Την εξεύρεση λύσης επί των άδικων και παράλογων εισπρακτικών μέτρων που έχουν επιβληθεί στο κλάδο των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας ζήτησε σε συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είχε το Συντονιστικό Όργανο των ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπήρξε κάποια δέσμευση από την πλευρά του Υπουργείου.
Στον Υπουργό Υγείας Β. Κικίλια και στον υφυπουργό κ. Β. Κοντοζαμάνη παρουσίαστηκαν τα μείζονος σημασίας προβλήματα του κλάδου του οποίου η βιωσιμότητα απειλείται, καθώς και προτάσεις για την επίλυση τους.
Από την πλευρά της, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει τα ζητήματα που τέθηκαν και σε άμεση συνάντηση με το συντονιστικό όργανο θα δοθούν λύσεις, χωρίς κάποια παρούσα δέσμευση.
Κύριο αίτημα των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Υγείας αποτελεί η κατάργηση του καταστροφικού clawback , καθώς και η ρύθμιση για 120 δόσεις για clawback παλαιών και νέων οφειλών, «ως ένα πρώτο μέσο ανακούφισης». Επίσης, ζητήθηκε να ασκηθεί πίεση σε αυτό τον τομέα και στο υπουργείο οικονομικών για να μην καταρρεύσουν όλοι οι φορείς ΠΦΥ. «Ας κατανοήσουν όλοι ότι δουλεύουμε 12 μήνες και ουσιαστ ικά το κράτος μας πληρώνει για τρεις» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση. Το συντονιστικό υποστήριξε ότι είναι ανάγκη η άμεση αποσύνδεση από το claw back των εξετάσεων που αφορούν την πρόληψη.
Οι εκπρόσωποι των μονάδων ΠΔΥ πρόταξαν και τη σύναψη συμβάσεων οικογενειακών Ιατρών, Κλινικοεργαστηριακών και Εργαστηρίων-Πολυιατρείων.
Μάλιστα, οι ίδιοι κατέθεσαν μελέτη στον υπουργό προκειμένου να υπάρξει νέα τιμολόγηση ιατρικών πράξεων και εργαστηριακών εξετάσεων. Επί του θέματος, τόνισαν ότι θα πρέπει να οριστεί ξεχωριστός κωδικός πληρωμής νέων εξετάσεων.
Σχετικά με τις εξετάσεις, θα πρέπει να προσδιοριστεί κεντρικό μηνιαίο πλαφόν πέραν του οποίου όποιο παραπεμπτικό εκδίδεται να εκτελείται στον δημόσιο τομέα χωρίς να είναι υποχρεωτική η εκτέλεση του από τους ιδιωτικούς φορείς ΠΦΥ.
Ωστόσο, θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω ο προϋπολογισμός τόσο του2019 όσο και του 2020 και να προωθηθεί Ενιαίο Τιμολόγιο Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα με ίδιους κανόνες πληρωμής.
Στην κατεύθυνση εξυγίανσης του χώρου, θα πρέπει να εφαρμοστούν διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα οποία στο μεγαλύτερο ποσοστό έχουν εκδοθεί από τις επιστημονικές επιτροπές χωρίς υλοποίηση τους.
Παράλληλα, για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κλάδου θα πρέπει να δρομολογηθεί και να ολοκληρωθεί η πληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Στόχος θα πρέπει να αποτελέσει η αγορά ιατρικών μηχανημάτων και αντιδραστηρίων με ΦΠΑ 6% όπως και στα φάρμακα καθώς και η ενίσχυση ΕΟΠΥΥ από φόρους αλκοόλ-κάπνισμα.
Μεταξύ άλλων, στο τραπέζι του διαλόγου τέθηκε η κατάργηση των άδικων προστίμων που έχουν επιβληθεί στη συνταγογράφηση για τα προηγούμενα έτη.
Τέλος, το συντονιστικό υποστήριξε ότι τα ραδιοφάρμακα να βγουν από τον κωδικό 671 των εξετάσεων όπου παράτυπα έχουν καταταχθεί από τον ΕΟΠΥΥ και να συμπεριληφθούν στον κωδικό 674 της φαρμακευτικής δαπάνης όπως προβλέπει η ΥΑ 113385/15 ΦΕΚ 35Β.
Το συντονιστικό όργανο θα συνεδριάσει τις αμέσως επόμενες μέρες για λήψη αποφάσεων για περαιτέρω ενέργειες με γνώμονα την επιβίωση όλων των φορέων ΠΦΥ προς όφελος όλων των πολιτών.
Στην συνάντηση παρευρέθησαν από την ΠΟΣΚΕ ο Πρόεδρος Φ. Ν. Πατσουράκος, την ΠΟΣΙΠΥ:ο Πρόεδρος, Θεόδωρος Χατζηπαναγιώτου Θεόδωρος και ο Αντιπρόεδρος, Σπύρος Κραμποβίτης Σπύρος, από την ΠΑΣΙΔΙΚ οΠρόεδρος Βουγιούκας Γεώργιος, από το ΠΑΝΙΔΙ ο Πρόεδρος Δημήτριος Φασίτσας και ο Αντιπρόεδρος Πάνος Ντούνας και από την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ ο Πρόεδρος , Άννα Μαστοράκου. Τον Πρόεδρο του ΙΣΑ Γ.Πατουλη εκπροσώπησε ο Α’ Αντιπρόεδρος Φ. Ν. Πατσουράκος.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ