Δυσμενέστερη εικόνα για την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης εμφανίζουν τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες της αγοράς και αυξάνοντας την πίεση για άμεσες κινήσεις εξορθολογισμού.
Θηλιά που σφίγγει όλο και περισσότερο γύρω από τη φαρμακευτική αγορά αποδεικνύεται το clawback. Πρόσφατες εκτιμήσεις στελεχών του κλάδου υπολόγιζαν πως η συνολική επιβάρυνση από clawback και rebate θα ξεπεράσει το 1,35 δισ. ευρώ (800 εκατ. ευρώ clawback και 550 rebate). Αυτή η εκτίμηση ίσως αποδειχθεί αισιόδοξη.
Η απόφαση με την οποία εγκρίνεται η 4η Αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το 2019 εμφανίζει ένα χειρότερο σενάριο. Συγκεκριμένα, ο πίνακας υπολογίζει τη συνολική φαρμακευτική δαπάνη περίπου στα 3, 499 δισ. ευρώ, όταν η προηγούμενη αναθεώρηση του εγγράφου που είχε δημοσιευθεί τον Αύγουστου υπολόγιζε τη συνολική φαρμακευτική δαπάνη να κλείνει περίπου στα 2, 547 δισ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι ο κλειστός προϋπολογισμός παραμένει αμετακίνητος στο 1,945 δισ. ευρώ, ενώ 56 εκατ. ευρώ έχουν προβλεφθεί για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Εν ολίγοις, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και αν δεν υπάρξουν διορθώσεις, η συνολική επιβάρυνση που θα κληθούν να καταβάλλουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις αναμένεται ξεπεράσει το 1,498 δισ. ευρώ!
4η Τροποποίηση Προϋπολογισμού ΕΟΠΥΥ 2019 (Αύγουστος)
Η ξέφρενη πορεία της δαπάνης βέβαια δεν αφήνει πολλές ελπίδες για έγκαιρο και αποτελεσματικό εξορθολογισμό της, αυξάνοντας τις ανησυχίες για σοβαρές επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις του κλάδου και κατ’ επέκταση της διασφάλισης της πρόσβασης των πολιτών σε νέες θεραπείες και την επιβίωση παλαιότερων και οικονομικότερων φαρμάκων. Η κυβέρνηση αποφάσισε να θεσπίσει το συμψηφισμό μέρους του clawback με αντίστοιχες παραγωγικές επενδύσεις και επενδύσεις στην έρευνα. Θα καταφέρει όμως το μέτρο αυτό να αποδώσει εγκαίρως; Θα ελαφρύνει ουσιαστικά την αγορά και θα αποτελέσει κίνητρο για επενδύσεις με ουσία και για τους ασθενείς; Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις αν και χαιρέτησαν από την πρώτη στιγμή την απόφαση, ξεκαθάρισαν πως δεν επαρκεί. Ο ΣΦΕΕ επίσημα τόνισε πως θα πρέπει να συνοδευτεί από άλλα τέτοια μέτρα, με θεσμοθέτηση ορίου στις υποχρεωτικές επιστροφές, αλλά και αναπροσαρμογή της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, «ώστε να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες τις χώρας μας», φυσικά σε επιχειρηματικό πλαίσιο σταθερότητας και προβλεψιμότητας.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ