προς το παρόν ασαφές. Ένα σενάριο είναι η κατάθεση ενός “μινι” νομοσχεδίου, αλλά πληροφορίες αναφέρουν πως πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι να ενταχθούν διατάξεις σε ένα από τα δύο σχέδια που είναι σχεδόν έτοιμα. Με κριτήριο το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο, ίσως δούμε τις διατάξεις στο σχέδιο νόμου του νέο ΚΕΕΛΠΝΟ.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ