“Ανοικτή πληγή” σε μια κοινωνία που διαρκώς γηράσκει αποτελεί ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας. Μόνο στην Ελλάδα νοσούν κάθε χρόνο 320 παιδιά… Στο Γολγοθά των νέων ασθενών και των οικογενειών τους επιπρόσθετα εμπόδια γεννούν οι ανεπάρκειες της ελληνικής πραγματικότητας.
Η 15η Φεβρουαρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο της Παιδικής Ηλικίας. Οι κακοήθειες στην παιδική ηλικία αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στα παιδιά, μετά τα ατυχήματα, στην Ελλάδα και σε όλο τον προηγμένο κόσμο. Η πρόληψη αποδείκνύεται σχεδόν αδυνατή και έτσι η έγκαιρη διάγνωση και η ενδεδειγμένη ιατρική φροντίδα, είναι μονόδρομος προς την ίαση στα περισσότερα παιδιά.
Τα νούμερα είναι αμείλικτα.
Ένα παιδί σε κάθε 600 γεννήσεις θα αναπτύξει καρκίνο πριν τα 20 του χρόνια. Περίπου 320 νοσούν κάθε χρόνο στη χώρα μας, ενώ πανευρωπαϊκά οι αριθμοί ανέρχονται σε 15.000 παιδιά και 20.000 έφηβοι 15-24 χρονών. 20 παιδιά και έφηβοι χάνουν τη ζωή τους από καρκίνο κάθε μέρα. Στον αντίποδα, συνολικά στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι 300.000 – 500.000 άτομα έχουν ιαθεί, όταν ένας στους 1000 ενήλικες άνω των 20 χρονών, έχει ιαθεί από καρκίνο παιδικής ηλικίας. Οκτώ στα δέκα παιδιά που εμφανίζουν σήμερα λευχαιμία θεραπεύονται και αυτό είναι το μήνυμα που θα πρέπει να συγκρατήσουμε όλοι μας.
Διεθνώς, κάθε χρόνο νοσούν 250.000 με 300.000 παιδιά από τα οποία μόνο το 20% έχει πρόσβαση σε διάγνωση και θεραπεία. Το 80% από αυτά προέρχεται από χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος. Πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά. Ποσοστό 70% – 80% από τα παιδιά που έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία γίνεται καλά με την πρόοδο της ιατρικής και λόγω της επάρκειας φαρμάκων και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού.
Αισιόδοξο είναι το μήνυμα της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ). “Οι θεραπευτικές παρεμβάσεις είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές, επιτυγχάνοντας υψηλά ποσοστά επιβίωσης, γεγονός που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση στο χώρο της Ογκολογίας. Τα αποτελέσματα από τα ογκολογικά κέντρα της Ελλάδας είναι εφάμιλλα αυτών που επιτυγχάνονται στα μεγάλα κέντρα του εξωτερικού. Όλες οι θεραπείες παρέχονται στη χώρα μας και μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις –κυρίως για εξειδικευμένα χειρουργεία– μπορεί να υπάρξει ανάγκη να παραπεμφθεί ο/η ασθενής εκτός Ελλάδος”, σημειώνει.
Για την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου η βελτίωση της περίθαλψης και της φροντίδας για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας ειναι θέμα Εθνικής Προτεραιότητας για το Σύστημα Υγείας. Η ΕΛΛΟΚ αναδεικνύει την έλλειψη κατάλληλων υποδομών για τα παιδιά που νοσούν από καρκίνο, καθώς και την αδυναμία να καλυφθούν επαρκώς οι ιδιαίτερες ανάγκες που έχουν, τόσο οι μικροί ασθενείς, όσο και οι οικογένειές τους. “Η ανεπάρκεια στην κάλυψη των αναγκών σε μεγάλο βαθμό οφείλεται, στη γεωγραφική κατανομή των παιδο – ογκολογικών κλινικών, τη λειτουργία του συστήματος υγείας, το οποίο αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες ανάγκες του καρκίνου κατά την παιδική και εφηβική ηλικία και την έλλειψη κοινωνικής μέριμνας”, σημειώνει η Ομοσπονδία.
Η ΕΛΛΟΚ αναδεικνύει ακόμη την απουσία Ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τον μικρό ασθενή και την οικογένειά του πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, αλλά και την απουσία ενημέρωσης τόσο για την πιθανή πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπλοκές. Παράλληλα, απουσιάζει και η συστηματική παρακολούθηση κατά την ενήλικη ζωής.
Αλλά και η “Φλόγα”, ο Συλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια, απαριθμεί τις 10 επείγουσες ανάγκες που αντιμετωπίζουν παιδιά, γονείς και επαγγελματίες υγείας. Τα κενά σε μόνιμο προσωπικό, ιατρικό και παραϊατρικό, η διαρκής εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, η ανανέωση του εξοπλισμού και η δημιουργία των απαραίτητων δομών, καθώς και η ανεμπόδιστη πρόσβαση τις θεραπείες είναι μερικά από κυρίαρχα ζητήματα σε αυτό τον 10λογο των αναγκών.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ