Για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη υλοποιείται πρόγραμμα για την ηπατίτιδα C , υπό την ονομασία ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ. Στο εν λόγω πρόγραμμα συμμετέχει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για συνέχεια του διεθνώς αναγνωρισμένου και βραβευμένου προγράμματος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ HIV, το οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αναχαίτιση της επιδημίας HIV στην Αθήνα το 2012-2013.
Στην περίπτωση της ηπατίτιδας C (HCV), η έξαρση, το 60% ,στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού στην Ελλάδα, έχει καταστήσει σαφές ότι αποτελεί σοβαρό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας με κοινωνικές προεκτάσεις.
Στόχος του προγράμματος ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ είναι ο περιορισμός της μετάδοσης της ηπατίτιδας C αλλά και η αύξηση της διάγνωσης και της διασύνδεσης σε φροντίδα και θεραπεία. Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ηπατίτιδα C, η νόσος θα πρέπει να εξαλειφθεί μέχρι το 2030.
Παρόλο που υπάρχουν πλούσια δεδομένα, αναφορικά με την έκταση του φαινομένου, από ερευνητικά προγράμματα στην Αθήνα, διαφαίνεται η έλλειψη στοιχείων για την υπόλοιπη επικράτεια, σύμφωνα με τους φορείς υλοποίησης.
Σε μία ειδικά διαμορφωμένη, φιλική δομή στο κέντρο της πόλης οι ωφελούμενοι του θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν όλες τις απαραίτητες εξετάσεις για την έναρξη θεραπείας και παρακολούθησης.
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες θα παρακολουθούνται από την Δ’ Παθολογική κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα θα κάνουν ατομική συμβουλευτική, συμπεριλαμβανομένης της ενημέρωσης για να αποφευχθεί ενδεχόμενη επαναμόλυνση. Οι συμμετέχοντες θα ελέγχονται επίσης και για την HIV λοίμωξη.
Εκτιμάται ότι το πρόγραμμα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ θα προσελκύσει 1.200 συμμετέχοντες σε διάστημα ενός έτους περίπου, ενώ η προσέλκυση τους θα είναι κατευθυνόμενη από τους ίδιους τους συμμετέχοντες αλυσιδωτά, μέσω κουπονιών.
Προϋπόθεση για να συμμετέχει κάποιος στο πρόγραμμα είναι η ενηλικίωση, να έχει ακόμη ιστορικό υψηλού κινδύνου, να διαμένει στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και να έχει έγκυρο κουπόνι που του παρέδωσε άλλος ωφελούμενος.
Οι φορείς ελπίζουν ότι το πρόγραμμα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ εκτός από παρέμβαση που θα προάγει την πρόληψη και θεραπεία της HCV λοίμωξης, θα συμβάλει στην άμβλυνση των ανισοτήτων στην υγεία και θα σώζει ζωές, καθώς ακόμη θα προσφέρει πολύτιμα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για την ηπατίτιδα C στη Βόρεια Ελλάδα.
Τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν, θα αξιοποιηθούν τόσο για την εκτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης όσο και για την άσκηση πολιτικής υγείας, ώστε να διασφαλιστεί ο σχεδιασμός στοχευμένων ενεργειών για εξάλειψη της ηπατίτιδας C μέχρι το 2030, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ηπατίτιδα C.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ