Ο Ιατρικός Τουρισμός μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης, προσελκύοντας στη χώρα μας 100.000 ασθενείς το χρόνο, με κατά κεφαλήν κόστος 4000 ευρώ, εξασφαλίζοντας 400 εκατ. τζίρο για την ελληνική οικονομία.
Τον προαναφερόμενο αισιόδοξο στόχο ανέδειξε παρουσιάζοντας την έρευνα «Επισκόπηση της βιβλιογραφίας στον Ιατρικό Τουρισμό: περιγραφική ανάλυση των σύγχρονων τάσεων στην Ελλάδα», ο κ. Δημήτρη Μπατάκης, επικαλούμενος στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Η έρευνα κατέληξε ότι ορισμένες από τις απαραίτητες προϋποθέσεις αποτελούν η δυνατότητα έκδοσης εθνικής βίζας, η μείωση του κόστους διαμονής-μεταφοράς, η διαμόρφωση ενός ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος και η ευελιξία στην προβολή των παρόχων υγείας.
Σύμφωνα με τον ερευνητή κ. Μπατάκη απαιτείται η βελτίωση και η διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας των υπηρεσιών υγείας, χρειάαζεται να υλοποιηθούν διακρατικές συμφωνίες σε θέματα ιατρικού τουρισμού και καμπάνιες προβολής των υπηρεσιών σε άλλα κράτη.
Για την ανάπτυξη του κλάδου του ιατρικού και του ιαματικού τουρισμού απαιτούνται κατά την Δρ. Παρή Ράπτη, ρυθμίσεις σχετικά με το σύστημα ασφαλιστικής κάλυψης των ασθενών που έρχονται από το εξωτερικό, στην σχέση των Ελληνικών Νοσοκομείων, ιδιωτικών κλινικών, ιατρικών δομών, με κρατικούς ασφαλιστικούς φορείς και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες του εξωτερικού.
«Θα πρέπει να τεθούν όλοι οι προβληματισμοί στην Πολιτεία και να απαντηθούν, ώστε να γίνει ένας βέλτιστος προγραμματισμός και η χώρα να προχωρήσει σε ταχείες και βέλτιστες λύσεις », ανέφερε μεταξύ άλλων η Δρ Πάρη Ράπτη.
Τον «Εντοπισμό των εκπαιδευτικών αναγκών των επαγγελματιών παροχής ιατρικής περίθαλψης στην Ελλάδα»ανέλυσε η Ιωάννα Τσαντίλη. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, κρίνεται σκόπιμο τα εκπαιδευτικά προγράμματα να προσαρμόζονται στους στόχους του εκάστοτε Οργανισμού.
Αποτελεσματικές στρατηγικές στην έρευνα και ανάπτυξη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βελτίωση των υπηρεσιών υγείας.
Στην θεματική «Επικοινωνία στον χώρο της υγείας: προβλήματα και προοπτικές», αναφέρθηκε η κ. Κωνσταντίνα Μπριόλα, εστιάζοντας στην ανάγκη βελτίωσης της επικοινωνίας μεταξύ ιατρών, προσωπικού νοσοκομείων και ασθενών.
Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι η αποτελεσματική επικοινωνιακή στρατηγική συμβάλλει στην αποτελεσματική πρόληψη των ασθενειών, στην ενημέρωση των ασθενών, στην εύρυθμη λειτουργία των οργανισμών, στην προαγωγή της υγείας, στη μείωση των ανθρώπινων και υλικών πόρων, ενώ αυξάνει το βαθμό ικανοποίησης και προάγει τα κλινικά αποτελέσματα. Την έρευνα αυτή ανέπτυξε η κα.
Σε ότι αφορά τη «Διοίκηση ολικής ποιότητας και ηγεσία: ένας τρόπος βελτίωσης των υπηρεσιών ιατρικής περίθαλψης στην Ελλάδα», ο κ. Δημήτρης Κρήτας επικεντρώθηκε στην ανάγκη διοικητικών μεταρρυθμίσεων και εφαρμογής καλών πρακτικών για την βελτίωση της λειτουργίας των υπηρεσιών υγείας.
Ειδικότερα, επεσήμανε την αναγκαιότητα για στελέχωση με το κατάλληλο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, που θα διαθέτει το γνωσιακό υπόβαθρο, τα κατάλληλα εργαλεία υλοποίησης και δυνατότητες ευελιξίας.
Μείζονος σημασίας θεωρείτε η αξιοποίηση μετρήσιμων στοιχείων σε μόνιμη βάση, τα οποία θα είναι προσβάσιμα στους πολίτες, μέσω των νέων τεχνολογιών, καλλιεργώντας ένα υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των νοσοκομείων.
Οι παραπάνω έρευνες παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της στρογγυλής τράπεζα; Europe at the Crossroads: Leadership, Challenges and State of Play συνέδριου POLITEIA : an international conference of political scientists που διοργανώθηκε από τον Ελληνικό Οργανισμό Πολιτικών Επιστημόνων (Ε.Ο.Π.Ε.), με τη συμμετοχή 150 ερευνητών για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις εθνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς πολιτικές.
Στην ενότητα για τις πολιτικές Υγείας, προέδρευαν η Ιατρός Ενδοκρινολόγος Δρ. Παρή Ράπτη , Αντιπρόεδρος του Διεπιστημονικού Συμβουλίου και ο αναπληρωτής Καθηγητής Αθανάσιος Βοζίκης , Διευθυντής του Εργαστηρίου Οικονομικών και Διοίκησης της Υγείας από το Πανεπιστήμιο του Πειραιά, ενώ στο θέμα αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Π.Ε., κος Συμεών Σιδηρόπουλος.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ