Δυναμική παρουσία στη δεκάδα των φαρμάκων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις διεθνώς κατέχουν τα βιολογικά. Ένα εξ αυτών προβλέπεται να κατακτήσει την 1η θέση έως το 2024.
«Πρωταθλητής» στις πωλήσεις μέχρι και το 2018, όμως, παρέμεινε ένα καθιερωμένο φάρμακο, ξεπερνώντας τα 164,4 δισ. δολάρια διαχρονικά. Ο λόγος για την ατορβαστατίνη της Pfizer, ένα μικρό μόριο με περιορισμένες ενδείξεις, το οποίο έχει καταφέρει να παραμείνει στην κορυφή παρά τα πολλαπλά γενόσημα του που κυκλοφορούν στις αγορές διεθνώς εδώ και χρόνια.
Ωστόσο, η πρόβλεψη της EvaluatePharma για την πορεία των πωλήσεων δείχνει πως η επόμενη χρονιά θα σημαδευτεί από την απώλεια της πρωτιάς για την ατορβαστατίνη. Ο νέος «πρωταθλητής» έρχεται από την ομάδα των βιολογικών φαρμάκων. Πρόκειται για την αδαλιμουμάμπη της AbbVie, η οποία έκλεισε το 2018 με συγκεντρωτικές πωλήσεις ύψους 136,55 δισ. δολαρίων. Μάλιστα, ενώ η ατορβαστατίνη εκτιμάται ότι θα καταφέρει να ανεβάσει το ποσό των πωλήσεων της μόλις στα 180,19 δισ. δολάρια έως το 2024, το βιολογικό φάρμακο της AbbVie προβλέπεται να εκτιναχθεί στα 240,5 δισ. δολάρια μέσα στην επόμενη 6ετία. Η αδαλιμουμάμπη αποτελεί το 61% των πωλήσεων της AbbVie.
Άλλωστε, δεν είναι ατορβαστατίνη της Pfizer το μόνο φάρμακο που κατάφερε να περάσει το κατώφλι των 100 δισ. δολαρίων. Άλλα 5 σκευάσματα ανήκουν πλέον στο club με τα βιολογικά να κατακτούν τις περισσότερες θέσεις στη 10αδα των best-seller φαρμάκων.
Η ετανερσέπτη της Amgen, για παράδειγμα αναμένεται να σκαρφαλώσει στην 3η θέση των φαρμάκων με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών έως το 2024, από την 4η που βρίσκεται σήμερα και αυτό χωρίς να συνυπολογιστούν επιπλέον πωλήσεις μετά την 8ετή επέκταση της πατέντας του στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι μεγάλες πωλήσεις των βιολογικών οφείλονται στις υψηλές τιμές αποζημίωσης και στις περισσότερες περιπτώσεις στις πολλαπλές τους ενδείξεις. Κυρίως, όμως, είναι αποτέλεσμα της ικανότητας τους να αποφύγουν, έως τώρα, την επέλαση βιο-ομοειδών στην αγορά των ΗΠΑ, χάρη στην προστασία των πατεντών τους και τα εμπόδια στην αποζημίωση των biosimilar.
Σημαντικά άλματα κατάφερε να κάνει η λεναλιδομίδη της Celgene, της οποίας οι πωλήσεις την 6ετία 2019-2024 αναμένεται να ξεπεράσουν τις πωλήσεις της έως σήμερα και θα εισέλθει στη 10αδα. Βασικό κριτήριο στην επιτυχία, όμως, θα αποτελέσει η πορεία των γενόσημων του, δεδομένου ότι η πατέντα του φαρμάκου λήγει το 2022. Την είσοδο της στα 10 φάρμακα με τις υψηλότερες πωλήσεις αναμένεται να κάνει και η μπεβασιζουμάμπη της Roche.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ