Νέα μελέτη δείχνει ότι ο καρκίνος του μαστού είναι 11 διαφορετικές ασθένειες και καθεμία έχει διαφορετικό κίνδυνο υποτροπής.
Τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γιατρούς να εντοπίσουν άτομα που χρειάζονται στενότερη παρακολούθηση και να καθησυχάσουν εκείνους με χαμηλό κίνδυνο υποτροπής.
Οι επιστήμονες από τα πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Στάνφορντ, ανέλυσαν εξονυχιστικά περίπου 2.000 όγκους του μαστού και παρακολούθησαν την εξέλιξή τους για περισσότερα από 20 χρόνια.
Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν είναι ότι ο καρκίνος του μαστού είναι 11 ξεχωριστές ασθένειες με καθεμία να έχει διαφορετική αιτία και να χρειάζεται διαφορετική θεραπεία. Μάλιστα, ισχυρίζονται ότι μπορούν να προβλέψουν ποιες γυναίκες είναι πιο πιθανό να επιβιώσουν ή να υποτροπιάσουν.
Σήμερα, οι γιατροί ταξινομούν τους όγκους του μαστού με βάση το αν ανταποκρίνονται στην ορμόνη οιστρογόνο ή σε στοχευμένες θεραπείες όπως το Herceptin. Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τις γενετικές μεταλλάξεις μέσα στον όγκο για να δημιουργήσει ένα νέο τρόπο ταξινόμησης αυτών.
Η νέα μελέτη έδειξε ότι ότι ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού – μία από τις δυσκολότερες μορφές για θεραπεία – δεν είναι μια κατηγορία καρκίνου, αλλά δύο: Στη μία υποομάδα ανήκουν γυναίκες δεν έχουν υποτροπιάσει για 5 χρόνια και πιθανότατα θεραπεύονται και στη δεύτερη υποομάδα, στις οποία οι γυναίκες εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο υποτροπής.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι υπάρχουν 4 υποομάδες καρκίνου του μαστού, που προέρχονται από οιστρογόνα και είχαν «σημαντικά αυξημένο» κίνδυνο υποτροπής. Αυτές οι γυναίκες μπορεί να ωφεληθούν από μια μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια χορήγηση φαρμάκων ορμονοθεραπείας, όπως η ταμοξιφαίνη.
Η έρευνα θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενημέρωση των γυναικών για τον μελλοντικό τους κίνδυνο, αλλά μπορεί επίσης να αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης των καρκίνων τους. Αυτή την περίοδο, ετοιμάζονται μεγαλύτερες σε μέγεθος μελέτες με τη συμμετοχή 12.000 γυναικών, ώστε να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα. Ανεξάρτητοι ειδικοί τονίζουν ότι είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ιατρική ακριβείας, αλλά σημειώνουν ότι είναι νωρίς για να έχουμε αλλαγές στην κλινική πρακτική.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ