Απροειδοποίητα και αιφνιδιαστικά διακόπηκαν οι χημειοθεραπείες σε 80 και πλέον ογκολογικούς ασθενείς στο Αττικό νοσοκομείο λόγω έλλειψης φαρμάκων.
Κόκκινος συναγερμός σήμανε για το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου και τον Ιατρικούς Συλλόγους, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τους ασθενείς για τα τελευταία τεκταινόμενα.
Όπως εξήγησε στο Virus ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Αττικό Νοσοκομείο, Μιχάλης Ρίζος, από χθες το πρωί ειδοποιούνται οι ασθενείς ότι δεν επρόκειτο να πραγματοποιηθούν οι χθεσινές και οι σημερινές χημειοθεραπείες, χωρίς να προσδιορίζεται πότε θα γίνει η επόμενη χημειοθεραπεία.
«Σαν να αναβάλλονται υπ’ αόριστον» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Ρίζος, αφήνοντας αιχμές για ανευθυνότητα διοικητικών και πολιτικών παραγόντων.
Το σωματείο κινήθηκε για να διερευνήσει τι συμβαίνει και ανακάλυψε την έλλειψη των φαρμάκων χημειοθεραπείας, λόγω οικονομικών προβλημάτων, δηλαδή δυσκολιών στον προϋπολογισμό.
Άξιο λόγου είναι ότι το Virus είχε αναδείξει το θέμα με τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων λίγες μέρες πριν.
Έγινε επείγουσα παρέμβαση χθες στη διοίκηση, όπως διασαφήνισε ο κ. Ρίζος και σε άτυπη ενημέρωση που είχαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων υποστηρίχθηκε ότι υπήρξε κώλυμα στην κεντρική διοίκηση, «κάποια υπογραφή έλειπε από το Υπουργείο».
Στο ίδιο άτυπο κλίμα υπήρξε η υπόσχεση ότι από την Δευτέρα θα λυθεί το θέμα.
Το πρόβλημα που ανέκυψε καταδεικνύει «όλη την αθλιότητα του δημόσιου συστήματος υγείας που συνεχίζεται και εντείνεται, παρά τις υποσχέσεις και τις επικοινωνιακές μεθοδεύσεις. Δείχνει την ωμή πραγματικότητα μιας δημόσιας υγείας που θυσιάζεται στο βωμό των «ματωμένων πλεονασμάτων», της ευρωμνημονιακής-δημοσιονομικής ασφυξίας και της επιχειρηματικής κερδοφορίας» σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση εκπροσώπων των ΙΣΑ, ΠΙΣ, ΕΙΝΑΠ, ΟΕΝΓΕ και Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Αττικών.
Το ζήτημα είναι στις περιπτώσεις των καρκινοπαθών ότι κάθε ημέρα που χάνεται είναι πολύτιμη και είναι πιθανόν αυτή η απώλεια να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην πορεία της υγείας τους.
Σημειώνεται ότι καθημερινά υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία μόνο 20 με 30 άτομα στα εξωτερικά ιατρεία πέρα από τους νοσηλευόμενους, εκτιμώντας ότι εξυπηρετούνται κατά μέσο όρο 150 ογκολογικοί ασθενείς την εβδομάδα. Στην ουσία απωλέσθηκε το 25% των χημειοθεραπειών του προγράμματος μιας εβδομάδας, όπως επεσήμανε ο κ. Ρίζος
Κατά το παρελθόν είχαν διαπιστωθεί προβλήματα αλλά πια το νοσοκομείο είχε μπει σε μια κανονικότητα, κατά τα λεγόμενα του προέδρου του σωματείου.
Στην εν λόγω περίπτωση το ανησυχητικό είναι ότι δεν πρόκειται για την έλλειψη ενός φαρμάκου, αλλά γενική έλλειψη. Σημειώνεται ότι οι ογκολογικοί ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία δέχονται συνδυασμό φαρμάκων.
Αναφερόμενος στο θέμα ο ΓΓ ΟΕΝΓΕ και μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ, Πάνος Παπανικολάου σχολίασε «όπως είχαμε προβλέψει με μαθηματική ακρίβεια, μαθηματικά της Δ’ Δημοτικού χρειάζεται, όλα τα κονδύλια των λειτουργικών δαπανών και για τις φαρμακευτικές δαπάνες εξαντλήθηκαν αυτές τις ημέρες, όπως έγινε και πέρυσι και πρόπερσι γιατί είναι ανεπαρκέστατα».
Ως εκ τούτου, ο κ. Παπανικολάου επεσήμανε την αναγκαιότητα έκτακτης χορήγησης σε όλα τα νοσοκομεία τόσο στα κονδύλια λειτουργικών δαπανών όσο και στις φαρμακευτικές δαπάνες.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ