Την εξόφληση οφειλών ατιμολόγητων προμηθειών των νοσοκομείων του ΕΣΥ, ζητά ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για το clawback των ετών 2018 – 2019, για το οποίο οι εν λόγω πάροχοι γνωρίζουν ελάχιστα.
Πονοκέφαλο προκαλούν στις εταιρείες του κλάδου οι δυσκολίες εξόφλησης μιας σειράς προμηθειών υλικών, τα οποία παραγγέλθηκαν υπό τη διαδικασία του επίγοντος.
Έτσι, παρά την ψήφιση του νόμου 4623 για την τακτοποίηση των οφειλών που έχουν προκύψει από προμήθειες έως και τις 31 Ιουλίου του τρέχοντος έτους, για αυτή την κατηγορία υλικών «δεν φαίνεται να καθίσταται εύκολη η εξόφλησή τους για πολύ πρακτικούς λόγους». Ειδικότερα, αφορά υλικά που παραδόθηκαν με Δελτία Αποστολής, υπό τη διαδικασία του επείγοντος εξαιτίας άμεσων νοσοκομειακών αναγκών, όπως για παράδειγμα έκτακτα χειρουργεία. Ωστόσο, δεν έχουν τιμολογηθεί, αφού δεν προϋπήρχε η σχετική προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία.
«Ο ΣΕΙΒ περίμενε, βάσει του άρθρου 78 του Ν.4623, να ζητηθεί από τους προμηθευτές να προχωρήσουν σε τιμολόγηση των υλικών αυτών μετά την ημερομηνία δημοσίευσης του ΦΕΚ (9/8/2019) και να ζητήσουν βάσει του νόμου την εξόφλησή τους». Ωστόσο, όπως καταγγέλλει ότι οι οικονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας «καθοδηγούν τα Νοσοκομεία στο να ζητούν από τους προμηθευτές τιμολογήσεις προγενέστερες της 31ης Ιουλίου, πράξη αδύνατη και παράνομη για τις επιχειρήσεις-μέλη του Συνδέσμου». Άξιο λόγου είναι ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο Νοσοκομείο «Ο Ευαγγελισμός», αλλά και σε άλλα Δημόσια Νοσοκομεία όπως Ιπποκράτειο Αθηνών, Π.Γ.Ν. Πατρών, Γ.Ν.Α. Γεννηματάς, Γ.Ν. Νίκαιας.
Ο πρόεδρος του ΣΕΙΒ Γεράσιμος Λειβαδάς ζητά την εξεύρεση λύσης από το Υπουργείο Υγείας, υπενθυμίζοντας ότι «οι επιχειρήσεις-μέλη του Συνδέσμου παρά τις αντιξοότητες συνεχίζουν να στηρίζουν τις νοσοκομειακές ανάγκες σε ιατρικά υλικά προς όφελος των νοσηλευόμενων».
Το πλήγμα για τις επιχειρήσεις των ιατροτεχνολογικών προϊόντων είναι διπλό όμως, καθώς παραμένει το “αγκαθι” του clawback,
«Ο προσδιορισμός του προϋπολογισμού ανά κατηγορία υλικών, για το 2017 και το 2018, δεν έλαβε υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Ως αποτέλεσμα, προέκυψαν απαράδεκτα υψηλά ποσοστά Clawback για το 2017, που έφτασαν, σε ορισμένες κατηγορίες, έως και το εξοντωτικό 70%», υποστηρίζει χαρακτηριστικά ο σύνδεσμος.
Επιπροσθέτως, όμως, όπως καταγγέλλει ο ΣΕΙΒ δεν υπάρχουν ολοκληρωμένα στοιχεία για τα έτη 2018 και 2019 αναφορικά με το clawback, το οποίο όμως τα μέλη του Συνδέσμου θα κληθούν αναπόφευκτα να καταβάλλουν. Το γεγονός αυτό προκαλεί τεράστια αβεβαιότητα στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα.
Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που λείπουν είναι τα:
1) Δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για το 2018,
2) Δαπάνες Α’ εξαμήνου του ΕΟΠΥΥ για το 2019 και
3) Προϋπολογισμός 2019.
«Και οι τρεις αυτές κατηγορίες θα πρέπει να προσδιοριστούν ανά κατηγορία αποζημιούμενων παροχών» υπογραμμίζει στην ανακοίνωση του ο ΣΕΙΒ. Μάλιστα, ο Σύνδεσμος εκφράζει την ανησυχία του γιατί ακόμη και η νέα αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Θ. Καρποδίνη, με την οποία συναντηθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου, δεν απέστειλε σχετικές απαντήσεις, παρότι δεσμεύτηκε να πράξει σχετικώς εντός 10 ημερών. «Για ακόμη μια φορά κάθε καθυστέρηση σε τέτοια σοβαρά θέματα δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα και κλίμα ανασφάλειας στον κλάδο, όπως το πρόβλημα στο κλείσιμο της χρήσης του 2018 κ.λ.π.», σημειώνει ο ΣΕΙΒ.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ