Λυπηρά στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα ο ΠΟΥ, ανακοινώνοντας ότι 400 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση στις πιο σημαντικές υπηρεσίες υγείας. Για πρώτη φορά ο ΠΟΥ προωθεί οδηγό αυτοφροντίδας για την υγεία, εστιάζοντας στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, καθώς και τα δικαιώματα επί αυτών.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, μέχρι το 2035 την κατάσταση θα επιδεινώσει η έλλειψη περίπου 13 εκατομμυρίων εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.
Στο μέλλον, αναμένεται ότι ένας στους πέντε παγκοσμίως θα διαβιοί σε περιβάλλοντα που αντιμετωπίζουν ανθρωπιστικές κρίσεις.
Αυτοφροντίδα
Χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας, που παρέχει νέα διαγνωστικά, συσκευές, φάρμακα και ψηφιακές καινοτομίες, ο ΠΟΥ άρχισε μια σειρά παρεμβάσεων προωθώντας την αυτοεξυπηρέτηση για την υγεία, με επίκεντρο τον πρώτο αυτόν τόμο για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα δικαιώματα.
Ορισμένες από τις παρεμβάσεις περιλαμβάνουν αυτόματη δειγματοληψία για τον ιό HPV και σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, αυτοενισχυόμενα αντισυλληπτικά, σετ εργαλείων πρόβλεψης για την ωορρηξία στο σπίτι, αυτοέλεγχο του HIV και αυτοδιαχείριση των ιατρικών αμβλώσεων.
Σε συνδυασμό
Στην κατεύθυνση ενθαρρύνονται παρεμβάσεις εκτός του συμβατικού τομέα υγείας, μερικές φορές με την υποστήριξη ενός παρόχου υγειονομικής περίθαλψης.
Ωστόσο, δεν αντικαθιστά τις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας, ούτε αποτελούν συντόμευση για την επίτευξη καθολικής κάλυψης για την υγεία.
Η αυτοεξυπηρέτηση προωθείται στον άξονα απόκτησης ικανότητας από τα άτομα, τις οικογένειές τους και τις κοινότητες να προάγουν την υγεία, να προλαμβάνουν ασθένειες, να διατηρούν την υγεία τους και να αντιμετωπίζουν ασθένειες καθώς και αναπηρίες με ή χωρίς την υποστήριξη ενός παρόχου υγειονομικής περίθαλψης.
Αυτονομία
Στόχος είναι η αποτελεσματικότητα και η αυτονομία των αυτοεξυπηρετούμενων καθώς και των φροντιστών αυτών. Παράλληλα, εξετάζονται από τον ΠΟΥ τρόποι διεύρυνσης της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, περιλαμβανομένων και των ευάλωτων πληθυσμών.
Με την ενεργή συμμετοχή στη δική τους υγειονομική περίθαλψη, οι πολίτες έχουν δικαίωμα μεγαλύτερης επιλογής, προσαρμοσμένης στις ανάγκες τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
Για τις ευάλωτες ομάδες
Ωστόσο, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση, έλεγχο και οικονομικά προσιτές επιλογές για τη διαχείριση της υγείας και της ευημερίας τους.
Σημειώνεται ότι οι παρεμβάσεις αυτοεξυπηρέτησης είναι μια συμπληρωματική προσέγγιση της υγειονομικής περίθαλψης που αποτελεί σημαντικό μέρος του συστήματος υγείας.
Η αυτοεξυπηρέτηση μπορεί να βοηθήσει άτομα που επηρεάζονται αρνητικά από τη φύση-φύλο τους, την πολιτική, την πολιτισμική και τη δυναμική της εξουσίας, περιλαμβανομένων και εκείνων που εκτοπίζονται βίαια.
Συγκεκριμένα, μπορεί να είναι η λύση για αυτούς που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, καθώς πολλοί άνθρωποι αδυνατούν να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τη σεξουαλικότητα και την αναπαραγωγή.
Επέκταση και σε άλλους τομείς
Η προώθηση ενός ασφαλούς και υποστηρικτικού περιβάλλοντος, στο οποίο μπορούν να έχουν πρόσβαση, βελτιώνει την αυτονομία και συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας αυτών των ευάλωτων και περιθωριοποιημένων ατόμων.
Η πρώτη ενοποιημένη κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ σχετικά με τις παρεμβάσεις αυτοσυντήρησης για την υγεία, με αφετηρία τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, τοποθετεί τον άνθρωπο στο κέντρο της υγειονομικής περίθαλψης, προσφέροντας ποιοτικές παρεμβάσεις.
Οι κατευθυντήριες γραμμές θα επεκταθούν, ώστε να συμπεριληφθούν και άλλες παρεμβάσεις αυτοεξυπηρέτησης, περιλαμβανομένης και της πρόληψης και θεραπείας των μη μεταδοτικών ασθενειών.
Ο ΠΟΥ δημιουργεί μια κοινότητα πρακτικής αυτοεξυπηρέτησης και θα προωθήσει την έρευνα και τον διάλογο στον τομέα αυτό κατά τη διάρκεια του μήνα της αυτοεξυπηρέτησης.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ