Έρευνα σοκ για τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες! Μεγάλη ανάλυση δείχνει ότι τα περισσότερα νέα φάρμακα που εισέρχονται στην αγορά – ιδιαίτερα για νευρολογικές και ψυχιατρικές διαταραχές – δεν παρέχουν κανένα πρόσθετο όφελος…
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο 54 (ποσοστό 25%) από τα 216 νέα φάρμακα, που εισήλθαν στη γερμανική αγορά μεταξύ 2011 και 2017 έχουν σημαντικό πρόσθετο όφελος. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο British Medical Journal.
Για το 16% αυτών των νέων φαρμάκων, αυτό το πρόσθετο όφελος ήταν ήσσονος σημασίας ή δεν μπορούσε να προσδιοριστεί ποσοτικά. Επιπλέον, για το 58% αυτών των φαρμάκων δεν υπήρξε καμία απόδειξη προστιθέμενου οφέλους.
Το θεραπευτικό πεδίο της ψυχιατρικής-νευρολογίας απέδωσε το χειρότερο αποτέλεσμα, καθώς μόνο ένα από τα 18 νέα φάρμακα (ποσοστό 6%) έδειξε πρόσθετο όφελος. Επίσης, τα νέα φάρμακα για διαβήτη παρουσίασαν άσχημη εικόνα, καθώς μόνο τέσσερα από τα 24 (ποσοστό 17%) έδειξαν επιπλέον αξία.
Beate Wieseler
«Δεν είναι αποδεκτό ότι οι γιατροί και οι ασθενείς δεν καταλαβαίνουν εάν αυτά τα νέα φάρμακα έχουν πρόσθετη αξία ή όχι. Προτείνουμε να υπάρχει μια απαίτηση κατά την έγκριση κάθε νέου φαρμάκου να εμφανίζεται ένα πρόσθετο όφελος. Η έγκριση θα πρέπει να εξαρτάται από αυτό», δήλωσε στο Medscape Medical News η επικεφαλής των ερευνητών Beate Wieseler, από German Institute for Quality and Efficiency in Health Care, που εδρεύει στην Κολωνία.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι όλα αυτά τα φάρμακα εγκρίθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για χρήση σε όλη την Ευρώπη. Υποστηρίζουν ότι η κατάσταση έχει προκύψει επειδή οι ρυθμιστικές αρχές εξακολουθούν να επιτρέπουν ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο μελέτες, παρόλο που οι οργανισμοί αξιολόγησης της τεχνολογίας της υγείας έχουν προ πολλού συστήσει ελεγχόμενες δοκιμές, σε σύγκριση με υπάρχουσες θεραπείες, οι οποίες παρέχουν περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες.
Από τα 125 φάρμακα που δεν είχαν δεδομένα σχετικά με πρόσθετο όφελος στην ανάλυση, 64 δεν είχαν μελέτες έναντι κάποιου άλλου φαρμάκου για να γίνει σύγκριση. Για άλλα 42 φάρμακα, οι μελέτες τα συνέκριναν με κάποιο άλλο φάρμακο, αλλά αυτό δεν ήταν κατάλληλο για διάφορους λόγους. Τα υπόλοιπα 19 νέα φάρμακα δοκιμάστηκαν έναντι ενός κατάλληλου φαρμάκου για σύγκριση, αλλά δεν παρουσίασαν πλεονέκτημα.
Οι ερευνητές αναγνωρίζουν το επιχείρημα ότι τα νέα φάρμακα μπορούν να εγκριθούν χωρίς να εμφανίζονται δεδομένα “πρόσθετου οφέλους” για να επιτραπεί η ταχεία πρόσβαση σε νέα προϊόντα, με την υπόσχεση μελλοντικών συγκριτικών μελετών. Ωστόσο, σημειώνουν, ότι οι υποσχέσεις αυτές συχνά δεν πληρούνται ποτέ.
«Ένα κρίσιμο και γνωστό πρόβλημα με τις μελέτες μετά την κυκλοφορία είναι ότι συχνά δεν γίνονται. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ρυθμιστικές αρχές δεν κάνουν τίποτα για να επιβάλλουν κυρώσεις στις μη συμμορφούμενες εταιρείες», καταλήγουν οι ερευνητές.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ