Την ενδελεχή αξιολόγηση της επιβάρυνσης που προκαλούν τα μικροπλαστικά στο περιβάλλον και των επιπτώσεών τους στην ανθρώπινη υγεία ζητά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Τον επανέλεγχο ζητά ο ΠΟΥ μετά την ανάδειξη μιας τρέχουσας έρευνας σχετικά με τα μικροπλάσματα στο πόσιμο νερό.
Επίσης, ο ΠΟΥ ζητά τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης για να ωφεληθεί το περιβάλλον και να μειωθεί η έκθεση σε κίνδυνο του ανθρώπινου είδους.
«Πρέπει επειγόντως να μάθουμε περισσότερα για τον αντίκτυπο των μικροπλαστικών στην υγεία γιατί είναι παντού – συμπεριλαμβανομένου και του πόσιμου νερού μας», τονίζει σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει η Δρ. Διευθυντής του Τμήματος Δημόσιας Υγείας, Περιβάλλοντος και Κοινωνικών Στοιχείων Υγείας, στην Π.Ο.Υ., Maria Neira.
«Με βάση τις περιορισμένες πληροφορίες που έχουμε, τα μικροπλάσματα στο πόσιμο νερό δεν φαίνεται να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία στα τρέχοντα επίπεδα. Πρέπει όμως να μάθουμε περισσότερα. Πρέπει επίσης να σταματήσουμε την αύξηση της πλαστικής ρύπανσης παγκοσμίως» τόνισε η κ. Neira.
Σύμφωνα με τη τελευταία έρευνα, δεν είναι πιθανό να απορροφηθούν από το ανθρώπινο σώμα μικροπλαστίδια μεγαλύτερα από 150 μικρόμετρα και η πρόσληψη μικρότερων σωματιδίων αναμένεται να είναι περιορισμένη. Η απορρόφηση και η κατανομή πολύ μικρών μικροπλαστικών σωματιδίων, συμπεριλαμβανομένης της κλίμακας νανο-μεγέθους, μπορεί ωστόσο να είναι υψηλότερη, αν και τα δεδομένα είναι εξαιρετικά περιορισμένα.
Για το λόγω αυτό κρίνεται από τον ΠΟΥ ότι είναι απαραίτητες περισσότερες έρευνες για την ακριβέστερη εκτίμηση της έκθεσης σε μικροπλάσματα και των δυνητικών επιπτώσεών τους στην ανθρώπινη υγεία. Αυτές περιλαμβάνουν την ανάπτυξη τυποποιημένων μεθόδων για τη μέτρηση μικροπλαστικών σωματιδίων στο νερό.
Επίσης αναμένονται περισσότερες μελέτες σχετικά με τις πηγές και την εμφάνιση μικροπλαστικών σε γλυκό νερό.
Ο ΠΟΥ συστήνει στους προμηθευτές πόσιμου νερού να δώσουν προτεραιότητα στην αφαίρεση μικροβιακών παθογόνων παραγόντων και χημικών ουσιών που είναι γνωστοί για την πρόκληση κινδύνων, όπως εκείνοι που προκαλούν θανατηφόρες διαρροϊκές ασθένειες.
Συγκεκριμένα, τα συστήματα επεξεργασίας λυμάτων και πόσιμου νερού που χρησιμοποιούνται για να αντιμετωπίζουν την περιεκτικότητα σε κόπρανα, οι χημικές ουσίες των οποίων θεωρούνται ότι είναι επίσης αποτελεσματικές στην απομάκρυνση των μικροπλαστικών.
Η επεξεργασία αυτή μπορεί να απομακρύνει περισσότερο από το 90% των μικροπλαστικών, με την υψηλότερη απομάκρυνση να προέρχεται από την τριτοβάθμια επεξεργασία όπως η διήθηση.
Η συμβατική επεξεργασία πόσιμου νερού μπορεί να αφαιρέσει μικρότερα σωματίδια.
Σημαντικό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού σήμερα δεν επωφελείται από την επαρκή επεξεργασία νερού και λυμάτων.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα της έκθεσης του ανθρώπου στο μολυσμένο από περιττώματα νερό, οι κοινότητες μπορούν ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν την ανησυχία που σχετίζεται με τα μικροπλάσματα.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ