Κολλημένη στον τοίχο είναι η φαρμακευτική αγορά από την ξέφρενη πορεία της δαπάνης, η οποία αναμένεται να κλείσει τη χρονιά σε νέα ύψη. Πρόκειται για πορεία με αλλεπάλληλα εμπόδια. Το claw back χαρακτηρίζεται μη βιώσιμο και απειλεί τη διάθεση νέων θεραπειών στην ελληνική αγορά, την ίδια ώρα που οι παλαιότερες, προσιτές και καθιερωμένες θεραπείες υποκαθίστανται από ακριβότερες. Η δαπάνη των ανασφαλίστων, δε, εκτιμάται ότι θα εκτιναχθεί κατά 100 και πλέον εκατομμ. ευρώ…
Το 2019 αποδεικνύεται μια χρονιά ανεξέλεγκτης αύξησης του claw back, τουλάχιστον σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου 6μήνουν. Μπορεί τους πρώτους μήνες του έτους η αύξηση να κυμάνθηκε στα γύρω στα 6 εκατ. ευρώ, το δεύτερο τρίμηνο η κατάσταση εκτροχιάστηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μάρτιο η υπέρβαση της δαπάνης άγγιξε τα 70 εκατ. ευρώ, όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2018 είχε κλείσει στα 35,8 εκατ. ευρώ. Τον Απρίλιο ανήλθε σε 78 εκατ. και το Μάιο σε 73 εκατ. ευρώ, από 49,4 και 44,6 εκατ. ευρώ, τους αντίστοιχους μήνες του 2018. Αναλογιστείτε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2018 το claw back έκλεισε στα 280 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος υπολογίζεται στα 372 εκατ. ευρώ! Η υπέρβαση στην εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη έκλεισε το 2018 σχεδόν στα 572 εκατ. ευρώ. Αν η κατάσταση παραμείνει αμετάβλητη, τότε φέτος εκτιμάται ότι μπορεί να αγγίξει και τα 800 εκατ. ευρώ! Προσθέστε και γύρω στα 550 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα φθάσουν τα rebate (από 450 πέρσι) και μιλάμε για συνολική επιβάρυνση στην αγορά 1,35 δισ. ευρώ!
Σε αυτό το πλαίσιο, κατακόρυφη εκτίμαται ότι θα είναι και η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης των ανασφάλιστων πολιτών. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι το 2019 θα κλείσει γύρω στα 330 εκατ. ευρώ, από 220 εκατ. ευρώ το 2018!
Την ίδια ώρα, το «αγκάθι» της υποκατάστασης συνεχίζει να βυθίζεται πιο βαθιά «στα πλευρά» της φαρμακευτικής αγοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, δεδομένα της IQVIA για το πρώτο 6μηνο του έτους (με αναγωγή σε ετήσια βάση) υπολογίζουν την υποκατάσταση στην αγορά των αποζημιούμενων φαρμάκων στα 109 εκατ. ευρώ. Σε συνδυασμό με την αύξηση του όγκου κατά 66 εκατ. ευρώ ανέτρεψαν τις όποιες εξοικονομήσεις είχαν πετύχει οι ανατιμολογήσεις, οι οποίες υπολογίζεται ότι ανήλθαν στα 93 εκατ. ευρώ.
Οι μειώσεις τιμών από τις ανατιμολογήσεις, όπως έχουμε επανειλημμένως γράψει λοιπόν, έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές στη συγκράτηση της δαπάνης. Η τελευταία, όμως, ανακοστολογηση ήταν πριν από περίπου 15 μήνες. Με την αγορά να αναμένει την ανάρτηση του Δελτίου Τιμών Φαρμάκων του έτους ήδη από την άνοιξη, αγωνιώντας για τις επιπτώσεις (αν δηλαδή θα έχει ουσιαστικές αυξήσεις ή θα πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις χωρίς ιδιαίτερη επιβάρυνση στη δαπάνη, αλλά και τι θα γίνει με την αναγωγή) ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε, σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το Δελτίο θα βγει εντός του έτους όπως ορίζει ο νόμος, χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ