Τη λειτουργία της επονομαζόμενης Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας των Υπηρεσιών Υγείας, εξήγγειλε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, μιλώντας στη Βουλή κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Η Αρχή θα αξιολογεί όλους τους φορείς της υγείας, θα δημοσιεύει αποτελέσματα, θα ελέγχει κατά πόσο οι πάροχοι υγείας εφαρμόζουν τα μέτρα για την επίτευξη των εθνικών στόχων ποιότητας και θα παρέχει κατευθύνσεις για τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας. Παράλληλα, θα είναι υποχρεωτική η δημοσιοποίηση των λειτουργικών και οικονομικών στοιχείων των φορέων υγείας σε τακτική βάση.
“Κάθε ευρώ το οποίο δαπανά το σύστημα θα καταγράφεται. Σεβόμαστε και δίνουμε αξία και στο τελευταίο ευρώ των διαθέσιμων δημόσιων πόρων για την υγεία – τους οποίους θα επιχειρήσουμε και να αυξήσουμε, ώστε να φθάσουμε τον μέσο όρο δημόσιας δαπάνης για την υγεία, μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ”, είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.
Προς την κατεύθυνση αυτή, θα αλλάξει το σύστημα αποζημίωσης υπηρεσιών και τεχνολογιών. Σκοπός είναι το υπόδειγμα αποζημίωσης της φροντίδας με βάση την αξία, δηλαδή με βάση τα αποτελέσματα που επιτυγχάνονται από την παρεχόμενη φροντίδα.
Ειδικά στα φάρμακα, για όσες κατηγορίες είναι εφικτό και κυρίως για τις δαπανηρές θεραπείες, “θα εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις σύγχρονες τεχνικές διαπραγμάτευσης και αποζημίωσης και θα εφαρμόσουμε συστήματα σάρωσης ορίζοντα με στόχο τον εντοπισμό και την προτεραιοποίηση των επερχόμενων νέων τεχνολογιών και την επίπτωσή τους στο σύστημα υγείας”, σημείωσε.
Μάλιστα, θα δημιουργηθεί άμεσα στον ΕΟΠΥΥ υπηρεσία επιστημονικών θεμάτων, στελεχωμένη με εξειδικευμένο προσωπικό, που θα παρακολουθεί και θα προτείνει βελτιώσεις στην κλινική και συνταγογραφική συμπεριφορά των συμβεβλημένων παρόχων με τον ΕΟΠΥΥ.
Ταυτόχρονα, θα δημιουργηθεί Εθνικός Οργανισμός Αξιολόγησης της Τεχνολογίας Υγείας και Αριστείας στην Κλινική Πρακτική. Ακόμη, και οι ίδιοι οι πολίτες θα αξιολογούν την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας, όπως συμβαίνει σε κάθε σύγχρονο κράτος, με εργαλεία μέτρησης της εμπειρίας τους κατά την επαφή τους με το σύστημα υγείας και των αναφορών εκβάσεων. “Προτεραιότητά μας αποτελεί η υιοθέτηση συστημάτων ενδυνάμωσης των ασθενών στη λήψη αποφάσεων”, τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης.
Τέλος, αναφέρθηκε και στη συνεργασία με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές και γενικότερα τον ιδιωτικό τομέα. Όπως ανέφερε, “αξιοποιούμε τους παραγωγικούς πόρους και το άξιο δυναμικό των δημόσιων νοσοκομείων, μέσω της σύναψης συμβολαίων για την παροχή, επ αμοιβή, υπηρεσιών στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Τα ποσά που μπορούν να προέλθουν από την ασφαλιστική αγορά θα ανέλθουν σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, καθώς ο κύκλος εργασιών της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας σύντομα θα προσεγγίσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ”.
Όπως και ο Βασίλης Κικίλιας, ο κ. Κοντοζαμάνης έδωσε βάρος στις συμπράξεις δημόσιου ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), λέγοντας ότι “διασφαλίζουμε το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας και την έγκαιρη πρόσβαση κάθε πολίτη σε υπηρεσίες υγείας συμπράττοντας με τον ιδιωτικό τομέα στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας. Οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα διασφαλίζουν την αποδοτικότητα στο σύστημα αλλά και το ότι κανένα νοσοκομείο δεν θα μείνει χωρίς εξοπλισμό σύγχρονης διαγνωστικής και επεμβατικής τεχνολογίας και κανένας συμπολίτης μας δεν θα ταλαιπωρείται”.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ