Την εξεύρεση μιας οριστικής λύσης για τους 15 ογκολογικούς ασθενείς της Λήμνου που βρέθηκαν από τον περασμένο Ιούλιο χωρίς χημειοθεραπεία ζητά η Αστική Μη Κυβερνητική Εταιρίας Κοινωνικής Φροντίδας «Άγγιγμα Ζωής».
Στην κατεύθυνση εντοπισμού μιας ανακουφιστικής φόρμουλας για τους ασθενείς σε ακριτικά νησιά, εξετάστηκε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας η συνεργασία με ιδιωτικούς ιατρούς, ώστε να αποφεύγονται οι μετακινήσεις και η ταλαιπωρία για τους ευάλωτους συνανθρώπους μας.
Δεδομένου ότι ανάλογα προβλήματα κατά το παρελθόν έχουν εμφανισθεί στην Κω, στην Λήμνο και σε άλλα νησιά, το «Άγγιγμα Ζωής» ζητά να υιοθετηθεί η συγκεκριμένη λύση ως καλή πρακτική για να μην προκαλείται ανασφάλεια στους ασθενείς.
Σημειώνεται ότι οι ογκολογικοί ασθενείς με προσωρινές λύσεις «παίρνουν μια ανάσα», αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα καλούνται εκ νέου να αντιμετωπίσουν την αβεβαιότητα πραγματοποίησης της χημειοθεραπείας.
Η πρόεδρος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Άγγιγμα Ζωής, Χριστίνα Νομικού εξήγησε στο Virus ότι ενημερώθηκαν από ασθενή στις 4 Ιουλίου ότι δεν μπορούσε να κάνει την προκαθορισμένη χημειοθεραπεία στο Νοσοκομείο της Λήμνου, καθώς η παθολόγος που αναλάμβανε μέχρι εκείνη τη στιγμή, δήλωσε αδυναμία εκτέλεσης επικαλούμενη νομικά θέματα κάλυψης.
Έκτοτε άρχισε ένας αγώνας δρόμου για να βρεθεί μια «φόρμουλα», προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι 15 ογκολογικοί ασθενείς που εξυπηρετούνταν από το νοσοκομείο Λήμνου.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες τον Ιούλιο εξετάστηκε και εγκρίθηκε η λύση εξυπηρέτησης από ιδιώτες γιατρούς, αφού «από την στιγμή που ο θεράπων ιατρός δίνει οδηγίες και το πρωτόκολλο, τότε μπορούν να εκτελεστούν οι χημειοθεραπείες σε νοσοκομείο της περιφέρειας» εξηγεί η κ. Νομικού.
Η διέξοδος που βρέθηκε σε συνεννόηση με το Υπουργείο ήταν σημαντική «για τους ασθενείς για να μην επιβαρύνονται οικονομικά, ψυχολογικά και κυρίως να μην επιβαρύνεται η υγεία τους».
Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν εφαρμόστηκε, καθώς δεν συνέπιπτε η εφημερία, ενώ πολλοί ασθενείς επέλεξαν να μεταβούν στη Θεσσαλονίκη να κάνουν τις χημειοθεραπείες τους και να νιώσουν την ασφάλεια ενός μεγάλου νοσοκομείου.
Τώρα, το εγχείρημα αναμένεται να υλοποιηθεί μέσα στον τρέχοντα μήνα ως «χρυσή τομή», αφού το νοσοκομείο αδυνατεί να εξυπηρετήσει τους ογκολογικούς ασθενείς.
Ωστόσο, στον αέρα παραμένει το τι μέλει γενέσθαι το επόμενο χρονικό διάστημα για τους ευάλωτους αυτούς ανθρώπους.
Μπορεί, ο ασθενής από την επαρχία να νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια όταν έρχεται στα αστικά κέντρα όπου υπάρχουν μεγάλα ογκολογικά τμήματα για να κάνει τις θεραπείες του, αλλά αυτό προϋποθέτει την ύπαρξή οδικού άξονα, κατά τα λεγόμενα της προέδρου του «Άγγιγμα Ζωής».
Ωστόσο, εάν καθιερωθεί η εξυπηρέτηση των ογκολογικών ασθενών από ιδιώτες ιατρούς των ακριτικών αυτών νησιών για την υποβολή σε χημειοθεραπείες θα αποτελέσει, σύμφωνα με την κ.Νομικού «μια πρακτική που θα δώσει ανάσα στα μεγάλα ογκολογικά κέντρα για να αποσυμφορηθούν».
Ταυτόχρονα, πέρα από την οικονομική επιβάρυνση και την σωματική κόπωση, ο εκάστοτε ογκολογικός ασθενής «θα έχει καλύτερη ψυχολογία και αυτό συμβάλλει στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας του».
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ