Η πρώτη παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής για τον εμβολιασμό πραγματοποίησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
H σύνοδος αποφάσισε να προωθήσει δράσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο, για την ανακοπή της εξάπλωσης των νόσων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό. Επίσης, προτεραιότητα αποτελεί και η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια σε όλον τον κόσμο.
«Οι εμβολιασμοί ήδη προλαμβάνουν 2-3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, και θα μπορούσαν να προλαμβάνουν ακόμη 1,5 εκατομμύρια θανάτους αν βελτιωνόταν η παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη» τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ.
Την εντατική προσπάθεια προκειμένου να ελεγχθεί η της εξάπλωσης ασθενειών που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, όπως η ιλαρά, ζήτησαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπή κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δρ Τέντρος ζήτησαν να ενταθούν επειγόντως οι προσπάθειες αναχαίτισης.
Την ανησυχία του δεν έκρυψε ο δρ Τέντρος, δηλώνοντας ότι «μετά από πολλά χρόνια προόδου, βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Η ιλαρά αναζωπυρώνεται και 1 στα 10 παιδιά εξακολουθούν να στερούνται τα βασικά εμβόλια της παιδικής ηλικίας».
Ενδεικτικό είναι ότι τα τελευταία τρία χρόνια, επτά χώρες –εκ των οποίων οι τέσσερις στην ευρωπαϊκή περιφέρεια– έχασαν τον χαρακτηρισμό της «απαλλαγμένης από την ιλαρά χώρας».
Οι νέες εστίες εκτιμάται ότι προέκυψαν από την έλλειψη εμβολιαστικής κάλυψης, ακόμα και σε εφήβους και ενήλικες που δεν εμβολιάστηκαν ποτέ πλήρως.
Ειδικότερα, η σύνοδος κορυφής έθεσε στο μικροσκόπιο της εμπόδια που τίθενται στον εμβολιασμό, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων, των κανονισμών.
Επίσης, εξετάστηκε η προσβασιμότητα των πληθυσμών, η διαθεσιμότητα, η ποιότητα και η ευχρηστία των υπηρεσιών εμβολιασμού.
Ακόμη, ελέγχθηκαν κοινωνικά και πολιτιστικά πρότυπα, αξίες και η στήριξη, ενώ λήφθησαν υπόψιν τα ατομικά κίνητρα, τη νοοτροπία, τις γνώσεις και τις δεξιότητες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησαν επίσης ισχυρή στήριξη για την GAVI, την Global Vaccine Alliance, η οποία στοχεύει στον εμβολιασμό στις χώρες του κόσμου με τις μεγαλύτερες ελλείψεις σε πόρους.
Κοινό όραμα των οργάνων αποτελεί η δημιουργία νέων προτύπων και νέων ευκαιριών για την ενίσχυση του εμβολιασμού, καθώς των τρόπων διασφάλισης της ανοσοποίησης.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 79 % των ανθρώπων αναγνωρίζουν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και το 84 % αναγνωρίζουν ότι είναι αποτελεσματικά, σύμφωνα με την έκθεση Wellcome Global Monitor σχετικά με τις απόψεις και τις αντιλήψεις του κόσμου ως προς την επιστήμη και τις μεγάλες προκλήσεις για την υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση «STATE OF VACCINE CONFIDENCE IN THE EU 2018», όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι γυρίζουν τη πλάτη εξαιτίας της χαμηλής εμπιστοσύνης στην ασφάλεια και στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σύμφωνα με άλλη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου του Απριλίου του τρέχοντος έτους, το 48% των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι τα εμβόλια μπορούν συχνά να προκαλέσουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.
Συγκεκριμένα, το 38 % θεωρούν ότι μπορούν να προκαλέσουν τις παθήσεις από τις οποίες προστατεύουν και το 31 % είναι πεπεισμένοι ότι μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Αιτία πολλές φορές είναι η αυξημένη διασπορά της παραπληροφόρησης σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους των εμβολίων από τα ψηφιακά μέσα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τα κρούσματα ιλαράς που έχουν δηλωθεί μέχρι στιγμής εντός του 2019 σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τα υψηλότερα από το 2006.
Η ραγδαία αύξηση άρχισε το 2018 συνεχίστηκε και το 2019, με περίπου 90 000 δηλωθέντα κρούσματα το πρώτο εξάμηνο του έτους μόνο στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ, και πάνω από 365 000 κρούσματα παγκοσμίως.
Σημειώνεται ότι τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου ήδη ξεπερνούν τα συνολικά ετήσια στοιχεία από κάθε έτος μετά το 2006.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ