Σε μηνύσεις σε βάρος των διοικητών των νοσοκομείων της Αττικής θα προχωρήσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ, για τις μειώσεις στις αποδοχές των ιατρών του ΕΣΥ.
Συγκεκριμένα, στη συνεδρίασή του Δ.Σ. της ένωσης την 16η Σεπτεμβρίου, αποφασίστηκε να προχωρήσουν οι έννομες διαδικασίες εξαιτίας της μη συμμόρφωσης των συγκεκριμένων διοικητών με την απόφαση 431/2018 της Ολ. ΣτΕ καθώς ακόμη να υποβάλλουν μηνύσεις για παράβαση καθήκοντος.
Μάλιστα η ΕΙΝΑΠ προειδοποιεί ότι μηνύσεις θα χρεωθούν οι νέοι Διοικητές, οι οποίοι αναμένεται διοριστούν, σε περίπτωση που και αυτοί δε συμμορφωθούν με την απόφαση της Ολ. του ΣτΕ.
Με νόημα η ΕΙΝΑΠ τονίζει ότι «οι ιατροί κλάδου Ε.Σ.Υ. δεν παραιτούνται από την αξίωσή τους να εισπράξουν ό,τι δικαιούνται. Αυτό καλό είναι να το συνειδητοποιήσουν οι πάντες».
Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ, με την 431/2018 απόφασή της, έκρινε ότι «οι διατάξεις της περίπτωσης 27 της υποπαραγράφου Γ1 της παραγράφου Γ του άρθρου πρώτου είναι αντισυνταγματικές».
Με βάση αυτή την απόφαση η ΕΙΝΑΠ οι μειώσεις των αποδοχών των ιατρών κλάδου ΕΣΥ, δεν είναι σύννομες.
Η ένωση εγκαλεί στην τάξη τις διοικήσεις των νοσοκομείων ΕΣΥ, οι οποίες «αδιαφόρησαν για τις συνέπειες που επέφερε η 431/2018 απόφαση της Ολ. ΣτΕ».
Το συνδικαλιστικό όργανο καταγγέλλει ότι συνεχίζουν να καταβάλουν αποδοχές μειωμένες σε σύγκριση με εκείνες που καταβάλλονταν πριν από την ισχύ των αντισυνταγματικών διατάξεων.
«Ανέλαβαν, έτσι, την ευθύνη για τη μη συμμόρφωσή τους με την απόφαση 431/2018 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ.
Η ΕΙΝΑΠ «σφυρηλατεί» τα επιχειρήματα της με βάση την νομοθεσία.
Σύμφωνα με το άρθρο 95 παρ. 5 του Συντάγματος «η διοίκηση έχει υποχρέωση να συμμορφώνεται προς τις δικαστικές αποφάσεις. Η παράβαση της υποχρέωσης αυτής γεννά ευθύνη για κάθε αρμόδιο όργανο, όπως νόμος ορίζει. Νόμος ορίζει τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης της διοίκησης.”
Κατά τον Ν. 3068/2002 με το άρθρο 1 εδ. α’ «το Δημόσιο, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και τα λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου έχουν υποχρέωση να συμμορφώνονται χωρίς καθυστέρηση προς τις δικαστικές αποφάσεις και να προβαίνουν σε όλες τις ενέργειες που επιβάλλονται για την εκπλήρωση της υποχρέωσης αυτής και για την εκτέλεση των αποφάσεων».
Ειδικότερα, το άρθρο 3 παρ. 3 εδ. α του ίδιου νόμου ορίζει ότι εφόσον «η αρχή που υποχρεούται σε συμμόρφωση δεν συμμορφωθεί προς την απόφαση μέσα στην ταχθείσα προθεσμία, το τριμελές συμβούλιο βεβαιώνει τη μη συμμόρφωση της διοίκησης προς τη δικαστική απόφαση και προσδιορίζει ένα χρηματικό ποσό που πρέπει να καταβληθεί στον ενδιαφερόμενο, ως κύρωση για τη μη συμμόρφωση της διοίκησης προς τη δικαστική απόφαση».
Όπως το Π.Δ. 18/1989 με το άρθρο 50 παρ. 4 προβλέπει, «οι διοικητικές αρχές, σε εκτέλεση της υποχρέωσής τους κατά το άρθρο 95 παρ. 5 του Συντάγματος, πρέπει να συμμορφώνονται ανάλογα με κάθε περίπτωση, με θετική ενέργεια προς το περιεχόμενο της απόφασης του Συμβουλίου ή να απέχουν από κάθε ενέργεια που είναι αντίθετη προς όσα κρίθηκαν από αυτό».
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ίδιο άρθρο του Π.Δ., « ο παραβάτης, εκτός από τη δίωξη κατά το άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα, υπέχει και προσωπική ευθύνη για αποζημίωση».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ