Των αλλαγών στην τιμολόγηση υπεραμύνθηκε ο Υπουργός Υγείας, μιλώντας στη Διακομματική Επιτροπή για τη φαρμακευτική πολιτική. Πέρασε σήμερα από τη Βουλή και η τροπολογία που θεσμοθετεί αλλαγές στη διαδικασία τιμολόγησης των φαρμάκων, αλλά ενισχύει με 20 εκατ. ευρώ τη δαπάνη για το νοσοκομειακό φάρμακο.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, τα σενάρια καταστροφολογίας της ΝΔ και τον πόλεμο εντυπώσεων θα διαψευστούν σε περίπου ένα μήνα ότι θα παρουσιαστούν οι αλλαγές που θα επιφέρει το νέο δελτίο τιμών. «Το ισοζύγιο αυξήσεων- μειώσεων που θα προκύψει από την αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης θα είναι ουδέτερο, άρα μεσοσταθμικά δεν θα επηρεαστεί η συνολική συμμετοχή των ασθενών στο κόστος», ανέφερε ο κ. Ξανθός.
Ο Υπουργός Υγείας απέρριψε και τις κατηγορίες του Άδωνι Γεωργιάδη πως οι αλλαγές συνιστούν «δωράκι» για τη φαρμακοβιομηχανία. «Η Ελλάδα, ως χώρα αναφοράς, επηρεάζει τη τιμολογιακή πολιτική των άλλων χωρών τόσο στην αύξηση τιμών όσο και στη μείωση. Το τεράστιο δώρο στη φαρμακοβιομηχανία το έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις όταν συγκάλυπταν το «party» που γινόταν επί 20 χρόνια στο χώρο του φαρμάκου», προσέθεσε.
Κατά τον Υπουργό, οι περισσότερες αυξήσεις αφορούν σε φθηνά φάρμακα των οποίων η τιμή είναι πιο κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης. «Δηλαδή φάρμακα της τάξης των 5 ευρώ που ακόμα και αν τιμολογηθούν στο ανώτατο όριο (10%), η τιμή τους θα αυξηθεί κατά 0,50€. Ο πολίτης θα πληρώσει τη συμμετοχή του, ένα μέρος δηλαδή από τα 50 λεπτά του ευρώ (10%-25%), επομένως είναι αντιληπτό για τι επιβάρυνση μιλάμε», συμπλήρωσε.
Απέρριψε, δε, τις κατηγορίες για «αιφνιδιαστική τροπολογία», αφού οι αλλαγές είχαν παρουσιαστεί από τον περασμένο Δεκέμβριο στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, όπως είχε γράψει και το Virus, αλλά και στη Διακομματική Επιτροπή.
«Η αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης είναι μια από τις παρεμβάσεις που κάνουμε στο πλαίσιο διόρθωσης του στρεβλού συστήματος που δημιουργήθηκε τα μνημονιακά χρόνια. Δεν είναι όμως σημαντικότερη. Το σημαντικότερο είναι ότι για πρώτη φορά λειτουργεί στο υπουργείο Υγείας α) Επιτροπή Διαπραγμάτευσης των φαρμάκων- ειδικά των ακριβών- με στόχο την επίτευξη προσιτών τιμών και β) επιτροπή Αξιολόγησης (HTA) των νέων θεραπείών (αναφορά στη διαπραγμάτευση για τα φάρμακα για την Ηπατίτιδα C που είχε ως αποτέλεσμα των 5πλασιασμό των ασθενών με πρόσβαση στις νέες θεραπείες ενώ ταυτόχρονα επιτεύχθηκε και σημαντικό δημοσιονομικό όφελος», συμπλήρωσε.
Αξίζει να αναφέρουμε, τέλος, πως υπερψηφίστηκε και η ρύθμιση για τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ