Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για τις σεξουαλικά μεταδιδόμενα λοιμώξεις και συνιστά την χρήση προφυλακτικού για να μπει «φρένο» στην διάδοσή τους.
Ειδικότερα εκτιμάται ότι 1 εκατομμύριο κρούσματα με σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις καταγράφονται κάθε μέρα παγκοσμίως και εξ αυτών οι πιο συνηθισμένες σε ενεργά άτομα από 15 έως 49 ετών είναι τα χλαμύδια, η γονόρροια (ή βλεννόρροια), η σύφιλη και οι τριχομονάδες.
Μάλιστα, υπολογίζεται ότι τα προαναφερόμενα νοσήματα επιφέρουν ετησίως περισσότερα από 376 εκατομμύρια νέα κρούσματα παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ για την υγεία,που βασίζονται σε στατιστικές μελέτες.
Την ιδιαίτερη ανησυχία του εξέφρασε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ο δρ Πίτερ Σάλαμα, καθώς «διαπιστώνουμε μια ανησυχητική απουσία προόδου στην καταπολέμηση της εξάπλωσης των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων στον κόσμο».
Οι παραπάνω πληροφορίες επιβεβαιώνονται στατιστικά δεδομένα του ΠΟΥ, τα οποία καταδεικνύουν ότι το 2016 σημειώθηκαν 127 εκατομμύρια νέα κρούσματα χλαμυδίων, 87 εκατ. κρούσματα γονόρροιας, 6,3 εκατ. κρούσματα σύφιλης και 156 εκατ. κρούσματα τριχομονάδων.
Επί ποδός βρίσκεται ο ΠΟΥ καθώς δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος σε σχέση ε την πιο πρόσφατη μελέτη του 2012. Κατά μέσο όρο, σχεδόν ένα άτομο στα 25 παγκοσμίως έχει τουλάχιστον μια από αυτές τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, ενώ συχνά έχει προσβληθεί και από άλλες ταυτόχρονα.
Η εκτεταμένη μετάδοση αποδίδεται στις ελεύθερες σεξουαλικές σχέσεις – πραγματοποιώντας κολπικό ή στοματικό σεξ, χωρίς τη χρήση προφυλακτικού, ενώ μικρός αριθμός κρουσμάτων ότι προέρχεται κατά τη διάρκεια της κύησης ή του τοκετού.
Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις μετάδοσης της σύφιλης κατά την επαφή με μολυσμένο αίμα.
Σε επαγρύπνηση καλεί ο ΠΟΥ καθώς εάν οι λοιμώξεις δεν διαγνωστούν ή δεν θεραπευτούν εγκαίρως, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές και επακόλουθα μακροπρόθεσμα, όπως νευρολογικές και καρδιαγγειακές νόσους, στειρότητα, εξωμήτριες κυήσεις, αποβολές και αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τον ιό HIV.
Ενδεικτικό είναι ότι εξαιτίας της σύφιλης υπολογίζεται ότι σχεδόν 200.000 βρέφη κατέληξαν το 2016.
Μπορεί η αντιμετώπισή τους να είναι εύκολη αλλά ο εντοπισμός τους είναι δύσκολος καθώς δεν εκδηλώνονται όλα με συμπτώματα — εκτός από τη γονόρροια– οι ασθενείς δεν ξέρουν ότι έχουν προσβληθεί.
Ο ΠΟΥ προτρέπει σε ιατρικές εξετάσεις γι’ αυτές τις ασθένειες και ενθαρρύνει την χρήση προφυλακτικού. Ακόμη, συνιστά στις εγκύους να κάνουν τεστ για σύφιλη και τον ιό HIV.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ