Ο Μ. Βορίδης και η Κ. Παπακώστα συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία στελεχών της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, με επικεφαλής τον κ.Zhigang.
Αναφερόμενος στις οικονομικές πιέσεις που δέχονται τα συστήματα υγείας, ο κ. Βορίδης αναγνώρισε την ανάγκη για στήριξη των φαρμακευτικών εταιριών που προσπαθούν να δημιουργήσουν καινοτόμα φάρμακα, αλλά τις κάλεσε να στοχεύσουν στην ανάπτυξη προσιτών θεραπειών.
Ο Υπουργός Υγείας έκανε λόγο για μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στα νοσοκομεία, που σχετίζεται με τη λειτουργία τους, ξεκινώντας από την νοσοκομειακή παροχή, τον τύπο της ανάλυσης κόστους για τις υπηρεσίες στα νοσοκομεία, επίσης τις σχέσεις εργασίας στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και κάθε τι που αφορά την διαχείριση και την διοίκηση.
«Την ίδια στιγμή που προσπαθούσαμε να κάνουμε εξοικονομήσεις στα νοσοκομεία, αντιμετωπίσαμε την ανάγκη της δημιουργίας του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας, η οποία θα λειτουργεί ως ο φύλακας του δευτεροβάθμιου συστήματος υγείας και το οποίο ανήκει στα νοσοκομεία», ανέφερε ο κ. Βορίδης, υποστηρίζοντας πως αναπτύσσονται στρατηγικές, οι οποίες κάνουν το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας πιο αποτελεσματικό και αξιόπιστο.
«Οι οικογενειακοί γιατροί είναι το καίριο στοιχείο για την ανάπτυξη του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας, είναι όμως, επίσης, και μία στρατηγική ανάπτυξη για τις πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας οι οποίες, ευελπιστούμε, όταν θα έχουν πλήρως αναπτυχθεί ότι θα δημιουργήσουν ένα αποτελεσματικό πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας το οποίο θα αποσυμπιέσει τις πιέσεις τις οποίες δέχεται αυτή τη στιγμή το δευτεροβάθμιο σύστημα υγείας».
Μεταξύ των παρεμβάσεων, στις οποίες αναφέρθηκε ο Υπουργός Υγείας, ξεχώρισε η επέμβαση στη φαρμακευτική δαπάνη όπου εκτίμησε ότι έχει αναπτυχθεί «ένα πολύ καλό σύστημα».
«Έπρεπε να δημιουργήσουμε, ακόμα, ένα αποτελεσματικό κεντρικό σύστημα προμηθειών […] πρόκειται για ένα ζωντανό, εξελικτικό και διαμορφούμενο πρόγραμμα και για το λόγο αυτό αναζητούμε ανταλλαγή ιδεών και για άλλα μοντέλα, άλλες εμπειρίες που έχουν αποκομίσει άλλες χώρες οι οποίες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν ίδια προβλήματα», ανέφερε ο κ. Βορίδης και κάλεσε τους Κινέζους επισκέπτες να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες για το κινέζικο σύστημα υγείας.
Στο σύμφωνο συνεργασίας που υπέγραψαν, το 2001 και το 2006, τα Υπουργεία των δύο χωρών αναφέρθηκε ο Κινέζος αναπληρωτής Υπουργός.
«Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στο σύστημα υγείας της Ελλάδας συνεχίζεται ακόμη και υπό στην περικοπή του προϋπολογισμού, στο 50% περίπου. Παρόλα αυτά το σύστημα υγείας συνεχίζει να διατηρεί την κανονική λειτουργία του. Πιστεύω ότι έχουμε πολλά να μάθουμε από εσάς», υποστήριξε και πρόσθεσε:
«Η κινεζική Κυβέρνηση ξεκίνησε ένα νέο γύρο μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας το 2009 και συνεχίζεται πέντε χρόνια τώρα. Και οι δικοί μας πολίτες έχουν επωφεληθεί από τις μεταρρυθμίσεις του συστήματος υγείας. Η τιμή των βασικών φαρμάκων έχει μειωθεί όπως και αυτή των υπηρεσιών υγείας».
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ