Τα τρωτά σημεία του χώρο της Υγείας επεσήμανε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης σε σύσκεψη των φορέων της πόλης στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.
Ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Νίκος Νίτσας κατέθεσε υπόμνημα με συγκεκριμένες λύσεις και προτάσεις, ώστε να αρθούν τα αδιέξοδα των τελευταίων χρόνων.
Στόχος είναι η καλυτέρευση των παρεχόμενων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στους πολίτες, καθώς και των συνθηκών εργασίας των γιατρών.
Ο κ. Νίτσας σκιαγράφησε την κατάσταση στα δέκα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, στα 18 νοσηλευτήρια, στα 3.600 ιδιωτικά ιατρεία και εργαστήρια για τα 8.700 μέλη του ΙΣΘ.
Κομβικά σημεία, αποτελούν κατά τον πρόεδρο του ΙΣΘ οι κτηριακές υποδομές των νοσοκομείων, η υποστελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τα χρέη του ΕΟΠΥΥ στο νοσοκομείο-πρότυπο «Παπαγεωργίου».
Συγκεκριμένα, από την πλευρά του ΙΣΘ υποστηρίχτηκε ότι η λειτουργία του νοσοκομείου Παπαγεωργίου καθίσταται προβληματική, καθώς το χρέος του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται στο ποσό των 330 εκατομμυρίων ευρώ.
Αναγκαία είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου παιδιατρικού νοσοκομείου, το οποίο ήδη το φροντίζει το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» με τον συντονισμό και τη δημιουργία παράλληλων υποδομών από την πολιτεία.
Μεταξύ άλλων, ο ίδιος έθιξε το φαινόμενο της μετανάστευσης χιλιάδων γιατρών στο εξωτερικό, τις εργασιακές συνθήκες στο ΕΣΥ και την αναγκαιότητα άμεσης μεταφοράς της έδρας του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων στην πόλη όπου πρώτα εφαρμόστηκαν οι μεταμοσχεύσεις, στη Θεσσαλονίκη.
Σε ότι αφορά τον ΕΟΠΥΥ ζητήθηκε να αποσυρθεί το μέτρο του clawback και να σταματήσει η «κατασπατάληση χρημάτων των ΕΣΠΑ για τη δημιουργία θνησιγενών και αναποτελεσματικών δομών Π.Φ.Υ. δημοσίου χαρακτήρα (ΤΟΜΥ)».
Θετικά προκρίνεται η σύζευξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να ανοίξουν προγράμματα χρηματοδότησης που θα στηρίξουν την επιχειρηματικότητα των γιατρών, ενισχύοντας νέες δράσεις τους (πολυϊατρεία ΠΦΥ, μονάδες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, σταθμούς προληπτικού ελέγχου, εργαστήρια, καινοτόμες δράσεις υγείας κλπ.).
«Πρέπει επιτέλους να ξεφύγουμε από μοντέλα λειτουργίας των νοσοκομείων και του Εθνικού Συστήματος Υγείας του παρελθόντος, δίνοντας τη δυνατότητα αναπτυξιακής λειτουργίας με το άνοιγμα του συστήματος και των νοσοκομείων σε ιδιώτες γιατρούς» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εισήγηση του κ.Νίτσα.
Μείζονος σημασίας για τον ΙΣΘ είναι και η υποχρηματοδότηση καθώς και η υποστελέχωση της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., «η τελευταία πρόσληψη ιατρικού προσωπικού έγινε το 2008. Η απαγόρευση ιατρικών πράξεων των πανεπιστημιακών σε ιδιωτικά ιδρύματα, δημιουργεί συνθήκες ανισότητας συγκριτικά με τα υπόλοιπα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας» σχολιάζεται.
Στην εισήγηση του, ο κ. Νίτσα αναφέρθηκε στην ετήσια έρευνα κοινής γνώμης για την ποιότητα της παρεχόμενης υγείας στους πολίτες. Τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας για το 2019 έδειξε ότι 64% των πολιτών είναι δυσαρεστημένοι, ενώ στις ηλικίες 55-64 το ποσοστό των δυσαρεστημένων φθάνει στο 80% (επισυνάπτεται η δημοσκόπηση).
Σημειώνεται ότι αυτή τη χρονιά ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης θα συμμετάσχει στη ΔΕΘ με καμπάνια ενημέρωσης, με το #δεν_καπνιΖΩ, το #εμβολιαΖΩ κι άλλες δράσεις πρόληψης, ζωής και υγείας.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ