Υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν έχουν οι ασθενείς με παρατεταμένη κατάθλιψη ή άγχος μετά καρδιακή προσβολή. Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό European Journal of Preventive Cardiology.
Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η κατάθλιψη και το άγχος, επηρεάζουν την πρόγνωση μετά από καρδιακή προσβολή. Η νέα μελέτη είναι η πρώτη μελέτη, που δείχνει ότι παίζει ρόλο η χρονική διάρκεια της κατάθλιψης και του άγχους μετά από το έμφραγμα.
«Οι προσωρινές μεταβολές της διάθεσης, αν δεν είναι πολύ συχνές ή δραματικές, αποτελούν φυσιολογικό μέρος της ζωής. Επίσης, η εμφάνιση ψυχολογικής δυσφορίας μετά καρδιακή προσβολή μπορεί να είναι ακόμα και καλή εξέλιξη, αν σας κάνει να αποσυρθείτε λίγο και να ξεκουραστείτε. Οι συναισθηματικές καταστάσεις μας βοηθούν να ρυθμίζουμε τις συμπεριφορές μας», αναφέρει ο κύριος ερευνητής Δρ. Erik Olsson, από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα της Σουηδίας.
«Από την άλλη πλευρά, όταν η κατάθλιψη και το άγχος είναι παρατεταμένα καθιστούν δυσκολότερη την υιοθέτηση των αλλαγών στον τρόπο ζωής που βελτιώνουν την πρόγνωση μετά από καρδιακή προσβολή. Οι αλλαγές περιλαμβάνουν την διακοπή του καπνίσματος, τη σωματική δραστηριότητα, την υγιεινή διατροφή, τη μείωση του στρες και τη λήψη συνταγογραφούμενων φαρμάκων»
Η μελέτη περιλάμβανε 57.602 ασθενείς από τα εθνικά μητρώα SWEDEHEART που επέζησαν τουλάχιστον ένα χρόνο μετά από μια πρώτη καρδιακή προσβολή. Η συναισθηματική δυσφορία (συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και του άγχους) μετρήθηκε στους 2 και 12 μήνες μετά την καρδιακή προσβολή. Στη συνέχεια οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για διάμεσο διάστημα 4,3 ετών.
Η μελέτη δείχνει ότι η επίμονη ψυχολογική δυσφορία επί 1 χρόνο έχει αντίκτυπο στην πρόγνωση, ενώ η βραχυπρόθεσμη όχι. Οι ασθενείς που αισθάνθηκαν δυστυχισμένοι μόνο για 2 μήνες δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο. Αντιθέτως, σε σύγκριση με όσους δεν έχουν ψυχολογική δυσφορία, οι ασθενείς που αισθάνθηκαν κατάθλιψη ή άγχος σε αμφότερα τα χρονικά σημεία (2 και 12 μήνες) ήταν 46% και 54% πιο πιθανό να πεθάνουν από καρδιαγγειακά και μη καρδιαγγειακά αίτια, αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης.
Περισσότερο από το 20% των ασθενών κατέληξε στην κατηγορία της επίμονης ψυχολογικής δυσφορίας. Περίπου το 15% των συμμετεχόντων αισθάνθηκε άγχος ή κατάθλιψη σε 2 μήνες, αλλά στη συνέχεια δεν είχε πρόβλημα. «Αυτά είναι πιθανό να είναι άτομα με υψηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση που έχουν καλούς μηχανισμούς αντιμετώπισης», δήλωσε ο Δρ. Olsson.
Οι ερευνητές συμβουλεύουν τους ασθενείς:
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ