Η πρώτη ελληνική επιχείρηση, μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που εξασφαλίζει δάνειο ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) αποτελεί η Pharmathen, ένδειξη της δυναμικότητας της φαρμακευτικής εταιρίας.
Η δανειακή σύμβαση, που διενεργείται βάσει του προγράμματος InnovFin, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020», θα χρηματοδοτήσει δραστηριότητες έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας της Pharmathen.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, το δάνειο είναι 5ετούς διάρκειας, με ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς όρους.
Με διθυραμβικά λόγια περιέγραψε τη PharmathenoN. Jennett, Διευθυντής Νέων Προϊόντων και Ειδικών Συναλλαγών της ΕΤΕπ, πριν την υπογραφή της σύμβασης. «Η επιλογή της Pharmathen βασίστηκε στην ποιότητα ης εταιρείας, που αποτελεί μια από τις καλύτερες μεσαίες επιχειρήσεις της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Jennett, χαρακτηρίζοντας την πορείας της φαρμακευτική εταιρείας ως ένα «αξιοσημείωτο success story». Όπως ανέφερε, η Pharmathen έχει στον πυρήνα της την καινοτομία και την ποιότητα, ποιότητα ανθρώπων, προϊόντων και διαδικασιών. «Πρόκειται για μια ευρωπαία καινοτόμο επιχείρηση παγκόσμιας κλάσης», σημείωσε.
Οι βάσεις του προγράμματος «InnovFin – Χρηματοδότηση Ανάπτυξης για Επιχειρήσεις Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης» μπήκαν πριν από 6 μήνες και σε αυτό το διάστημα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Pharmathen και της ΕΤΕπ ήταν λεπτομερείς και εξαντλητικές, «αλλά απαραίτητες για την ανάπτυξη αμοιβαίας εμπιστοσύνης», όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Pharmathen, Β. Κάτσος. «Μετά από αρκετούς μήνες διαπραγματεύσεων και συζητήσεων φθάσαμε στην υπογραφή της σύμβασης, που είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας», διευκρίνισε και εκτίμησε πως η χρηματοδότηση θα επιτρέψει όχι μόνο τη διατήρηση της υψηλής αποδοτικότητας της εταιρείας αλλά και την επιτάχυνση των δράσεων στον τομέα της καινοτομίας. Παράλληλα, θα ενδυναμώσει τις συνεργασίες με επιχειρήσεις και πανεπιστήμια διεθνώς, ενώ θα ενισχύσει το επενδυτικό πλάνο της επιχείρησης με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμακοτεχνικών μορφών, όπως της τεχνικής σταδιακής αποδέσμευσης LAI. Η εταιρεία επενδύει πάνω από 20 εκατομμύρια ετησίως από ίδιους πόρους στην έρευνα και ανάπτυξη, με το επενδυτικό πλάνο της 5ετίας να ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια.
Η Pharmathen, των 986 εργαζομένων, υλοποιεί επενδύσεις και στον παραγωγικό τομέα, με στόχο τη διεθνή δραστηριότητα, βασιζόμενη στο τρίπτυχο έρευνα-επενδύσεις-εξωστρέφεια, όπως εξήγησε ο κ. Κάτσος, που ανέδειξε ως πρωτεύουσα έννοια για την εταιρία την καινοτομία. Άλλωστε, εντάσσεται στις 50 μεγαλύτερες εταιρίες στην έρευνα στην Ευρώπη, ενώ συμβάλλει κατά 1% στο σύνολο των εξαγωγών της χώρας. Μάλιστα, πληροφορίες του Virus θέλουν την αεικίνητη εταιρεία, μετά την ανάπτυξη των LAI να ετοιμάζει την ανακοίνωση μιας νέας καινοτόμου τεχνολογίας, το Γενάρη.
Το δάνειο προς τη Pharmathen θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη και εμπορία φαρμακευτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας με κύριο προορισμό τις εξαγωγικές αγορές. Επιπλέον, θα ενισχύσει τη συνεργασία της με ευρωπαϊκούς και τοπικούς προμηθευτές, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα και θα συμβάλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων του ελληνικού μεταποιητικού τομέα. Οι δραστηριότητες έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας (ΕΑΚ) θα διευθύνονται από την έδρα της Pharmathen στην Αθήνα.
«Αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι γι’ αυτή τη συναλλαγή, διότι δίνει στην ΕΤΕπ, την τράπεζα της ΕΕ, τη δυνατότητα να στηρίξει το έργο επιστημόνων, του οποίου οι πρακτικές εφαρμογές βελτιώνουν την ποιότητα ζωής», ανέφερε σε γραπτή δήλωση του ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ, W. Hoyer, προσθέτοντας πως «η πράξη αυτή αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα απευθείας παρέμβασης της ΕΤΕπ και αναδεικνύει τον ρόλο της Τράπεζας όσον αφορά τη στήριξη καίριων δραστηριοτήτων έρευνας και ανάπτυξης». «Στόχος μας είναι να ανοίξουμε τον δρόμο και να αποδείξουμε ότι τα καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το «InnovFin – Χρηματοδοτήσεις της ΕΕ για την Καινοτομία» μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας, πράγμα εξαιρετικά σημαντικό για την Ελλάδα και για ολόκληρη την Ευρώπη», κατέληξε.
Κατά την επόμενη επταετία το πρόγραμμα θα προσφέρει μια σειρά από εξειδικευμένα προϊόντα μέσω των οποίων θα διατεθούν περισσότερα από 24 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε έρευνα και καινοτομία (Ε&Κ) πραγματοποιούμενων από μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και από φορείς που δημιουργούν υποδομές έρευνας. Τα κεφάλαια αυτά αναμένεται να στηρίξουν επενδύσεις σε Ε&Κ συνολικού ύψους έως και 48 δισ. ευρώ.
Τα χρηματοδοτικά προϊόντα InnovFin υποστηρίζονται από κεφάλαια που έχουν δεσμευτεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων 2020» καθώς και από τον Όμιλο ΕΤΕπ με σκοπό την παροχή στήριξης σε δραστηριότητες E&K, οι οποίες από τη φύση τους ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο και είναι δυσκολότερο να αξιολογηθούν από ότι οι παραδοσιακές επενδύσεις και, ως εκ τούτου, συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης σε χρηματοδότηση. Όλα τα προϊόντα του InnovFin εφαρμόζονται με βάση τη ζήτηση, χωρίς προκαθορισμένη κατανομή μεταξύ τομέων, χωρών ή περιφερειών. Τελικοί δικαιούχοι μπορούν να είναι επιχειρήσεις και άλλοι φορείς εγκατεστημένοι στα κράτη μέλη της ΕΕ και στις συνδεδεμένες με το «Ορίζων 2020» χώρες. Στο προσεχές μέλλον τα εν λόγω δανειακά προϊόντα θα συμπληρωθούν με μια σειρά προϊόντων κεφαλαιακής χρηματοδότησης υπό τη διαχείριση του ΕΤΑΕ.
Συγκεκριμένα, το προϊόν InnovFin – Χρηματοδότηση Ανάπτυξης για Επιχειρήσεις Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης (InnovFin MidCap Growth Finance) παρέχει μακροπρόθεσμα δάνεια υψηλής ή ελάσσονος εξοφλητικής προτεραιότητας ή υβριδικά δάνεια, ύψους μεταξύ 7,5 εκατ. ευρώ και 25 εκατ. ευρώ, σε σχετικά μεγάλου μεγέθους καινοτόμες επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης (μέχρι 3 000 απασχολούμενοι), αλλά και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης μικρότερου μεγέθους.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ