Τρία στα πέντε παιδιά ηλικίας 5 ετών έχουν τερηδόνα, με την εικόνα να επιδεινώνεται όσο περνούν τα χρόνια, με αποτέλεσμα στα 12 η τερηδόνα να είναι παρούσα σε επτά στα δέκα παιδιά και στην εφηβεία να καταγράφεται στο 84% των νέων ηλικίας 15 ετών. Ειδικά στο νομό των Ιωαννίνων, το σύνολο των 15χρονων έχουν τερηδόνα!
Τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία προέκυψαν από την Επιδημιολογική Μελέτη, που διενεργήθηκε από επιστήμονες των Οδοντιατρικών Σχολών των Πανεπιστημίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ).
Όπως διαπιστώθηκε, σε σύγκριση με την περασμένη δεκαετία, ο ελληνικός πληθυσμός εμφανίζει υψηλότερο ποσοστό αναγκών οδοντιατρικής φροντίδας που μένει χωρίς αντιμετώπιση, φαινόμενο που συνδέεται άμεσα με την παρατεταμένη οικονομική κρίση.
Τα ευρήματα της μελέτης παρουσίασε ο καθ. Παιδοδοντιατρικής του ΕΚΠΑ (Επιστημονικός Υπεύθυνος ΕΟΟ), Κ. Ουλής, ο οποίος προειδοποίησε για τα χαμηλά ποσοστά παιδιών που δεν εμφανίζουν τερηδόνα.
«Στα παιδιά των μεταναστών η κατάσταση είναι χειρότερη, με μόλις το 26,2% των πεντάχρονων και το 10,3% των εφήβων είναι ελεύθερα τερηδόνας», προσέθεσε. Κώδωνα κινδύνου κρούουν οι Οδοντίατροι, καθώς διαπιστώθηκε πως ένα ποσοστό 28,6% των 5χρονων έχουν αιμορραγία των ούλων (ουλίτιδα), ενώ μόνο το 30,9% των παιδιών 12 ετών έχει υγιές περιοδόντιο, το υπόλοιπο ποσοστό (69,1%) έχει αιμορραγία των ούλων και τρυγία.
Εκτός του νομού Ιωαννίνων, που διαθέτει την αρνητική πρωτιά, χαμηλές τιμές καταγράφουν και ο Νομός Λαρίσης. Παράλληλα, η κατάσταση είναι σημαντικά χειρότερη στον αγροτικό πληθυσμό.
Στον αντίποδα, το υψηλότερο ποσοστό παιδιών χωρίς τερηδόνα εντοπίστηκε στην Κεφαλλονιά, την Αχαΐα (5χρονα) και στο Νομό Χανίων (12χρονα και 15χρονα), ενώ θετικό στοιχείο είναι πως διπλασιάστηκε το ποσοστό προληπτικής κάλυψης, συγκριτικά με την αντίστοιχη έρευνα του 2004.
«Τα στοιχεία της μελέτης καταδεικνύουν την ανάγκη να υπάρξει συγκροτημένη πολιτική υγείας από την πολιτεία», τόνισε ο πρέοδρος της ΕΟΟ, Αθ. Κατσίκης.
Με βάση τα στοιχεία αυτά, η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στο μέσο όρο της Ε.Ε. ως προς τους δείκτες τερηδόνας στις ηλικίες 12 ετών, ενώ καλύτερη είναι η κατάταξη στην ηλικία των 15 ετών.
Στα υπόλοιπα στοιχεία, το 38,7% των παιδιών ηλικίας 12 ετών βρέθηκε να έχει ανάγκη ορθοδοντικής θεραπείας, ενώ στα 15χρονα το ποσοστό αυτό φθάνει το 33,7%.
Ενήλικες
Το ποσοστό των ατόμων που δεν έχουν τερηδόνα καταποντίζεται στην ενήλικο ζωή. Μόλις το 0,7% ήταν ελεύθερο τερηδόνας, στις ηλικίες 35-44 και 0,1% στις ηλικίες 65-74. Μάλιστα, από τη σύγκριση των αποτελεσμάτων της παρούσας μελέτης με εκείνη του 2004, οι ερευνητές διαπίστωσαν αύξηση των δεικτών τερηδόνας ρίζας.
Αντίστοιχα, μόλις το 11,8% των ενηλίκων 35-44 ετών και το 6,4% των ενηλίκων 65-74 ετών είχαν υγιές περιοδόντιο. Βέβαια, το 53,4% της πρώτης ηλικιακής ομάδας βουρτσίζει μια φορά ή αραιά ή και ποτέ τα δόντια του, με το ποσοστό να εκτινάζεται στο 70% για τη δεύτερη ηλικιακή ομάδα.
Κοινωνικές Ανισότητες και Στοματική Υγεία
Τα παιδιά με γονείς ανώτατης εκπαίδευσης από αστικές περιοχές επισκέπτονται συχνότερα τον οδοντίατρο, συγκριτικά με τα παιδιά των αγροτικών περιοχών, με γονείς χαμηλότερης εκπαίδευσης. Αντίστοιχα, ο αγροτικός πληθυσμός εμφανίζει υψηλότερους δείκτες τερηδόνας. Αυξανόμενου του εκπαιδευτικού επιπέδου αλλά και του μηνιαίου εισοδήματος αυξάνεται και το ποσοστό των ατόμων που είχε διατηρήσει μεγαλύτερο αριθμό φυσικών δοντιών στη στοματική κοιλότητα. Το 38,2% των μεσηλίκων και το 42,9% των ατόμων τρίτης ηλικίας δεν είχε καλύψει τις προσθετικές του ανάγκες. Μάλιστα, στην ηλικία 65-74 ετών το ποσοστό εκείνων που είχε ανάγκη προσθετικής αποκατάστασης ήταν υψηλότερο το 2013 συγκριτικά με το 2004.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ