Στα δημόσια νοσοκομεία παρέχεται πλήρης κάλυψη για κάθε είδους νοσηλεία, με την πιστοποίηση της ιατρικής αναγκαιότητας από την τριμελή επιτροπή του νοσοκομείου. Τουλάχιστον αυτό θα πρέπει να ισχύει.
Στα εμπόδια στην περίθαλψη των ανασφάλιστων αναφέρθηκε πρόσφατα με ανακοίνωση της η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ). Σύμφωνα με τους γιατρούς, ενώ σε πολλά νοσοκομεία λειτουργούν συστηματικά και λαμβάνουν αποφάσεις οι 3μελείς επιτροπές που προβλέπει ο νόμος, σε άλλα δεν υπάρχει καμία ενεργοποίησή τους.
Παράλληλα, παρότι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων είναι θεσμοθετημένη, σε πολλά νοσοκομεία οι προσερχόμενοι ανασφάλιστοι ασθενείς, δικαιούχοι της ανωτέρω ρύθμισης, δεν εξυπηρετούνται από άγνοια ενδεχομένως του ιατρικού και διοικητικού προσωπικού και αφήνονται στη μοίρα τους.
Η διαδικασία για τη δωρεάν νοσηλεία των ανασφάλιστων προβλέπει την αίτηση του ασθενούς, ιατρική γνωμάτευση υπογεγραμμένη από το θεράποντα ιατρό και τον
προϊστάμενο του αντιστοίχου τμήματος στη τριμελή Επιτροπή του Νοσοκομείου στο οποίο έχουν παραπεμφθεί.
Ακολουθεί συνεδρίαση της τριμελούς, απόφαση και εισήγηση στο Διοικητικό Συμβούλιο για την τελική έγκριση της δαπάνης. Για όσους προσέρχονται στα επείγοντα απαιτείται ιατρική γνωμάτευση από τον υπεύθυνο των ΤΕΠ στις οριζόμενες Επιτροπές και ακολουθείται παραπάνω διαδικασία.
Οι δικαιούχοι υποχρεούνται να έχουν ΑΜΚΑ, αλλά αυτό δεν είναι το μόνο κριτήριο, καθώς στη διαδικασία υπεισέρχονται και τα εισοδηματικά κριτήρια.
Χαρακτηριστικές είναι περιπτώσεις από δύο νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, που αναφέρθηκαν σε συνέδριο της ΕΣΔΥ, από Γενική Γιατρό του ΚΥ Αστικού Τύπου της Ν. Καλλικράτειας.
Στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, που διαθέτει 710 κλίνες, στο διάστημα μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου 2014, υπήρξαν 45 αιτήσεις ανασφάλιστων, αλλά η τριμελής επιτροπή δεν είχε συγκληθεί. Παράλληλα, όμως, τέθηκαν από το νοσοκομείο και συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία αφορούν εκκαθαριστικά 4 τελευταίων ετών και για τους ανασφάλιστους ΟΑΕΕ να έχουν εισόδημα μικρότερο των 12.000 ευρώ. Το προβλεπόμενο κόστος για τις 32 από τις αιτήσεις (ΚΕΝ) ανέρχονται σε 52.350 ευρώ.
Δεύτερη περίπτωση είναι το Νοσοκομείο Άγιος Παύλος με 250 κλίνες το οποίο για το ίδιο χρονικό διάστημα είχε δεχθεί 9 αιτήσεις ανασφάλιστων (3 νευρολογικά περιστατικά, 3 καρδιολογικά, 1 χειρουργικό, 1 παθολογικό και 1 ουρολογικό).
Η τριμελής επιτροπή συγκλήθηκε και το κριτήριο που έθεσε το Νοσοκομείο ορίστηκε εισόδημα λιγότερο των 6.000 ευρώ. Το προβλεπόμενο κόστος για τις αιτήσεις υπολογίζονται στα 1.850,83 ευρώ, με τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου για το 2014 να ανέρχεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στα 8.000.000 ευρώ.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ