Στον άξονα ελέγχου της διαχείρισης του άσθματος από τον ίδιο τον ασθενή, κινήθηκε η ομιλία της πνευμονολόγου-εντατικολόγου και επιστημονικού συνεργάτης, του Ερευνητικού Εργαστηρίου George D. Behrakis της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Βάσω Ευαγγελοπούλου, στο Δ’ Κύκλο διαλέξεων σε θέματα Δημόσιας Υγείας, που πραγματοποιεί κάθε χρόνο το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.
Στόχος του αυτοέλεγχου αποτελεί η μείωση των εξάρσεων και η βελτίωση της καθημερινότητάς του, χωρίς να απομονώνεται ο ασθενής όταν δεν μπορεί να συμμετέχει σε κοινωνικές και αθλητικές δραστηριότητες, όπως επεσήμανε η κα. Ευαγγελοπούλου στη διάλεξη της με τίτλο «Έχω άσθμα. Μαθαίνω να το Διαχειρίζομαι».
Το ζήτημα του άσθματος δεν είναι καθόλου αμελητέο καθώς εκτιμάται ότι την προηγούμενη χρονια 300 εκατ. άνθρωποι έπασχαν από άσθμαόπως προκύπτει από τα στοιχεία της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για το Άσθμα (GINA), ενώ στην Ελλάδα υπολογίζονται περίπου 900.000 παιδιά και ενήλικες, σύμφωνα με τηνΕλληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.
Στο πλαίσιο διευκρινίσεων των περί άσθματος ζητημάτων, ανέφερε η κα. Ευαγγελοπούλου ότι πρόκειται για μια χρόνια φλεγμονή υπεραντιδραστικών αεραγωγών, με «ασαφή» αιτία.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα της η γενετική προδιάθεση σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες επιτείνουν την εμφάνιση του. Τέτοιοι παράγοντες είναι η έκθεση σε ερεθιστικούς παράγοντες, για παράδειγμα η γύρη, ο καπνός του τσιγάρου, οι έντονες μυρωδιές, η υγρασία και η μούχλα, τα κύτταρα από το δέρμα ζώων, κάποια φάρμακα και τροφές, η ατμοσφαιρική ρύπανση καθώς και η συναισθηματική φόρτιση.
Το άσθμα μπορεί να εμφανισθεί σε όλες τις ηλικίες, συνήθως όμως αρχίζει στην παιδική ηλικία. Οι περισσότερες περιπτώσεις έναρξης των συμπτωμάτων στην ενήλικη ζωή αφορούν σε άσθμα που είχε ήδη αρχίσει από την παιδική ηλικία, ανεξάρτητα από το αν ήταν γνωστό στο συγκεκριμένο άτομο. Σε αρκετές περιπτώσεις το άσθμα παρουσιάζει ύφεση στην εφηβεία, εν τούτοις μπορεί να επανέλθει αργότερα.
Τα συμπτώματα του άσθματος είναι τα εξής : συριγμός (σφύριγμα) της αναπνοής, η δυσκολία στην αναπνοή, που είναι και το πιο αναγνωρίσιμο σύμπτωμα, το σφίξιμο στο στήθος (οι ασθενείς συχνά βάζουν το χέρι τους μπροστά στο στήθος τους, εκφράζοντας δυσκολία στην αναπνοή), ο βήχας και η απόφραξη αεραγωγών.
Τα συμπτώματα μεταβάλλονται ως προς τον χρόνο εμφάνισης τους και την ένταση με την οποία εμφανίζονται. Ωστόσο χρειάζετaι προσοχή αφού η κατάσταση του ασθενούς μπορεί να επιβαρυνθεί για παράδειγμα με την άσκηση.
Οι ασθενείς αντιμετωπίζουν δυσκολία συνήθως κατά τη διάρκεια της νύχτας ή νωρίς το πρωί.
Ιδιαίτερα ενοχλητική για τους ασθενείς μπορεί να είναι και η περίοδος της άνοιξης λόγω αυξημένης ποσότητας γύρης και σκόνης που προκαλούν ερεθισμό στους αεραγωγούς.
Ιδιαίτερης μνείας χρήζει και η περίπτωση ιογενενών λοιμώξεων, όπως είναι η εποχική γρίπη. Γι αυτό τον λόγο οι γιατροί συνιστούν τον εμβολιασμό στους ασθενείς με άσθμα κατά τη χειμερινή περίοδο.
Την προσοχή επέστησε η ειδικός στα οικεία πρόσωπα των ασθενών, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που ο ασθενής είναι ανήλικος. Η αποδοχή, η ετοιμότητα και η ψυχραιμία τους σε περίπτωση εξάρσεων, διευκολύνουν την ομαλή έκβαση και την ταχεία ανάρρωση του ασθενούς.
Απαραίτητο κρίνεται ο ασθενής να συνεργάζεται στενά με τον θεράποντα ιατρό του. «Ο ιατρός είναι υπεύθυνος για τη διάγνωση, την αξιολόγηση της βαρύτητας του νοσήματος, την τακτική παρακολούθηση του ασθενούς και τη χορήγηση εξατομικευμένης θεραπευτικής αγωγής».
Συγκεκριμένα, ο θεράπων οφείλει να επιμορφώσει τον ασθενή και να δημιουργήσουν από κοινού το σχέδιο διαχείρισης του άσθματος.
Ο ασθενής θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση κρίσης «να μπορεί να διατηρεί την απαραίτητη ψυχραιμία που θα οδηγήσει και σε μείωση του stress, να κατανοήσει τις απαιτήσεις του νοσήματός του, να μάθει να αναγνωρίζει τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που πυροδοτούν τις κρίσεις και τους τρόπους με τους οποίους θα προφυλαχτεί, σε όποιο περιβάλλον και αν βρίσκεται».
Στο πλαίσιο σχεδίου διαχείρισης εντάσσεται η φαρμακευτική αγωγή, ανάλογα της βαρύτητας του νοσήματος, οι οδηγίες για σωστή λήψη της θεραπείας ανάλογα με τα συμπτώματα, οι ενέργειες που θα πρέπει να ακολουθήσει ο ίδιος και οι οικείοι του σε περίπτωση αύξησης των συμπτωμάτων, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του ιατρού, των συγγενών και του κοντινότερου νοσοκομείου στο οποίο θα πρέπει να απευθυνθεί για βοήθεια.
Ο σχεδιασμός για μια ορθή διαχείριση θα πρέπει να έχει στόχο την απαλλαγή από συχνά ή πολύ ενοχλητικά συμπτώματα. Επίσης, ο σσχεδιασμός θα πρέπει να κατευθύνεται σε μια χρήση βραχείας δράσης βρογχοδιασταλτικών (SABA) λιγότερο από 2 φορές την εβδομάδα.
Ακόμη, ο σχεδιασμός θα πρέπει να αποσκοπεί σε νυχτερινές αφυπνίσεις λιγότερο από δυο φορές τον μήνα καθώς ακόμη την χρήση από του στόματος κορτικοειδή (κορτιζόνη) λιγότερο από μια φορά τον χρόνο.
Σημαντικό είναι να επιτευχθεί ως στόχος η λιγότερο από μια φορά ετησίως επίσκεψη στα επείγοντα, η βελτίωση της πνευμονολογικής λειτουργίας καθώς και η διατήρηση των καθημερινών δραστηριοτήτων (εργασία, σχολείο, άσκηση).
Κάποιες απλές οδηγίες για την πρακτική διαχείριση του άσθματος, σε συνδυασμό με την φαρμακευτική αγωγή, πρότεινε η κ. Ευαγγελοπούλου :
«Στους ασθενείς συνιστάται να διατηρούν φυσιολογικό βάρος, καθώς οι υπέρβαροι φαίνεται να κάνουν συχνότερες κρίσεις άσθματος. Πριν την σωματική άσκηση συνιστάται, επίσης, η χρήση βραχείας δράσης φαρμάκων (SABA), επιπλέον από την κανονική φαρμακευτική αγωγή, προκειμένου να προληφθεί η κρίση στην άσκηση.
Η υγρασία του περιβάλλοντος που βρίσκονται οι ασθενείς θα πρέπει να είναι μεταξύ 40%-50%, ενώ το κάπνισμα και η παρουσία σε χώρους με καπνό από τσιγάρα πρέπει να αποφεύγεται επειδή πολύ συχνά προκαλεί παροξύνσεις.
Συνιστάται, επίσης, η επαρκής ενημέρωση για τα συστατικά των έτοιμων γευμάτων που καταναλώνουν, καθώς και η επιμελής και τακτική καθαριότητα του χώρου διαβίωσης, των καλυμμάτων σε στρώματα και μαξιλάρια, των λούτρινων παιχνιδιών και του φίλτρου των κλιματιστικών».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ