Η συνεργασία των δύο χωρών ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων με έμφαση σε τρεις βασικούς άξονες επιχειρηματικής δραστηριότητας, τον Τουρισμό, την προοπτική ανάπτυξης συνεργειών στον κλάδο της Πράσινης Οικονομίας και τη Διαχείριση Απορριμμάτων για την Προστασία του Περιβάλλοντος.
Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη στην ομιλία της απηύθυνε πρόσκληση στον επιχειρηματικό κόσμο για να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που προσφέρει ο τουρισμός στη χώρα μας, και παρέθεσε στοιχεία για τη σημασία που έχει η Σουηδική τουριστική αγορά για τη χώρα μας. «Το 2013 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 368.834 Σουηδοί, έναντι 319.756 το 2012, καταγράφοντας αύξηση 15,3%. Το 2014 σημειώθηκε περαιτέρω αύξηση, καθώς το πρώτο τρίμηνο του έτους επισκέφθηκαν την Ελλάδα 8.795 Σουηδοί, έναντι 4.546 την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, καταγράφοντας εντυπωσιακή αύξηση της τάξεως του 93,5%».
Η Πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα Α.Ε. CharlotteWrangbergαναφέρθηκε στην κοινή ιστορία των δύο χωρών σημειώνοντας οτι «το 1852 η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία με τη Σουηδία για το εμπόριο και τη ναυτιλία, μια συμφωνία η οποία συνέχισε να αναπτύσσεται με τα χρόνια, αλλά υπάρχει σίγουρα πολύ μεγάλη δυναμική για περαιτέρω διερεύνηση σε διάφορους τομείς, όπως αυτοί που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του Forumπου διοργάνωσε το Ελληνο-Σουηδικό Εμπορικό Επιμελητήριο».
Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Σουηδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Ιωάννης Δ. Σαρακάκης, στον εναρκτήριο λόγο του στο Forumαναφέρθηκε στις σχέσεις των δύο χωρών τονίζοντας ότι «δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η οικονομική και κοινωνική δομή της Ελλάδας και της Σουηδίας έχει ακολουθήσει διαφορετική κατεύθυνση λαμβάνοντας υπόψη τη διαφορετικότητα της ιστορίας και της γεωγραφικής τοποθεσίας κάθε χώρας. Όμως υπάρχουν ορισμένες αρχές και πρακτικές που μπορεί να μεταδώσει η μια χώρα στην άλλη. Διοργανώνουμε το forumαυτό με στόχο να υπογραμμίσουμε τη δυναμική της Ελληνικής οικονομίας, ειδικότερα στους τομείς του Τουρισμού και της Πράσινης Οικονομίας. Υπάρχουν πολλές επενδυτικές ευκαιρίες τις οποίες δεν έχουμε εκμεταλλευθεί ακόμη κυρίως εξ’ αιτίας της κρίσης. Σε αυτούς τους τομείς μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική συνεργασία με τη Σουηδία κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών. Το Επιμελητήριο μας θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τη δημιουργία γεφυρών συνεργασίας, διευκολύνοντας τις επαφές των δύο πλευρών. Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε αυτές τις διμερείς σχέσεις και να διερευνήσουμε νέες ιδέες και ευκαιρίες.»
Στη συνέχεια ο πρώην Πρωθυπουργός της Σουηδίας κ. GöranPerssonστην ομιλία του αναφέρθηκε στην περίοδο που η χώρα του βρισκόταν σε οικονομική κρίση και χαρακτηριστικά είπε, «πιθανότατα υπήρξα ο πλέον μισητός πολιτικός της σύγχρονης εποχής στη Σουηδία επι πολλά έτη. Όμως ο στόχος μου δεν ήταν να εισπράξω ‘αγάπη’. Επιδίωξή μου ήταν να κερδίσω το σεβασμό και ο σεβασμός πάει χέρι-χέρι με τη συνεπή στάση και το συνεπές πρόγραμμα». Αναφερόμενος στην Ελληνική οικονομική κατάσταση ο κ.Perssonείπε ότι οι Έλληνες έχουν πραγματοποιήσει πολλά βήματα τα οποία θα πρέπει να προασπίσουν για να μην ξανακυλήσουν προς τα πίσω. «Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σημαίνουν τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της κοινωνίας και αυτό προκαλεί τις αντιδράσεις όλων εκείνων των ομάδων που πιστεύουν οτι δικαιούνται να απολαμβάνουν ιδιαίτερα προνόμια» δήλωσε. Και ολοκλήρωσε την αναφορά του στη χώρα μας λέγοντας, «πρέπει να συνειδητοποιήσετε το εξής: μολονότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στη Σουηδία και στην Ελλάδα, όλοι ανήκουμε στο ίδιο κλαμπ, στην ίδια Ευρωπαϊκή οικονομία. Εξαρτιόμαστε ο ένας απο τον άλλο, είμαστε «ενοποιημένοι», κομμάτι ενός συνόλου. Και αυτή η αλληλεξάρτηση θα συνεχιστεί ως αποτέλεσμα των γοργών τεχνολογικών εξελίξεων. Αν κοιτάξει κανείς δέκα χρόνια πίσω και συγκρίνει το τότε με το τώρα, βλέπει ότι πρόκειται για μια εντελώς νέα κατάσταση. Και αν κοιτάξει κανείς δέκα χρόνια μπροστά, μπορεί να φανταστεί τι πρόκειται να συμβεί. Η αλληλεξάρτηση θα συνεχιστεί. Για το λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα γίνεται ολοένα και πιο σημαντική».
Το Ελληνο-Σουηδικό Εμπορικό Επιμελητήριο αντιπροσωπεύει δύο μεγάλα Έθνη που έχουν συνεισφέρει σημαντικά στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Την Ελλάδα, που είναι το λίκνο του και με δυναμισμό κάνει μια σημαντική προσπάθεια για να ξεφύγει από τις σημερινές οικονομικές αντιξοότητες και τη Σουηδία, που αποτελεί μοντέλο όχι μόνο για την κοινωνική ευημερία αλλά και για την ανταγωνιστική ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, τρία είναι τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν στο 1ο Επιχειρηματικό Forum Ελλάδας-Σουηδίας: Η ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας μεταξύ των δυο χωρών και κυρίως η αποτελεσματική προβολή του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος στην αγορά της Σουηδίας, οι προοπτικές για συνεργασία στη βιολογική και πράσινη οικονομία καθώς και η μεταφορά τεχνογνωσίας από τη Σουηδία στην Ελλάδα στα καίρια θέματα που αφορούν στη διαχείρηση αποβλήτων, παραγωγής ενέργειας και περιβαλλοντικής προστασίας.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ