Είναι ήδη γνωστό ότι η σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου. Αλλά τι γίνεται όταν διαγνωστεί ο καρκίνος; Θα μπορούσε να βοηθήσει ασθενείς που κάνουν χημειοθεραπεία;
Αυτή την περίοδο, γίνονται διάφορες έρευνες, που εξετάζουν πώς η άσκηση μπορεί να βοηθήσει την χημειοθεραπεία σε συμπαγείς όγκους, βοηθώντας τους ασθενείς να πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η μέτρια άσκηση δίνει υποσχέσεις για βελτίωση της θεραπείας του καρκίνου.
Γενικά, ένας κρίσιμος παράγοντας για την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας είναι η δομή των αιμοφόρων αγγείων εντός του όγκου. «Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σε συμπαγείς όγκους είναι ότι μόνο τα μισά από τα αιμοφόρα αγγεία είναι λειτουργικά και αρκετά ώριμα για να παραδώσουν τα φάρμακα”, λέει η Δρ. Keri Schadler, πουμελετά το σχηματισμό και λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων σε όγκους από τότε που ήταν διδακτορική φοιτήτρια στο Anderson UTHealth Graduate School.
Τα πειράματα της ερευνητικής της ομάδας δείχνουν ότι η σωματική άσκηση είναι δυνατόν να βοηθήσει στην αύξηση της ροής του αίματος στα αιμοφόρα αγγεία του όγκου και έτσι να γίνει πιο αποτελεσματική η χημειοθεραπεία.
«Η μέτρια άσκηση 5 ημέρες την εβδομάδα αποδείχθηκε αποτελεσματική. Προσπαθούμε ακόμα να προσδιορίσουμε αν η συχνότητα ή η ένταση είναι πιο σημαντική, αλλά οι προκλινικές μας μελέτες χρησιμοποιούν σκόπιμα πολύ μέτρια άσκηση. Αυτά είναι καλά νέα για τους ασθενείς μας, οι οποίοι συχνά αισθάνονται κόπωση και άλλες παρενέργειες που μπορεί να τους δυσκολεύουν να συμμετέχουν σε επίπονες δραστηριότητες», επισημαίνει.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ