Η μεταφραστική έρευνα στις βιοϊατρικές επιστήμες βρέθηκε στο επίκεντρο του 4ου Πανελληνίου Συνεδρίου Κλινικής Έρευνας, που οργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Φαρμακευτικής Ιατρικής (ΕΛ.Ε.Φ.Ι).
Στόχος της συζήτησης ήταν να προβληθεί η υψηλού επιπέδου ερευνητική δραστηριότητα της χώρας μας στο τομέα των βιοεπιστημών, και η διερεύνηση νέων προοπτικών στην Κλινική Έρευνα και Φαρμακευτική Ιατρική. Το συντονισμό είχε η Δρ. Ιωάννα Ι. Κούκλη, Διευθύνουσα Σύμβουλο της εταιρείας PharmassistLtd. και συμμετείχαν έγκριτοι επιστήμονες που παρουσίασαν το αντικείμενο της ερευνητικής τους δραστηριότητας και τις κλινικές εφαρμογές αυτού.
Η Δρ. Ελένη Κ. Ευθυμιάδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Βιοανόργανης Χημείας του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ, και Επιστημονική Συνεργάτης του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, παρουσίασε τις δυνατότητες και εφαρμογές των νανουλικών στη διάγνωση και θεραπεία. Η ανάπτυξη βιοσυμβατών πολυλειτουργικών συστημάτων, τα οποία θα μπορούν να εντοπίζουν έγκαιρα και αποτελεσματικά ασθένειες, όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, με ταυτόχρονη δυνατότητα θεραπείας μέσω απελευθέρωσης συγκεκριμένων θεραπευτικών παραγόντων, δημιουργούν νέες προοπτικές στην σύγχρονη ιατρική.
Η Δρ. Εύη Λιανίδου, καθηγήτρια Αναλυτικής Χημείας-Κλινικής Χημείας του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ, και Επιστημονική Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Ανάλυσης Κυκλοφορούντων Καρκινικών Κυττάρων ανέδειξε τα σημαντικά κλινικά οφέλη της υγρής βιοψίας, παρουσιάζοντας τα νεότερα δεδομένα για την παρακολούθηση της εξέλιξης των καρκινικών όγκων μέσω της λήψης περιφερικού αίματος. Η υγρή βιοψία έχει επιλεγεί ως μία από τις δέκα πιο σημαντικές καινοτομίες στον ιατρικό χώρο για το 2017 και η ομιλίτρια παρουσίασε την κλινική χρησιμότητα αυτής της προσέγγισης, αλλά και την ταχεία ενσωμάτωσή της στην κλινική πρακτική.
Ο κ. Παντελής Νατσιάβας, μηχανικός λογισμικού και συνεργαζόμενος ερευνητής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ-ΕΚΕΤΑ) εστίασε στα προβλήματα που εντοπίζονται στον τομέα της Φαρμακοεπαγρύπνησης. Ο ομιλητής παρουσίασε την ανάπτυξη μιας προηγμένης υπολογιστικής πλατφόρμας (PVClinical) που αποσκοπεί στη διευκόλυνση και αυτοματοποίηση της διερεύνησης πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών, τονίζοντας την δυνατότητα ένταξής της σε κλινικό περιβάλλον. Η πλατφόρμα αναπτύσσεται στα πλαίσια της Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων ΕΤΑΚ ΕΡΕΥΝΩ–ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ– ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ (κωδικός έργου: Τ1ΕΔΚ-0789).
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ