Ευοίωνα είναι τα στοιχεία για τους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 1, καθώς οι επιστήμονες φαίνεται πως είναι κοντά στην εφαρμογή τεχνητού παγκρέατος. Το γεγονός αναμένεται να προσφέρει ελευθερία στους πάσχοντες από τις συνεχείς μετρήσεις και τις δόσεις ινσουλίνης, όπως επισημάνθηκε σε συνέντευξη τύπου με αφορμή την διοργάνωση της ημερίδας «Τεχνητό Πάγκρεας: Η πρόοδος στην αντιμετώπιση του Διαβήτη».
Σοφία Μανέα, Πρόεδρος της ΠΕΑΝΔΧρήστος Μπαρτσόκας, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου ΑθηνώνΧριστίνα Κανακά-Gantenbein, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, Διευθύντρια Α’ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑΑνδριανή Γερασιμίδου – Βαζαίου, Παιδίατρος – Διαβητολόγος, Διευθύντρια της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου του Νοσοκομείου Παίδων “Π. & Α. Κυριακού”Σταύρος Λιάτης, Εκπρόσωπος – Μέλος του Δ. Σ. της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, Παθολόγος – Διαβητολόγος
Η εν λόγω ημερίδα θα διεξαχθεί το Σάββατο 22 Ιουνίου στο Πολεμικό Μουσείο και αναμένεται να δώσει ελπιδοφόρα μηνύματα σε πολλούς ασθενείς διαβήτη τύπου 1. Η εκδήλωση θα αρχίσει από τις 5:00 και θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 9:00 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη τύπου, το τεχνητό πάγκρεας που μιμείται τη λειτουργία του υγιούς παγκρέατος αποτελεί το επιστέγασμα ερευνών που άρχισαν τουλάχιστον τρεις δεκαετίες πριν.
«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ένα άτομο με διαβήτη, ειδικά αν πρόκειται για μικρό παιδί, να περνά την ημέρα του χωρίς το άγχος του ελέγχου των επιπέδων σακχάρου ή της σωστής δόσης ινσουλίνης. Και αυτή η ελευθερία επιτυγχάνεται με το τεχνητό πάγκρεας» τόνισε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη (ΠΕΑΝΔ) κ. Σοφία Μανέα.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ένωση Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη (ΠΕΑΝΔ), υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ) και της Διεθνούς Εταιρείας για τον Παιδικό και Εφηβικό Διαβήτη (ISPAD) με στόχο την ενημέρωση των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, των γονέων πασχόντων αλλά και των γιατρών και των επιστημόνων υγείας, που ασχολούνται με τον διαβήτη, όπως διατροφολόγοι, ψυχολόγοι, νοσηλευτές, κ.λ.π..
Έλληνες και ξένοι επιστήμονες αναμένεται να παρουσιάσουν ενδιαφέροντα στοιχεία από τις πολυετείς έρευνες για την ανάπτυξη του τεχνητού παγκρέατος θα παρουσιάσουν όλες τις νεότερες εξελίξεις στον τομέα του τεχνητού παγκρέατος και να απαντήσουν σε ερωτήματα για τη νέα αυτή τεχνολογία.
«Το τεχνητό πάγκρεας προσφέρει στον ασθενή τη λειτουργία ενός υγιούς παγκρέατος, μέσω ενός αλγόριθμου και μιας απλής συσκευής που θυμίζει μικρό smartphone. Απελευθερώνει ινσουλίνη, ανάλογα με τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, όπως ακριβώς λειτουργεί ένα υγιές πάγκρεας», επεσήμανε ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Μπαρτσόκας.
Το Τεχνητό Πάγκρεας, είναι ένα σύστημα απελευθέρωσης ινσουλίνης κλειστού κυκλώματος, διευκρίνισε ο παιδίατρος διαβητολόγος, Αμπάς Καντρέ, με ασύρματη επικοινωνία της αντλίας ινσουλίνης με αυτοκόλλητο αισθητήρα στο δέρμα. Ο αισθητήρας μετρά τα επίπεδα γλυκόζης και τα αποτελέσματα τροφοδοτούνται σε μικρό υπολογιστή, ο οποίος υπολογίζει πόση ινσουλίνη απαιτείται να απελευθερώνει συνεχώς η αντλία.
Ο παιδίατρος – διαβητολόγος Διευθυντής – Προιστάμενος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων “Π. & Α. Κυριακού” Δημήτρης Δελής στάθηκε στον πρωταγωνιστικό ρόλο της ινσουλίνης που εγχύεται μέσω του τεχνητού παγκρέατος και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην υπερταχεία ινσουλίνη Fiasp για χρήση στο τεχνητό πάγκρεας, με πολύ καλά αποτελέσματα μετά τη λήψη γευμάτων του πάσχοντα. Η διευθύντρια της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής και Υπεύθυνη του Διαβητολογικού Κέντρου του Νοσοκομείου Παίδων “Π. & Α. Κυριακού”, Ανδριανή Γερασιμίδου – Βαζαίου επικεντρώθηκε στις τρέχουσες τεχνολογικές ανακαλύψεις στον τομέα των αισθητήρων γλυκόζης (CGM), κατά το πλείστον με αναίμακτες τεχνικές, που συνδυαζόμενοι με φορητή αντλία ινσουλίνης, συμβάλλουν στο κλειστό κύκλωμα – τεχνητό πάγκρεας.
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας και διευθύντρια Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χριστίνα Κανακά-Gantenbein τόνισε ότι βασική επιδίωξη των επιστημόνων με την εφαρμογή του τεχνητού παγκρέατος είναι η μείωση στο ελάχιστο των επιπλοκών του διαβήτη, αλλά και η απελευθέρωση των ασθενών από την απαραίτητη συνεχή παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης αίματος.
Την πεποίθησή του ότι στο μέλλον ωφελημένοι από τη νέα αυτή τεχνολογία θα είναι και οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2, εξέφρασε ο εκπρόσωπος-μέλος του δ.σ. της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, Παθολόγος-Διαβητολόγος Σταύρος Λιάτης.
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι ομιλίες των προσκεκλημένων επιστημόνων, όπως είναι ο καθηγητής στο Ινστιτούτο Ενδοκρινολογίας, Chaim Sheba MedicalCenter, Tel Hashomer, Ισραήλ και Medical Affairs Director Medtronic Ohad Cohen και ο ερευνητής Andrea Scaramuzza Διευθυντής Παιδιατρικής Διαβητολογίας στο ASST Cremona Maggiore Hospital. Cremona, στην Ιταλία, αλλά και ο Καθηγητής Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ljubljana στη Σλοβενία, Tadej Battelino,ένας από τους πρωτεργάτες-ερευνητές εφαρμογής Τεχνητού Παγκρέατος.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Απαραίτητη όμως είναι η δήλωση συμμετοχής στην ΠΕΑΝΔ στο τηλέφωνο 2107796660 ή στο peand.gr
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ