Η προσέλκυση επενδύσεων και η επίτευξη αναπτυξιακών στόχων είναι εφικτή μέσω της καινοτομίας. Αυτό σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Π. Αποστολίδης στη συζήτηση για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα στο πλαίσιο του 4ου Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. To Virus βρέθηκε εκεί.
«Μπορούμε να φέρουμε ανάπτυξη», ξεκαθάρισε ο Γενικός Διευθυντής AbbVie, περιγράφοντας τις ανεκμετάλλευτες δυνατότητες προσέλκυσης επενδύσεων που θα συνεισφέρουν στην εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία του δημόσιου συστήματος. Κλειδί είναι η συνεργασία και συναίνεση. «Μπορούμε σύντομα και γρήγορα, πολυεθνικές εταιρείες, σε συνεργασία με την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, να φέρουμε ανάπτυξη στη χώρα μέσω της καινοτομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, χρειάζεται κίνητρο, ιδίως όταν ο κλάδος καταβάλλει δυσανάλογες επιστροφές. «Οι επενδύσεις θα πρέπει να αφαιρούνται από το clawback», ανέφερε ο κ. Αποστολίδης.
«9 χρόνια στην κρίση αυτά που επιστρέφουν πια οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις είναι δυσανάλογα, σε σημείο που πληρώνουν εξολοκλήρου το κόστος των ανασφαλίστων», τόνισε Γενικός Διευθυντής της AbbVie. «Όχι μόνο επιστρέφουμε πάνω από 50%, αλλά οι επιβαρύνσεις δεν είναι προβλέψιμες», προσέθεσε.
Δυστυχώς, η χώρα μας χάνει σημαντική ευκαιρία προσέλκυσης μεγάλων ποσών σε επενδύσεις στις κλινικές μελέτες. Σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη από το σύνολο των 34 δισ. ευρώ που επενδύονται σε προγράμματα Έρευνας και Ανάπτυξης, μόλις το 0,1% απορροφάει η Ελλάδα, δηλαδή περίπου 42 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, βάσει ενός ολοκληρωμένου προγράμματος που παρουσιάστηκε στην κυβέρνηση, τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, υπάρχει δυνατότητα πολλαπλασιασμού των επενδύσεων. «Μπορούμε να προσελκύσουμε 520 εκατ. ευρώ, φθάνοντας στο μ.ο. της Ευρώπης», προσέθεσε ο κ. Αποστολίδης.
«Πρέπει να κάτσουμε να συζητήσουμε τι ανάπτυξη θέλουμε», τόνισε από την πλευρά του ο Νίκος Κουτσιανάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Apivita. «Κανείς δεν αναφέρεται στην αειφόρο ανάπτυξη, την οποία και πρέπει να αναδείξουμε», σημείωσε. Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος ΕΒΕΑ ζήτησε ένα μικρότερο, ορθολογικό και ευέλικτο δημόσιο, που θα λειτουργεί βάσει ενός απλούστερου και διαφανούς θεσμικού πλαισίου.
«Δεν φταίει μόνο η δημόσια διοίκηση για την κρίση στη χώρα», είπε η Yπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, προσθέτοντας ότι οι θεσμικές αλλαγές είναι αναγκαίες. Κατά την Υπουργό, στόχος είναι μια δημόσια διοίκηση που να συνδυάζεται με την ψηφιακή ανασυγκρότηση, κατοχυρώντας το δημόσιο συμφέρον. «Κάθε γραφειοκρατικός μηχανισμός έχει ένα στόχο, να μεγαλώνει», είπε ο βουλευτής της ΝΔ, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. «Έχουμε ένα γερασμένο προσωπικό. Δεν είναι ικανοί να κάνουν έναν ηλεκτρονικό διαγωνισμό. Χρειαζόμαστε εξειδικευμένο προσωπικό», είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης. «Δεν καταφέραμε την αξιολόγηση. Στη μήτρα του προβλήματος είναι ο φόβος του μέσου δημοσίου υπαλλήλου, ότι αυτοί εκεί θα αποφασίσουν για την μοίρα μου. Στην υγεία είναι σημαντικό να είναι ξεκάθαρο και αποκεντρωμένο το σύστημα», ανέφερε από την πλευρά της η Εύη Χριστοφιλοπούλου, βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
«Το κράτος είναι ακριβό και δεν έχει κουλτούρα παραγωγής, παραδέχθηκε ο Δημήτρης Σεβαστάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ. «Κάνουμε μια συμμαχία με τους καλούς δημοσίους υπαλλήλους. Σε ορισμένες υποθέσεις μέσω της ψηφιακής ταυτοποίησης και της ηλεκτρονικής υπογραφής θα μπορεί ο πολίτης να το κάνει από το σπίτι του, μέσα σε ορίζοντα 4ετίας. Τα έγγραφα μία φορά και μόνο. Δεν θέλουμε να ξαναφορτώσουμε το δημόσιο με πολλούς υπαλλήλους. Και θα επικεντρωθούμε σε προσλήψεις στην υγεία και στην παιδεία», ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης, Αντιπρόεδρος της ΝΔ. «Χρειαζόμαστε οικονομική και πολιτική συναίνεση», είπε η πρώην Υπουργός, Κατερίνα Μπατζελή, ενώ ο Χάρης Θεοχάρης, βουλευτής ΝΔ σημείωσε ότι αν και «έχουν γίνει πολλά, το περιβάλλον που έχουμε για να επιβιώσεις πρέπει να φοροδιαφύγεις». Εκτίμησε, δε, οτι πρέπει να αποκεντρώσουμε αρμοδιότητες και να συγκεντρώσουμε τους πόρους.
«Βάζοντας τους ανθρώπους να απολογηθούν δεν πάμε μπροστά. Το κράτος παράγει στην Ελλάδα πολύ μεγάλο του ΑΕΠ. Δεν μπορεί να λέτε για ακριβό κράτος αν δεν απομετράται τι παράγει το κράτος», ανέφερε ο Μιχάλης Ιακωβίδης, καθηγητής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Χαρακτήρισε, μάλιστα, ντροπή να μιλάμε για αξιολογήσεις με τιμωρητικό χαρακτήρα. «Προφανώς όταν αξιολογείς και τιμωρείς», είπε ο κ. Ιακωβίδης. «Είμαι ο μοναδικός δημόσιος υπάλληλος του τραπεζιού, είπε ο Λεωνίδας Χριστόπουλος, Σύμβουλος Προέδρου ΝΔ. «Να συμφωνήσουμε στους μηχανισμούς βάση των οποίων υλοποιούνται αυτές οι αποφάσεις. Ακόμη και αν δεν συμφωνούμε με την αξιολόγηση. Γιατί θεωρούμε ότι όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι η αξιολόγηση είναι αναγκαία. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι οι γραμματείς αυξήθηκαν κατά 30%». «Υπάρχει κράτος χωρίς δημόσια διοίκηση, αναρωτήθηκε ο Σωτήρης Μπρεγιάνος, ιδιοκτήτης δικηγορικής εταιρείας. Όπως ανέφερε, χρειαζόμαστε 3 κανόνες: προσλήψεις με τον τρόπο που θα ορίσουμε, αξιολόγηση και τιμωρία των υπαλλήλων.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ