Οι καρδιαγγειακές παθήσεις παραμένουν η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, αλλά ο καρκίνος τις ξεπερνά σε ορισμένες χώρες υψηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η μεγάλη μελέτη PURE, που παρουσιάστηκε χθες στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC 2019), που πραγματοποιείται στο Παρίσι και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό the Lancet.
Η μελέτη διεξήχθη σε 21 χώρες (4 υψηλού, 12 μεσαίου και 5 χαμηλού εισοδήματος) και περιλάμβανε αστικές και αγροτικές περιοχές σε 5 ηπείρους. Τα νοικοκυριά επιλέχθηκαν για να αντιπροσωπεύουν ευρέως την κοινωνικοδημογραφική σύνθεση της κοινότητάς τους.
Το δείγμα περιλάμβανε 162.534 ενήλικες ηλικίας 35 έως 70 ετών. Οι συμμετέχοντες ήρθαν σε επαφή με την ερευνητική ομάδα τουλάχιστον κάθε τρία χρόνια για να διαπιστωθεί η ζωτική τους κατάσταση και να καταγραφούν περιστατικά ασθενειών και νοσηλειών. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για σχεδόν 10 χρόνια.
Η καρδιαγγειακή νόσος ήταν η πιο κοινή αιτία θανάτου συνολικά. Αλλά στις υψηλού εισοδήματος χώρες, οι θάνατοι από καρκίνο ήταν 2 φορές τόσο συχνοί σε σχέση με τους καρδιαγγειακούς θανάτους. Αντίθετα, στις χαμηλού εισοδήματος χώρες, οι καρδιαγγειακοί θάνατοι ήταν 3 φορές συχνότεροι από τους θανάτους από καρκίνο, με τις μεσαίου εισοδήματος χώρες να βρίσκονται κάπου στη μέση.
Ο επικεφαλής των ερευνητών Δρ. Darryl Leong από το Population Health Research Institute του πανεπιστημίου McMaster του Καναδά δήλωσε πως «η υψηλή καρδιαγγειακή θνησιμότητα που παρατηρείται στη μελέτη PURE στις μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος χώρες πιθανότατα σχετίζεται με τη χαμηλή πρόσβαση σε αποτελεσματική υγειονομική περίθαλψη».
Ο Δρ. Gilles Dagenais από το Quebec Heart and Lung Institute του Καναδά δήλωσε «εκτός από τον έλεγχο του καπνού, οι αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψης και θεραπείας του καρκίνου δεν έχουν ακόμη αποφέρει μεγάλες μειώσεις στη συχνότητα εμφάνισης των περισσότερων καρκίνων ή θανάτων από κοινούς καρκίνους, όπως τεκμηριώθηκε για καρδιαγγειακές παθήσεις».
Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αν συνεχιστεί το μοτίβο της μείωσης των καρδιαγγειακών θανάτων στις τελευταίες δεκαετίες στις χώρες υψηλού εισοδήματος και επεκταθεί στις χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, τότε είναι πιθανό ο καρκίνος να γίνει η πιο κοινή αιτία θανάτου παγκοσμίως μέσα σε λίγες δεκαετίες.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ