Η μετατροπή της “δωροληψίας υπαλλήλου” σε πλημμέλημα, βάσει του νέου ποινικού κώδικα, οδήγησε στην απαλλαγή σε δεύτερο βαθμό, λόγω παραγραφής, των κατηγορουμένων στο σκάνδαλο DePuy. Οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν και για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις.
Το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης αθώωσε ομόφωνα τρεις πανεπιστημιακούς γιατρούς που είχαν κατηγορηθεί για παράνομες αμοιβές και υπερκοστολογήσεις ορθοπεδικών υλικών της εταιρείας ιατροτεχνολογικού υλικού. Ειδικότερα, οι δικαστές ομόφωνα τους έκριναν αθώους για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις, υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα, ο οποίος ανέφερε ότι “δεν προέκυψε πορεία του χρήματος”, χαρακτηρίζοντας “ισχνά” τα στοιχεία της δικογραφίας.
Επιπλέον, οι κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν λόγω παραγραφής, για το βασικό αδίκημα της “δωροληψίας υπαλλήλου” που σε εφαρμογή του νέου ποινικού κώδικα διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος. Πρωτοδίκως, οι γιατροί της Θεσσαλονίκης, είχαν τιμωρηθεί με ποινές κάθειρξης 11 έως 14 ετών, για την πρόκληση ζημιάς ύψους 2 εκατ. ευρώ στα τοπικά νοσοκομεία «Ιπποκράτειο», «Γ. Παπανικολάου» και «Γ. Γεννηματάς», την περίοδο 2000-2006. Είχε εκτιμηθεί ότι το ίδιον όφελος ανήλθε στο 1,5 εκατ. ευρώ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ